Smartphone fotografie: zo maak je de mooiste natuurfoto’s

door

De wereld zit vol met prachtige verschijnselen. Deze pracht en praal leggen we dan ook maar al te graag vast op de gevoelige plaat. Wie houdt er nou niet van die schitterende natuurplaatjes? Helaas heeft niet iedereen het materiaal of de kennis om deze fotografische hoogstandjes te produceren. Gelukkig heb je dit ook niet altijd nodig om mooie kiekjes te maken. Met jouw smartphone kom je namelijk ook al een heel eind. Met deze tips til jij jouw smartphone fotografie game naar een hoger level.

smartphone fotografie
Foto: Dominik Dancs

Smartphone fotografie

De smartphones van tegenwoordig worden steeds dunner, lichter en sneller, maar ook de fotokwaliteit van smartphones wordt steeds beter. Er worden meer en meer nieuwe snufjes en functies toegevoegd aan de toestellen. Op sommige smartphone zit zelfs een ‘pro modus’ waarbij je de focus, ISO, diafragma en sluitertijd zelf in kan stellen. Volgens mij heb ik mijn punt gemaakt, om een mooie natuurfoto te maken, heb je tegenwoordig geen professionele camera meer nodig.

Super smartphone

De nieuwe iPhone 12 is een uitstekend voorbeeld van zo’n super smartphone. Met dit vlaggenschip van Apple kan je foto’s maken als de beste. Je maakt gemakkelijk professionele portretfoto’s, scherpe nachtfoto’s en met de nieuwe functie Apple ProRaw kan je je kiekjes achteraf nog uitgebreid bewerken. Bekijk hier alle nieuwe cameramogelijkheden. Naast het maken van prachtige plaatjes beschikt het toestel ook over een hoogtemeter, ideaal voor tijdens een hike door de bergen.

Ben jij niet van plan om deze nieuwe iPhone te gaan kopen? Geen probleem, met je huidige smartphone kan je waarschijnlijk ook beeldige foto’s maken. Maak je klaar voor deze smartphone fotografie tips, want voor je het weet ben jij een pro in het maken van natuurfoto’s.

smartphone fotografie uitzicht
Foto: Jakub Gorajek

1. Duik in de camera instellingen

Jouw standaard camera app heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je denkt. Ga op onderzoek uit naar welke camerafuncties jouw telefoon allemaal heeft. De meeste telefoons hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een portret, nachtfoto en panorama modus. Op veel smartphones kun je zelfs de belichting aanpassen. Heeft de standaard camera app niet alle functies die jij wilt? Probeer een andere camera-app, er zijn er genoeg.

2. Voorkom scheve foto’s

We hebben allemaal wel eens een scheve foto gemaakt. Foto’s zijn het mooiste als ze lekker recht zijn, maar hoe doe je dat? Een scheve horizon kan je voorkomen door de raster modus aan te zetten. Je krijgt lijntjes in beeld, die je eenvoudig langs de horizon kunt leggen. De hulplijnen zet je aan via de algemene instellingen, of via de instellingen van de camera app zelf. Je kunt het raster ook handig gebruiken bij het toepassen van de regel van derden, daarover later meer.

smartphone fotografie raster
Will Suddreth

3. Spelen met licht

Licht is bij fotografie erg belangrijk. Het kan een foto ‘maken of kraken’ zou je kunnen zeggen. Licht kan in elke situatie anders zijn en dat vraagt om een andere aanpak. Bekijk eerst met wat voor licht je te maken hebt; kunstlicht, TL licht, een felle zon, bewolking, of een warme zonsondergang. Vervolgens ga je de belichting aanpassen. Dit kan vaak in de standaard camera app zelf, maar dit verschilt per smartphone. Bij schaduw of bewolking kan je de belichting iets hoger zetten, bij een overbelichte foto zet je de belichting iets meer naar beneden. Succes!

smartphone fotografie licht
Foto: Pixpoetry

4. Bewegende objecten fotograferen

Je hebt vast wel eens geprobeerd om een bewegend object of persoon te fotograferen. Dan heb je gemerkt dat dat niet altijd lukt. Bewegende objecten zijn vaak lastig te timen. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor, namelijk: de burst-functie. Deze modus activeer je door de cameraknop lang ingedrukt te houden. Je telefoon maakt in een korte tijd heel veel foto’s achter elkaar, de kans dat er een goede bij zit is dus een stuk groter. Naderhand selecteer je de beste foto. Een hele handige functie om sportfoto’s of andere bewegende elementen mee vast te leggen.

smartphone fotografie actiefoto
Foto: Kid circus

5. Scherpe foto’s maken

Niets is vervelender dan een onscherpe foto. Gelukkig hebben de meeste telefoons een automatische scherpstelling en gezichtsherkenning, deze werkt vaak prima. Mocht je de focus toch ergens anders op willen leggen, dan kan je de scherpstelling ook zelf bepalen door met je vinger op het scherm te tikken. Deze focus kun je zelfs vergrendelen door je vinger wat langer op één plek te houden. Door met de scherpte van een foto te spelen kan je ook erg mooie scherptediepte foto’s maken.

Foto: TN Nguyen

6. Kies de juiste compositie

De compositie is iets waar je altijd rekening mee moet houden, of je nu met een digitale camera of met een smartphone fotografeert. Bij het bepalen van de compositie ga je de beeldelementen ordenen in de foto. Je gaat proberen een mooi beeld te creëren waarbij je de ogen van de kijkers naar een zelf gekozen punt begeleid. Er bestaan verschillende compositieregels waar je je aan kunt houden. Eén daarvan is de ‘Regel van derden’.

Veel mensen zijn geneigd om een persoon of voorwerp altijd in het midden van het beeld te fotograferen. Volgens de regel van derden is het beter om het voorwerp op een derde van het beeld te plaatsen. Dit kan je doen door gebruik te maken van de rasterweergave. Bij deze functie zie je vier hulplijnen in je scherm die elkaar op 4 plaatsen kruisen. Je kunt je voorwerp het beste op één van deze vier punten plaatsen, zo krijg je de mooiste foto’s. Het is dus slim om van tevoren na te denken over de compositie.

Foto: Arnold Leow

7. Gebruik de Pro modus

Bij professionele camera’s kan je allerlei factoren zelf instellen. Bij de nieuwere smartphones is dit nu ook steeds meer mogelijk door de zogenaamde Pro of Manual modus. In deze modus kan je factoren als de ISO, diafragma en sluitertijd zelf instellen. Deze begrippen zeggen je misschien nog weinig. Het is dan ook van belang om eerst iets meer kennis te vergaren over fotografie voordat je met deze instellingen aan de haal gaat. Heb je het eenmaal onder de knie? Dan kan je een foto helemaal aanpassen naar jouw wensen, ideaal!

8. Til smartphone fotografie naar een hoger niveau

De camera op je smartphone heeft vaak een vaste beeldhoek. Er bestaan echter smartphone lenzen waarmee je de beeldhoek aan kan passen. Er zijn verschillende opzetlenzen: macro, fisheye, groothoek en telelenzen. Je kan de lensjes eenvoudig op je telefoon klemmen en ze zijn lekker klein, handig om mee te nemen dus. Zo verandert jouw smartphone binnen no time in een ware camera!

9. Oefenen oefenen oefenen

Nu je op de hoogte bent van al deze tips weet jij waar je op moet letten bij smartphone fotografie. Ga deze functies en technieken vooral veel uitproberen in de natuur, want oefening baart kunst. Ga erop uit en laat je creativiteit de vrije loop. Tijdens een wandeling of andere outdoor activiteit heb je vanaf nu altijd jouw camera op bij de hand om de mooiste momenten vast te leggen!

Foto: Jonni Caspari
FotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.