Credits: Ybrayym Esenov - Unsplash

De 10 meest afgelegen gebieden op aarde

door

Voel jij je ook zo aangetrokken tot de meest afgelegen gebieden op aarde en wil je niks anders dan hier naartoe reizen? Dan ben je hier op het juiste adres. Deze tien opties zijn, op z’n zachtst gezegd, een ware uitdaging om te bereiken. Vooral de plekken waar “ontoegankelijkheid” bij staat. Maak je klaar om te reizen naar waar de meeste mensen liever nee tegen zeggen.

10. Krater van Derweze, beter bekend als “De poorten naar de hel”, Turkmenistan

De Krater van Derweze is een krater in een aardgasveld bij het dorp Derweze. Gelegen in de Karkaum woestijn in de provincie Ahal in Turkmenistan. Wat deze krater zo bijzonder maakt zijn de aardgasvuren die sinds 1971 continu branden. Tientallen jaren geleden is de krater gemaakt door de Sovjets toen ze een aardgasgrot doorboorden. Vervolgens staken ze deze in brand. De vlammen worden gevoed door de rijke aardgasvoorraden. Verder doordringt de penetrante geur van vuur en zwavelverbindingen het gebied over enige afstand.

Credits: Snowscat – Unsplash

9. Erta Ale lavameren (ook bekend als Smoking Mountain), Ethiopië

Erta Ale is een actieve schildvulkaan gelegen in de Afar-driehoek, een gebied in het noordoosten van Ethiopië. Het is de meest actieve vulkaan van Ethiopië. De lavameren zijn zowel fotogeniek als potentieel gevaarlijk. Uitbarstingen kunnen om verschillende redenen dodelijk zijn. Dit komt door de gifgassen die ze kunnen uitstoten. Het bewijs dat Erta Ale gevaarlijk kan zijn was te zien bij een uitbarstingen in 2005 en 2007. De lavastroom zorgde beide keren voor een serieuze evacuatie.

Nummer negen in de lijst van afgelegen gebieden: Erta Ale lavameren
Credits: Marc Szeglat – Unsplash

8. Choquequirao, Peru

Vrijwel iedereen kent Machu Picchu wel, maar de andere oude Inca stad Choquequirao is nog vrij onbekend. Dit komt omdat meer dan de helft van deze ruïne nog verstopt ligt onder allerlei soorten planten. Choquequirao is daardoor wellicht minder fotogeniek, maar het is net zo indrukwekkend als Machu Picchu. Weinig mensen bezoeken deze oude stad vanwege de moeilijkheid om er te komen. De weg ernaartoe is een 64 kilometer lange hike over een smalle, zigzaggende weg die best wel stijl is. Reken maar op minimaal vier dagen afzien! (En dan moet je natuurlijk ook nog terug.)

7. De Historische Plaats van de Steenkool Mijnen, Tasmanië

Waar je ook bent op deze planeet, Tasmanië is er altijd ver van verwijderd. Om in Tasmanië te komen moet je eerst naar Australië reizen. Vervolgens moet je bij de zuidkust zien te komen. Ben je daar, dan moet je nog zo’n 400 kilometer tussen dit eiland en het vasteland zien te overbruggen. Een hele opgave dus. Het eiland is een soort van Alcatraz 2.0. Engeland dumpte gevangenen, die ze uit handen wilden, in Australië. Als Australië het hier niet mee eens was, werden ze doorverwezen naar Tasmanië. Dit was dé manier om de verbannenen te verbannen naar één van de meest afgelegen gebieden.

Credits: Susanne Feldt – Unsplash

6. Urique in de Koperen Canyon, Mexico

De koperen Canyon is een groep van zes verschillende canyons in de Sierra Madre Occidental. Wat in het zuidwesten van de staat Chihuahua in het noordwesten van Mexico ligt. Deze verzameling van canyons biedt een netwerk van kloven die langer en dieper zijn dan de zuidwestelijke VS, ofwel de Grand Canyon. Op de bodem van de canyon ligt het mijndorp genaamd Urique. Om er te komen moet je de steile kloof afdalen over een smalle weg. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een niveau 3-reisadvies uitgebracht vanwege criminaliteit in de regio. Kortom, de moeilijkheid om er te komen in combinatie met de criminaliteit maakt dit nummer zes in de lijst van meest afgelegen gebieden.

Koperen Canyon
Credits: Sandra Dempsey – Unsplash

5. Saint-Helena

Sint-Helena is vooral bekend geworden, omdat Napoleon Bonaparte de laatste jaren van zijn leven in ballingschap op dit eiland heeft doorgebracht. Het eiland ligt in het zuiden van de Atlantische Oceaan, zo’n 2.000 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. In 2017 kreeg het eiland eindelijk, met nadruk op eindelijk, een luchthaven. The Atlantic vierde dit met een artikel genoemd, “The Opening of ‘The World’s Most Useless Airport’ in Remote Saint Helena.”

Saint-Helena
Credits: Gabriel Tovar – Unsplash

4. Vale do Javari, Brazilië

De Vale do Javari is één van de grootste inheemse gebieden in Brazilië. Daarbij is het onderdeel van het Amazone regenwoud. Verder is dit gebied ongeveer net zo groot als Oostenrijk. In 2011 werd hier een onbekende stam ontdekt. Het is waarschijnlijk dat meer inheemse stammen, die met succes onbekend zijn gebleven in de moderne wereld, ontdekt zullen worden naarmate de satellietfoto’s blijven verbeteren. Daarnaast zal het helaas ook minder uitdagend worden om ze te vinden, aangezien er steeds meer van het Amazone regenwoud wordt vernietigd.

3. Point Nemo

De Oceanische Pool van Ontoegankelijkheid, beter bekent als Point Nemo, is de plaats in de oceaan die het verst van land ligt. Het ligt in de Stille Oceaan op zo’n 2.600 kilometer van het dichtstbijzijnde stuk land. Het gebied is zo afgelegen dat de dichtstbijzijnde mensen soms astronauten aan boord van het Internationale Ruimtestation zijn wanneer het boven het hoofd passeert. Point Nemo is zo goed als levenloos. Vandaar heeft het ook de naam Nemo. Dit betekent in het latijn niemand.

Credits: Matt Artz – Unsplash

2. De Zuidelijke Pool van Ontoegankelijkheid

De Zuidelijke Pool van Ontoegankelijkheid is het punt op het Antarctische continent dat het verste van de Zuidelijke Oceaan is verwijderd. Verder is het de koudste plek op aarde! In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de -60 graden. Dit is al best heftig, maar het kan blijkbaar nog heftiger. De laagste temperatuur ooit gemeten is -89 graden. Verder word je, naast het koude weer, met andere zware omstandigheden geconfronteerd. Wil je toch heel graag een keer Antarctica bezoeken? Dat kan! Er zijn een aantal reisgroepen die dit soort tours organiseren. Het enige wat je moet doen is flink wat geld ophoesten.

Nummer twee in de lijst van afgelegen gebieden: De Zuidelijke Pool van Ontoegankelijkheid
Credits: NOAA – Unsplash

1. De Noordelijke Pool van Ontoegankelijkheid

De Noordelijke Pool van Ontoegankelijkheid staat op nummer 1 van de lijst met de meest afgelegen gebieden. En terecht! Dit bijzonder stukje land wordt gedefinieerd als het punt, in het Arctische gebied, dat het verste ligt van alle kustlijnen. Vanuit de geografische noordpool gezien, wijzen alle richtingen naar het zuiden; van noorden, oosten en westen is op dit punt geen sprake. Om deze reden is dit ongetwijfeld de lastigste en zwaarste plek op aarde om te komen. Een bezoek aan dit bijzonder stukje land vraagt veel tijd, energie en planning. Verder zijn de temperaturen extreem laag. In de de winter kunnen de temperaturen zelfs dalen tot zo’n -50 graden.

Nummer één in de lijst van afgelegen gebieden: De Noordelijke Pool van Ontoegankelijkheid
Credits: Daniel Fatnes – Unsplash
Bron:
ContinentenInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.