Hoe langlaufen onze grootste hobby van afgelopen winter werd

door

Iedere dag kijk ik nog verwonderend om me heen. Uren kan ik turen naar de bergen die vanuit onze tuin zichtbaar zijn. Een uitzicht dat nooit gaat vervelen. Wij wonen sinds 5 jaar aan de voet van de Jura. Het ondergeschoven kindje van de Franse bergketens. Althans, door ons. De afgelopen jaren zijn wij eigenlijk steeds naar de Alpen gereden voor outdoor avonturen. Het was de confinement, dat is lockdown in Frankrijk, die ervoor zorgde dat we dichter bij huis moesten blijven. En zo ontdekten we de Jura regio ook door te langlaufen.

Langlaufen in de Jura

In de eerste fase die inmiddels een jaar achter ons ligt mochten we niet verder dan 1 kilometer van ons huis. Hierdoor kwamen we net aan de voet van de berg en hebben we dus ook de nodig hikes gemaakt vanaf ons huis. Officieel mocht je maar een uurtje van huis zijn per dag, maar het achteraf wonen heeft ook zo zijn voordelen natuurlijk. Weinig controle.

De Jura dus. Deze hebben we het afgelopen jaar veelvuldig ontdekt. In de zomer en in de winter. Hiken, mountainbiken en dus langlaufen. Twee seizoenen die ieder een andere serie aan activiteiten met zich meebrengen. Zo is dit ook zichtbaar in onze garage na 5 jaar.

Langlaufen, cross-country skiing, ski du font, skilopen

Mijn favoriete winterhobby sinds dit seizoen is Ski du font, cross-country skiing of langlaufen zoals wij dat in Nederland noemen. Een activiteit waarbij je met beide benen op de grond blijft en lange afstanden op dunne latten kan maken. Een heel goed alternatief op alpineskiën voor de mensen zoals ik die hoogtevrees hebben. Ik kom toch uit een plat land zeg ik altijd maar. Nu waren deze winter de skiliften dicht, dus er waren ook minders opties voor de reguliere wintersporter.

No school like the oldschool

Als je met een Nederlander praat over langlaufen wordt er toch vaak gedacht dat je een luie skiër bent of dat het meer iets voor senioren is. Ik dacht dat eigenlijk eerst zelf ook. Mijn motief om het toch te proberen zijn het niet nodig hebben van liften en geen hele grote hoogteverschillen op de piste.

Twee soorten langlaufen

Er zijn twee soorten langlaufen. Langlauf klassiek en langlauf skating. Het verschil zit hem hier in de techniek die gebruikt wordt en ook het materiaal. Het verschil in techniek zorgt ook voor een verschil in energie die de activiteit kost. Na skating te hebben geprobeerd ben ik tot de conclusie gekomen dat klassiek beter bij mij past. Deze activiteit kan je makkelijk een dag volhouden en bij skating ben je eigenlijk na 2 uur al bekaf. Skating wordt ook vaak door trailrunners in de winter beoefend om hun conditie op pijl te houden.

Langlauf klassiek of skating

Bij langlauf klassiek bevind je je met je latten in een geultje. Een loipen zoals ze dit officieel noemen. De skating beoefenaar schaatst als het ware over de piste. Hierdoor kan je je in principe ook naast elkaar op een piste bevinden. Het wordt wel niet gewaardeerd als de een of de ander zich op het verkeerde gedeelte van de piste beweegt. Je moet ook vooral niet denken om met je wandelschoenen of snowshoes over de piste te gaan, als je ooit eens op een langlauf piste terecht komt. Dit beschadigt de track dusdanig dat het effect heeft op de langlaufer. Al doende leert men.

Langlaufgebieden in de Jura

In de Jura zijn er verschillende langlauf gebieden en nog geen half uurtje vanaf ons huis bevindt zich “La Vattay/ la Valserine”. Dit is een langlauf gebied van maar liefst 142 kilometer piste. Je hebt hier tracks door de bossen en over het plateau. Dit levert prachtige plaatjes op in de winter. Bomen die hangen onder de druk van al de sneeuw die op hun takken ligt en glinsterende witte pistes. Als het net gesneeuwd heeft en je komt vroeg in de ochtend kan je alle voetafdrukken zien van de natuurlijke bewoners van de Jura die gedurende de nacht de piste gebruiken.

Hoe werkt langlaufen en de loipes?

Hoe werken de tracks? Dit is eigenlijk heel simpel. Het zijn verschillende paden die aangegeven zijn met kleuren. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij het reguliere skiën, groen is het makkelijkste, van blauw naar rood en uiteindelijk naar zwart als moeilijkste.

De zwaarte ligt met name in de hoogte verschillen. Je kan je voorstellen dat je met ski’s niet heel gemakkelijk de berg opkomt. Hoe steiler de berg, hoe moelijker. Bij skating ga je in een omgekeerde pizzapunt schaatsend naar boven en bij klassiek klim je actief omhoog in de loipen. Bergafwaarts is dan altijd weer een beloning. Je ski’s zijn een stuk dunner dan bij gewoon skiën, dus ook gevoeliger in de afdaling.

Een intensieve wintersport

De sport is dus ook erg intensief. Helemaal geen luie sport zoals ik eerder wel dacht. Dit verklaart ook waarom de meeste skaters in een dunne legging de piste op gaan zelfs als de temperaturen onder nul zijn. Vergelijk het met hardlopen. Je moet je warm aankleden, maar er ook bij stil staan dat je binnen de kortste keren de zweetdruppels over je rug hebt lopen.

Ik vind het een perfecte optie voor een winter activiteit, je kan genieten van de schoonheid van de sneeuw, het winterlandschap, je hebt er geen lift pas voor nodig en het is een super goede manier om aan je uithoudingsvermogen te werken.

BergenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

7 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.