Hoe begin je een ecologische tuin? | Duurzame donderdag

door

Duurzaamheid vinden we steeds belangrijker. We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen en steeds milieubewuster leven. Als jij ook houdt van duurzaamheid, dan heb je misschien wel eens gedacht aan het maken van een ecologische tuin. Een ecologische tuin is een tuin waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met duurzaamheid en het milieu. Bij ecologisch tuinieren streef je er dus naar om je tuintje zo duurzaam mogelijk te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door bepaalde planten te planten, je eigen eigen kruiden kweken bepaalde bemesting te gebruiken of te zorgen dat je de juiste beestjes aantrekt. Vandaag gaan wij jullie hier alles over vertellen.

4 belangrijke punten van een ecologische tuin

Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je begint aan een ecologische tuin. Dit zijn: mens, milieu, natuur en landschap & omgeving. Bij mens, moet je denken aan jezelf. Je wilt waarschijnlijk een ecologische tuin beginnen omdat je van tuinieren houdt, je graag ontspant in je tuin of misschien wil je wel graag groenten telen. Ook moet je rekening houden met het milieu. Probeer bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vang regenwater op. Dit kan je weer gebruiken voor je tuintje. Bij natuur horen natuurlijke processen. Als je daarmee rekening houdt, dan kun je beplantingen samenstellen die zijn aangepast aan je tuin. En als laatste hebben we landschap en omgeving. Je kan bijvoorbeeld je tuintje zo inrichten door het aanplanten van typische landschapselementen dat het helemaal bij jouw woonomgeving hoort.

Hoe maak je een ecologische tuin?

Wanneer je een ecologische tuin wilt beginnen, kan je een aantal dingen doen. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet.

Maak en gebruik compost

Compost aan je tuin toe voegen geeft veel voordelen. De micro-organismen uit compost zorgen bijvoorbeeld voor beluchting van de grond of gaan verspreiding van plantenziektes tegen. Ze kunnen ook helpen met de verbetering van plantengroei door het afbreken van bepaald materiaal. Als laatste is compost gewoon een heel goed en vooral duurzaam alternatief voor kunstmest.  

Wist je dat je ook zelf compost kan maken? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bak, aarde en een hoop wormen. Kies vooral voor compostwormen en mestpieren. Doe de aarde in een bak samen met de wormen en stop er telkens kleine beetjes keukenafval bij. De wormen doen de rest.

Zorg voor een gezonde mix van planten

Wanneer je zorgt voor een ecologische tuin met een diverse mix van plantensoorten creëer je de meest mooie en ook gelijk de meest gezonde ecotuin. Veel plantencombinaties vullen elkaar aan. Op die manier wordt de groei en levensduur van bepaalde plantensoorten verlengt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hoge planten. Deze zorgen van nature al voor meer schaduw voor kleinere planten die zongevoelig zijn. Maar je kan ook denken aan het feit dat sommige planten bepaalde insecten afweren, wat weer gunstig is voor andere soorten planten die je in je tuintje hebt staan. Wat ook een aanrader is, is om je eigen moestuin aan te leggen. Kun je ook meteen je eigen kruiden kweken.

Kies de juiste materialen

Gebruikmaken van natuurlijke materialen is ook een must voor iedereen die graag een ecotuintje wil aanleggen. Gebruik bijvoorbeeld veel hout en geen plastic. Ga voor houten potten en houten tuinmeubels. Tip: Kijk of het hout een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Zo weet je dat het hout duurzaam geproduceerd is. Tevens is het slim om zo weinig mogelijk bestrating te plaatsen. Mocht je wel betrating willen aanleggen, kies dan vooral voor grind, houtsnippers of bijvoorbeeld schelpen. Deze zorgen voor minder milieubelasting.

Photo by Doug Kelley

Bestrijdingsmiddelen

Bij ecologisch tuinieren wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zorgen namelijk voor een verstoring van het ecosysteem. Ook hierbij is de mix van verschillende planten cruciaal. Kies dus vooral planten die niet zijn veredeld of inheemse planten. Deze zijn vrij sterk en veel minder vatbaar voor ziekten. Bovendien voelen dieren zich thuis bij deze planten, wat weer goed is voor je ecologische tuin. Mocht je toch bestrijdingsmiddelen nodig hebben, let er dan op dat deze duurzaam/biologisch zijn.

Zorg voor de juiste dieren

Wanneer je je tuintje aanlegt is het ook fijn om het ecosysteem een handje te helpen. Dit kan je doen door bepaalde insecten of vogels aan te trekken. Ook deze zijn belangrijk voor je ecologische tuin. Zo help je bijvoorbeeld een handje bij de bestuiving van bepaalde bloemen. Hang dus houten vogelhuisjes op en plant favoriete planten van insecten, vogels en vlinders.

Photo by Emiel Molenaar

Plant bomen en struiken

Bomen planten kan veel voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van wateroverlast, de lucht schoner maken en het verkoelen van de lucht. Ook zorgen bomen en struiken ervoor dat dieren er kunnen schuilen, eten én broeden. Je kan bomen en struiken in bepaalde delen in je tuintje planten. Bomen als hoogste ‘deel’, daarna volgen struiken, en dit maak je af met vaste planten die jaarlijks terugkomen. Wist je dat je bijna geen onderhoud hebt aan zo’n tuin? En dat terwijl ze wel prachtig zijn door alle verschillende soorten bomen en planten.

Photo by Robert Katzki 

Heb jij nog tips voor het maken van een ecologische tuin? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.