Op 19 november is er een gedeeltelijke maansverduistering

door

Yes, je leest het goed. Op 19 november heb je de kans een prachtige maansverduistering te bewonderen. We hebben sinds 1440 geen gedeeltelijke maansverduistering gezien die zo lang heeft geduurd, en dit zal dan ook pas in 2669 weer opnieuw gebeuren. Noord-Amerika is perfect gepositioneerd voor 2021, maar ook wanneer je in België, Nederland of Luxemburg woont heb je de mogelijkheid een deel van de eclips te bewonderen. Vandaag gaan wij jou er alles over vertellen.

Gedeeltelijke maansverduistering

De aarde zal een gedeeltelijke maansverduistering ervaren die 6 uur en 2 minuten duurt. Dit is de langst durende maansverduistering sinds 1440. Gaaf hè? Maar waarom duurt deze dan zo lang?

Photo by Bryan Goff 

Waarom deze verduistering zo lang duurt

Gedeeltelijke verduisteringen treden op wanneer de volle maan door de slagschaduw van de aarde trekt, maar nooit 100% verduisterd is. Er zijn drie redenen waarom deze maansverduistering zo lang duurt, wat de zeldzaamheid van gebeurtenissen als deze verklaart.

Ten eerste zou de volle maan zou op het hoogtepunt moeten zijn, het verst van de aarde verwijderd. De elliptische baan van de maan beweegt het langzaamst op het hoogtepunt: 50.000 km (30.000 mijl) verder dan het perigeum. Het perigeum is het punt in een baan rond de Aarde dat het dichtst bij het zwaartepunt van de Aarde ligt. Op deze plaats beweegt een object in die baan zich het snelst. Het tegengestelde punt heet apogeum.

Ook zou de aarde in de buurt van het aphelium moeten zijn. Het aphelium is het punt in de baan van een planeet of ander object dat in een elliptische baan om de zon draait en dat het verst van de zon gelegen is. Op het verste punt is de schijnbare beweging van de zon het langzaamst, waardoor de langstdurende maansverduisteringen ontstaan.

Verder moet de uitlijning van de zon-aarde-maan bijna perfect zijn. De maan zou maximaal door de schaduw van de aarde moeten gaan, allemaal zonder totaliteit te bereiken.

Photo by Ramiro Martinez

En hebben wij even geluk, want de maansverduistering van 19 november 2021 vinkt uitstekend elk vakje aan. Zo is de volle maan slechts 41 uur verwijderd van het hoogtepunt van de maan. Ook is de datum slechts enkele weken verwijderd van het aphelium van de aarde. En als laatste blijft slechts 0,9% van de maan verlicht bij maximale maansverduistering. Allemaal redenen voor de ideale maansverduistering op 19 november.

Elke 6585 dagen komt de cyclus bijna perfect terug. Zo zal de gedeeltelijke zonsverduistering van 30 november 2039 slechts 2 minuten korter zijn. De zonsverduistering van 9 november 2003 was langer, maar bereikte de totaliteit. Een langere gedeeltelijke zonsverduistering zal pas op 8 februari 2669 weer plaatsvinden.

Waar en wanneer kan jij de maansverduistering zien?

Het begint ongeveer om 7.00 uur ’s ochtends en in de Benelux is alleen het begin van de eclips zichtbaar. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende fases van de eclips en de bijbehorende tijdstippen.

  • Gedeeltelijke eclips in bijschaduw begint: 07u01m07s                  
  • Gedeeltelijke eclips in kernschaduw begint: 08u19m06s                             
  • Maximum eclips: 10u03m40s                   
  • Gedeeltelijke eclips in kernschaduw eindigt: 11u48m13s                            
  • Gedeeltelijke eclips in bijschaduw eindigt: 13u06m16s  
Photo by Alexander Andrews
NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.