Deze fouten wil je liever vermijden bij de sport free running

door

Na het lezen van alle vorige free run artikelen heb je kennis kunnen maken met deze epische sport. Kan je niet wachten om ook te beginnen met free runnen? Lees dan welke fouten je beter kunt vermijden om het beste uit jezelf te halen. Deze acht fouten wil je liever vermijden bij de sport free running!

Roekeloos zijn tijdens free running

Het allerbelangrijkste bij elke sport is natuurlijk dat je voorzichtig bent. Free running wordt vaak gezien als een gevaarlijke sport. Mensen zien de meest spectaculaire beelden op tv van free runners die over daken springen. Hier ligt de focus van de sport echter niet op. Alleen free runners die al heel veel jaren trainen, en hun lichaam goed onder controle hebben, doen dit. Ik train al vijf jaar en ben nog nooit op een dak gaan free runnen. Over het algemeen speelt de sport zich dus af op de grond. Net zoals bij elke sport is het belangrijk dat je niet roekeloos bent. Voordat je een moeilijke trick of sprong probeert moet je dit opbouwen en erg veel oefenen. Zodat je weet hoe je lichaam reageert in zo’n situatie. Doe je dit niet, en ga je roekeloos te werk, dan kan de sport wel gevaarlijk worden.

Free running

Jezelf overschatten

Free running draait helemaal om lichaamscontrole. Alle professionele free runners kennen hun lichaam inmiddels zo goed dat ze precies weten wat ze wel en niet kunnen. Als beginnende free runner weet je dit nog niet zo goed. Hier kom je vanzelf achter wanneer je de sport langer beoefend. Voor die tijd is het belangrijk dat je jezelf niet overschat. Ga geen sprongen of tricks proberen waarvan je niet zeker weet of je ze kan. Dit kan ongelukken opleveren. Maar hoe leer ik dan iets nieuws hoor ik je denken? Wanneer je in een gymzaal bent met zachte objecten kan je wel nieuwe dingen uitproberen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je de trick onder de knie hebt voordat je hem ergens anders probeert.

De warming up overslaan

Een andere fout die je liever wilt vermijden is het overslaan van de warming up. In iedere sport is een warming up essentieel, zo ook bij free running. Als je deze overslaat dan wordt de kans op blessures een stuk groter. Mij overkwam het ook. Drie jaar geleden wilde ik een salto laten zien zonder dat ik een warming up had gedaan. Hiermee heb ik mijn enkelband ingescheurd. Lesje geleerd.

Toevallig is mijn ‘ongeluk’ gefilmd. Dit was voor mij het gevolg van het skippen van de warming up. Waarschuwing: het kan er schokkend uit zien.

De verkeerde techniek gebruiken

Een ander belangrijk aspect van free running is je techniek. Zoals ik al benoemde, draait het allemaal om lichaamscontrole. De sprongen en tricks die we doen willen we zo clean (netjes) mogelijk uitvoeren. Wanneer we een grote sprong doen is het ultieme doel om de sprong te sticken. Sticken betekent het in evenwicht landen op de bal van je voet. Dit vergt enorm veel controle. Wanneer je voor lange tijd de verkeerde techniek gebruikt kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je lichaam. Je kunt last krijgen van gewrichten. Beter van niet dus..

Dit is een voorbeeld van een professionele free runner met enorm veel lichaamscontrole.

Onrespectvol zijn naar de omgeving

Free running is een sport die vooral buiten wordt beoefend. We gebruiken de omgeving als ons speelveld. Overal waar muurtjes staan kunnen wij trainen. In steden vind je dan ook veel spots (plaatsen waar we kunnen trainen). Omdat wij free runners zo lang mogelijk willen genieten van alle goede spots, is het belangrijk dat we hier zorgvuldig mee omgaan. Laat daarom geen rommel achter bij de spots en maak ook geen dingen kapot. Doe je dit wel, dan kan je overlast veroorzaken en mag je er in het vervolg niet meer trainen. Niet doen dus.

Niet opletten tijdens free running

Soms trainen we met veel mensen tegelijkertijd op een bepaalde plek, voor corona dan. Omdat iedere free runner zelf bepaalt welke route hij neemt over het parcours moet je goed opletten wie waarheen gaat. Doe je dit niet dan kunnen er botsingen ontstaan. Tijdens free run evenementen is dit vooral van belang, dan zijn er soms wel 300 mensen tegelijk aan het trainen op dezelfde opstelling. Naast gevaarlijk kan het ook gewoon vervelend zijn wanneer er iemand steeds voor je voeten loopt. Opletten geblazen dus!

De volgende video is opgenomen bij 4 the love of movement, een druk bezocht free run evenement in Den Haag.

Onrespectvol zijn naar buitenstaanders

Zoals ik net vertelde, trainen we vooral veel in steden, op plekken waar veel muurtjes staan. Regelmatig zijn er voorbijgangers die het eng of gevaarlijk vinden wat wij doen. Zij kennen de sport niet en weten dus niet hoeveel oefening er aan een sprong vooraf gaat. Sommige mensen zien free runners als vandalen die spullen kapot maken. We worden dan ook regelmatig weggestuurd van spots. Heb hier respect voor en laat deze mensen in hun waarden. We willen een goed imago creëren rond de sport, het helpt hierbij niet om onrespectvol te zijn naar buitenstaanders.

De cooling down vergeten

Net zoals het overslaan van de warming up is het ook niet handig om de cooling down te vergeten. Dit is een fout waar je de volgende dag en die daarna nog flink van kan nagenieten. Als je geen cooling down doet verhoogt dit namelijk de kans op spierpijn. Na een zware training is het dus niet best als je deze vergeet. Leer jezelf aan dat je na je training eerst wat rek- en strekoefeningen doet om je spieren weer te laten rusten. Thank us later!

free running londen
InspiratieTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.