Photo by ?? Janko Ferlič on Unsplash

De betekenis achter fair trade kleding | Duurzame Donderdag #10

door

Fair trade kleding is de nieuwe mode. Bewust je kleren kopen om zo je steentje bij te dragen aan de klimaatverandering. Want ook de fashionindustrie heeft een groot aandeel als het gaat om milieuvervuiling en kledingproductie. Gelukkig zetten steeds meer kledingmerken zich in voor het maken van eerlijke producten. Eerlijke producten die gemaakt zijn door mensen die eerlijk betaald en behandeld worden. Fair trade kleding noemen we dat. Wil jij alles te weten komen over fair trade? Dan is dit artikel iets voor jou.

Fair trade kleding; het nieuwe nu

Fair trade vind je tegenwoordig overal. Van eten tot interieurproducten en kleding. Vandaag gaan we dus in op dat laatste aspect. We vertellen je meer over fair trade kleding. Want wat houdt het precies in? En hoe weet je dat je kleding écht fair trade is?

De betekenis van fair trade

Allereerst gaan we beter kijken naar wat fair trade eigenlijk is. Fair trade betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Kleding die verantwoord en eerlijke geproduceerd wordt. Het is een term die gebruikt wordt in ontwikkelingslanden. Waar normaal fabrikanten zoeken naar de plekken waar ze zo laag mogelijke loon kunnen uitkeren, krijgen de makers een eerlijke prijs voor hetgeen wat ze gedaan hebben. Zodra je fair trade kleding koopt, bescherm je de boeren en arbeiders tegen uitbuiting. Fair trade doorbreekt de cirkel van armoede, doordat er een standaard wordt neergezet voor boeren. Hierdoor krijgen deze boeren de kans om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Fair trade kleding
Photo by Marjan Blan | @marjanblan on Unsplash

Waar komt het vandaan?

In ontwikkelingslanden zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika is armoede helaas een alledaagse werkelijkheid. Arbeiders worden onder slechte omstandigheden veel te weinig uitbetaald voor het werk dat zij verrichten. Boeren zijn onzeker over hun inkomen door de instabiele marktprijs en oneerlijke marktketen. Maar daar komt steeds een beetje meer verandering in. In 1967 begon de eerste fair trade opdracht. Houtwerk dat uit Haïti werd geïmporteerd door het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S). Dit is hét begin van de fair trade industrie.

Vanaf 1973 begint Nederland met het bestellen van 50.000 kilo koffie van kleine koffieboeren in Guatemala. Dat is het moment dat ook de opmars van fair trade kleding en textiel begint. In de jaren ’80 introduceert S.O.S Wereldhandel ook huishoudtextiel uit India.

De discussie; fair trade of op verantwoordelijke wijze gemaakt?

Natuurlijk is niet alles wat op een verantwoordelijke manier gemaakt wordt het keurmerk fair trade waard. Als bijvoorbeeld een product in Europa op verantwoordelijke wijze wordt gemaakt, heet dit geen fair trade maar verantwoord. Dit komt doordat het in een Westers of ontwikkeld land wordt gemaakt. Het wordt dan onder de juiste omstandigheden gemaakt, maar niet in een laag-loon-land.

Fair trade kleding
Photo by Thom Bradley on Unsplash

Waarom is het belangrijk om fair trade te gaan?

Misschien vraag  je het je af, waarom zou ik dan fair trade kopen? Eén van die redenen is, omdat er as we speak heel veel arbeiders uitgebuit worden om kleding zo goedkoop mogelijk te produceren. Door fair trade te kopen, weet je dat de werknemers op een eerlijke manier betaald en behandeld worden. Daarnaast worden fair trade producten vaak ook gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Denk aan biologisch katoen, bamboe, hennep of gerecycled polyester.

Hoe weet je dat je het juiste koopt?

Top als je wilt overstappen op fair trade. Of om ieder geval er meer op te gaan letten. Maar hoe zie je eigenlijk dat het fair trade gemaakt is? Naast gewoon de naam fair trade, zijn er ook merken met een officieel Fairtrade label hebben. Eén van de bekendste labels die er is, is het label Fairtrade International. Een internationaal label voor het eerlijk handelen. Dit label is in 1988 opgericht onder de naam ‘Max Havelaar’.

Een ander label is de Fair Wear Foundation. Een onafhankelijke Nederlandse non-profit organisatie. De organisatie heeft als doel de werkomstandigheden van werknemers in de kledingindustrie te verbeteren. Dit doen ze doormiddel van acht arbeidscondities, die zijn afgeleid van de ILO (International Labour Organization): arbeid is vrij gekozen, geen discriminatie van werknemers, geen uitbuiting of kinderarbeid, recht op vakvereniging en collectief onderhandelen, betaling van een leefbaar loon, geen excessieve werktijden, veilige en gezonde arbeidsomgeving en een wettige arbeidsovereenkomst.

Waar koop je fair trade kleding

Gelukkig zijn er steeds meer merken die fair trade kleding produceren en/of verkopen. Deze site heeft de duurzame kledingwinkels op een rij gezet en daar ook nog wat handige apps, websites, social media en andere kledingcheckers aan toegevoegd.

Duurzaam levenKledingTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.