Alles over kamperen met een camper. Dit zijn dé camperweetjes

door

De deur achter je dichttrekken om in een kampeervoertuig zelfvoorzienend in de natuur te overnachten is een honderd jaar oude hobby waarin de Nederlander bovengemiddeld goed bedreven is. Maar hoe zit het met jouw kampeerskills? Zijn ze nog up-to-date?

Camperweetjes, vragen en Abc’s

We krijgen veel vragen binnen over kamperen, vanlife en roadtrips. Daarom stellen we deze camperweetjes op. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en hoe je in bepaalde situaties mag of moet handelen. Heb je nog vragen die er niet bij staan? Zet ze onder het artikel in de reacties en we zorgen ervoor dat we die ook beantwoorden!

Camperweetjes camper

Een van de belangrijkste camperweetjes: wat check je ook alweer voordat je wegrijdt?

Het eerste wat je doet is kijken of alle ramen en dakramen gesloten zijn. Zorg er ook voor dat er geen losse spullen in het voertuig liggen en dat de kastjes goed afgesloten zijn, dit om te voorkomen dat de camper in de haarspeldbochten verandert in een gewichtsloze spaceshuttle. Wanneer je van de campingplek wegrijdt, stap dan nog even uit om te kijken of er geen haringen achterblijven, of de lievelingsdriewieler van je zoontje. Huur je een nieuwere camper en hoor je bij het wegrijden een verontrustend alarmsignaal – en het is niet de gordel, de handrem of een van de deuren – grote kans dat je het trappetje van de deur niet hebt ingeklapt. 

Hoe hou je je camper koel zonder airco?

Als je geen (stroom voor de) airco hebt en je wilt het een beetje aangenaam houden, dan moet je zorgen dat de zon en de warme niet in de camper kunnen komen. Dat is best lastig, want je werkt met een kleine ruimte en dat warmt snel op. Er komt meteen warmte binnen wanneer je de deur openzet. De beste manier is om geforceerd lucht te verplaatsen en dat kan met de ventilator. Verse lucht naar binnen halen en warme lucht eruit. Je kunt je ramen afdekken, bij voorkeur aan de buitenkant. Blinder ze met doeken of reflectieschermen. Een van de meest gestelde camperweetjes: daarom is een camper ook vaak wit.

Camperweetjes hoe hou je je camper koel

Hoe lang is het drinkwater in de watertank houdbaar?

Je moet ervoor zorgen dat het water in de tank nooit oud wordt. Dat kan heel simpel door om de dag vers water bij te vullen en dan ook niet meteen te veel. Het punt is, mensen hebben een tank van 100 liter, dat is meteen 100 kilo in gewicht. Dat is niet alleen nadelig voor de wegligging, maar ook voor de brandstofkosten. Aan 20 liter heb je voor een paar dagen met z’n tweeën echt wel genoeg, dan kun je zelfs nog een keertje gezellig samen douchen, als dat past. 

Hoe reinig je de watertanks?

Wat je het beste kunt doen om de tanks te reinigen is ze om de week helemaal leeg laten lopen en met een droge doek goed droog maken. Daarbij kom je helaas niet in de leidingen, daarom is het verstandig twee keer per jaar de tank te reinigen door een gebitsreinigercapsule te gebruiken. Eerst vul je de tank met water, dan gooi je de hele koker tabletten erin, die laat je oplossen en vervolgens zet je alle kranen openzetten en laat je het 24 uur goed inwerken. De volgende dag laat je alles weer leeglopen en spoel je goed na. 

Hoe vaak moet je de vuilwatertank legen?

Als je op doorreis bent doe je dat als je verstandig bent elke dag. Nadat je wakker wordt en rustig ontbeten hebt, breek je het kampement af en leeg je de vuilwatertank en de toiletcassette op de daarvoor bestemde plek. Dat doe je altijd voordat je weer op pad gaat. Omdat je dan geen extra gewicht bij je hebt en op brandstofkosten bespaart. Blijf je een paar dagen op dezelfde plek staan dan kun je het eventueel over het weekend heen tillen, maar nooit langer dan 2 á 3 dagen. Na verloop van tijd gaan die tanken rare luchtjes creëren en gaat vet zich hechten aan de tank.

Kun je zomaar elk soort gas gebruiken om te koken of je koelkast te koelen?

Niet elk soort gas, maar wel propaan, butaan en LPG. Dat zijn de drie gassoorten die gebruikt worden in de camper of de caravan. LPG is een mengsel van de eerste twee. Houd er in de winter wel rekening mee dat bij LPG het butaan niet verdampt. Dat blijft achter in de fles, waardoor je zou kunnen denken dat er nog voldoende brandstof is, terwijl dat niet zo is. Gebruik in de winter dus alleen propaan.

Waarom draait een gaskoppeling linksom?

De gasleidingen zijn altijd linksdraaiend om te voorkomen dat je een verkeerde leiding op de gasfles aansluit, denk aan een luchtleiding of een waterleiding, die sluit je rechtsom. Het is dus een veiligheidsmaatregel. 

Hoe weet je hoeveel apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken?

Als je op een camping staat met een stroomvoorziening van 6 ampère, dan kan je apparaten gebruiken tot een maximum van 1380 Watt, want 6 x 230 Volt. Dus als je 1 apparaat hebt van 500 Watt en een van 600 Watt dan kun je ze tegelijkertijd gebruiken, maar heb je er een van 500 en een van 1000, dan niet. Neem je een apparaat van thuis mee, houd daar dan rekening mee. Maar ook in dat geval is er een oplossing: een Watt controller. Alleen duurt het dan langer voordat de thee heet is.

Hoe haal je de hars van de lak?

De eerste optie is niet onder een dennenboom te gaan staan, maar dat heb je niet altijd voor het kiezen. Zorg ervoor dat je de hars niet te lang op de lak laat zitten, wacht niet tot na de vakantie. Als er een beetje dauw in de lucht zit, verwijder je de hars met warm water en een beetje afwasmiddel. Als dat niet lukt, dan kun je speciale middeltjes in de autoshops verkrijgen, houd daarbij wel de gebruiksaanwijzing aan want ze werken vaak net even iets anders. Een oud bekend foefje is terpentine. Maar, dan moet je wel goed opletten dat je het eerst uitprobeert met een doekje op een plekje uit het zicht. Zorg ervoor dat je niet te lang op dezelfde plek poetst, dan krijg je lelijke veegvlekken op de lak. 

Ben je verplicht goedemorgen te zeggen tegen iedereen op de camping?

Het is niet verplicht, maar een glimlach doet wonderen.

Deze camperweetjes komen tot stand in samenwerking met Frans

Frans Hoofwijk is camperexpert van deelplatform GoBoony, een soort Airbnb voor campers en caravans. Hij deelt camperweetjes en tips voor beginnende en geoefende kampeerders om reizen met de camper nog makkelijker, plezieriger, goedkoper, milieubewuster of avontuurlijker te maken. Heb jij nog prangende vragen, stel ze dan in de comments hieronder.

KamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.