Credit: Hunter Moranville - Unsplash

Cameralenzen | Photography Friday

door

We hebben al eens kort uitgelegd welke lenzen er zijn voor je camera. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in, want er zijn een hele hoop verschillende lenzen. Maar welke kan je nu waar het beste voor gebruiken en welke soort lenzen zijn er? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Veel verschillende cameralenzen

Er zijn dus veel verschillende cameralenzen. Zo heb je bijvoorbeeld groothoeklenzen, lenzen met een vast brandpunt, zoomlenzen en nog veel meer. Maar wat houdt het in en waar kan je de verschillende lenzen voor gebruiken. Dat leggen we hieronder uit.

Fish-eye lenzen

De eerste categorie cameralenzen waar we het over gaan hebben zijn fish-eye lenzen. Deze lenzen hebben hun naam te danken aan hun blikveld. Met fish-eye lenzen kan je namelijk (bijna) 180 graden zien, net zoals een vis. Vandaar dat we het een fish-eye lens noemen. Fish-eye lenzen worden ook wel supergroothoeklenzen genoemd en zijn handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen wil fotograferen. Natuurlijk wel belangrijk om de lens te kopen die bij je camera past:

Credit: Rafael Hoyos Weht – Unsplash

Groothoek lenzen

De volgende soort cameralenzen zijn de groothoek lenzen. Groothoek lenzen zijn lenzen met een breed blikveld. Je kan dus veel meer in een foto krijgen dan bijvoorbeeld een prime lens. Groothoek lenzen worden net als Fish-eye lenzen vaak gebruikt voor architectuur en landschappen, maar kunnen ook worden gebruikt voor binnenhuisfotografie. Bijvoorbeeld wanneer je foto’s maakt om je huis te koop te zetten.

Credit: Andrea de Santis – Unsplash

Prime lenzen

Prime lenzen zijn cameralenzen met een vaste brandpuntsafstand. Deze cameralenzen dagen je dan ook uit om meer focus te hebben op het object dat je fotografeert. Om dichterbij of verder weg van je onderwerp te komen, moet je je fysiek verplaatsen. Prime lens is eigenlijk een verzamelnaam voor alle cameralenzen met een vaste brandpuntsafstand. Zo behoren een Fish-eye lens en een groothoek ook tot deze categorie. Alle lenzen waarmee je niet kan inzoomen behoren tot prime lenzen, maar meestal als we het over prime lenzen hebben, dan bedoelen we cameralenzen die een brandpuntsafstand hebben tussen een groothoeklens en een telelens. De meest populaire prime lenzen zijn dan ook de 35 millimeter, 50 millimeter en de 85 millimeter. Deze cameralenzen zijn ideaal om portretten mee te maken, maar ook om reportages vast te leggen of producten mee te fotograferen. Kenmerkend aan prime lenzen is dat er vaak ook sprake is van een groot diafragma.

Credit: Charlie Firth – Unsplash

Zoomlenzen

Wanneer je wel graag wil inzoomen, maak je gebruik van een zoomlens. Met deze cameralenzen kan je een voorwerp dichterbij halen, ook wanneer je op dezelfde plek blijft staan. Zoomlenzen worden vooral gebruikt wanneer je meerdere omstandigheden moet fotograferen. Het biedt een uitweg voor als je geen tweede camera hebt, waarmee je een grotere of kleinere brandpuntsafstand kan bevestigen. Ideaal voor wanneer je op pad gaat en verschillende aspecten wil fotograferen zoals architectuur, mensen, natuur, dieren, maar ook voor op een trouwerij, waar je vaak snel moet switchen tussen dichtbij en veraf.

Credit: Maxime Dore – Unsplash

Telelenzen

Wil jij graag de natuur in gaan om vogels te fotograferen of om andere wilde dieren op afstand te spotten, dan kom je al snel uit bij een telelens. Bij de telelenzen maken we ook nog een onderscheid tussen ‘normale’ telelenzen en supertelelenzen. Normale telelenzen hebben een brandpuntsafstand tot 300 millimeter en worden vaak gebruikt bij sportwedstrijden, maar ook in de natuur om dieren vast te leggen. Supertelelenzen zijn lenzen met een brandpuntsafstand van 300 millimeter of meer. Deze zie je vaak langs de lijn bij een voetbalwedstrijd. Fotografen kunnen zo de spelers dichtbij halen zonder kwaliteitsverlies. Supertelelenzen zijn wel enorm zwaar. Daarom worden deze ook altijd op een statief gezet en is het aangeraden om de sluitertijd zo snel mogelijk te houden, om invloeden van trillingen te voorkomen.

Credit: Jonathan Mabey – Unsplash

Overige cameralenzen

Bovenstaande soorten lenzen zijn de meest voorkomende cameralenzen. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog een tilt-shift lens en een spiegellens. Deze worden weer voor hele andere zaken gebruikt en kom je in het dagelijks leven niet zo snel tegen. Daarom hebben we ze hier achterwege gelaten. Mocht je er toch interesse in hebben, kijk dan gerust eens op de website van Kamera Express.

De drie-eenheid van cameralenzen

Binnen de fotografie hebben we ook zoiets als de drie-eenheid van cameralenzen. Deze bestaat uit een groothoek lens, gevolgd door een prime lens en een telelens. Dit is meestal de 15-35 millimeter, de 24-70 millimeter en de 70-200 millimeter. Met deze lenzen kan je namelijk de meeste aspecten van fotografie beoefenen. De brandpuntsafstanden kunnen per cameramerk verschillen, maar zijn meestal wel in deze lijn.

FotografieKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.