Misschien ben je al een doorgewinterde boulderaar in de binnenhal en wil je de uitdaging aan gaan om buiten te gaan boulderen. Maar wanneer je besluit buiten te gaan boulderen, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten die anders zijn dan binnen in de hal. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je het beste kunt afklimmen, je hebt een spotter nodig én die mat die je normaalgesproken onder je hebt liggen, ligt natuurlijk niet standaard buiten. Een vriend of vriendin meenemen is dus een slimme keuze. Dat maakt het gezellig en zo kunnen jullie voor elkaar de crashpads verschuiven en elkaar spotten. Vandaag gaan wij jullie hier nog veel meer over vertellen.
Buiten boulderen
Wist je dat ‘boulder’ rotsblok betekent? Klinkt eigenlijk wel logisch toch? Boulderen is klimmen op een wand van maximaal 4,5 meter hoog. Boulderen is eigenlijk een aftakking van de klimsport: het werd ingezet als extra training bij het lange routeklimmen. Later is het uitgegroeid tot een op zichzelf staande sport. Tegenwoordig boulderen mensen ook al buiten, hier vind je dus geen gekleurde uitstekende stukjes waar je je aan kan vasthouden, maar klim je omhoog via échte rotsen. Hier volgen een aantal tips voor buiten boulderen.
Photo by Mark McGregor Photo by Andrew Peluso
Begin makkelijk wanneer je buiten gaat boulderen
Gun jezelf wat tijd om aan de rotsen te wennen. Het is slim om eerst de wat makkelijkere boulders te kiezen om zo te wennen aan het buiten boulderen. Zo leer je ook gelijk de verschillende rotsstructuren kennen en word je hier bekender mee. Kies om te starten de lagere blokken uit en zorg dat je eerst comfortabel bent in de makkelijkere routes voordat je de moeilijkere routes probeert.
Warm goed op voordat je begint
De belasting op je lichaam bij boulderen is hoger dan bij sportklimmen. Goed opwarmen is daarom erg belangrijk. Hoe kan je je lichaam nu het beste opwarmen? Neem bijvoorbeeld een springtouw mee en ga een paar minuten touwtjespringen. Je kan ook je spieren opwarmen met resistance banden door het doen van verschillende oefeningen. Heb je dit niet bij? Dan kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om gewoon op een stevig tempo naar het bouldergebied te wandelen. Luister altijd goed naar je lichaam, als je pijntjes voelt, is het verstandig te stoppen voordat het een blessure wordt.

Klim met schone schoenen
Klimmen met vieze schoenen is niet verstandig. Zeker in deze tijd vind je overal blaadjes, zand of modder. Om te zorgen dat de rots niet vies wordt van je schoenen en daardoor onbeklimbaar wordt, is het slim je schoenen schoon te maken voordat je begint met boulderen. Zorg dus dat je altijd iets van een doekje bij je hebt, waarmee je je schoenen kunt schoonmaken.
Weet waar je crashpad ligt
Het is verstandig om altijd even te controleren of er randen of spleten zijn waar je op of in kunt vallen wanneer je gaat boulderen. Zorg ervoor dat je crashpad (dikke mat) op de juiste plek onder je ligt, zodat je veilig terecht komt, mocht je je een stukje naar beneden laten vallen. Houd verder ook altijd rekening met stenen en boomwortels. Better safe, than sorry.

Spring op tijd van de rots af
Je moet je bedenken dat het niet in één keer gelijk hoeft te lukken. Zeker wanneer het een moeilijke boulder is, is het slim om op tijd van de rots te springen. Zo kom je niet hoog boven de grond in moeilijke of onmogelijke posities te hangen. Een gecontroleerde val verkleint tevens het risico op blessures. Maar wees gerust, uiteindelijk gaat het buiten boulderen jou steeds beter af en word je bekend met de verschillende rotsen en bijbehorende boulder technieken.
Dynamisch vallen bij buiten boulderen
Wanneer je buiten gaat boulderen is het natuurlijk van belang dat je zelf al goed kunt vallen. Maar hoe val je nu goed? Probeer bij het afspringen goed in te veren of door te rollen. Op die manier vang je de val dynamisch op. Dit kun je oefenen in de boulderhal, maar het kan ook buiten.
Photo by Daniela Araya Photo by Andrew Peluso
Spot als het zinvol is
Alleen als de klimmer zelf al zelfstandig goed kan vallen, heeft spotten zin. De spotter is niet bedoeld voor het opvangen van de klimmer. De spotter heeft de taak om de klimmer goed te begeleiden en te behoeden voor specifieke gevaren. Het is dus slim om te spotten als er een kans is dat de klimmer gevaarlijk neer kan komen. Denk bijvoorbeeld aan de crashpads. De spotter moet ervoor zorgen dat deze ten alle tijden goed aaneengesloten liggen. Ook kan de spotter de klimmer extra ondersteuning geven bij het maken van lastige passen.
