Falafel recept, superlekker en zelfgemaakt | Meatless Monday

door

Voor deze Meatless Monday gaan we vandaag in op falafel, je weet wel, die vega(n) kikkererwtballetjes. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vega(n) ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack. Maar heel eerlijk: goede falafel is moeilijk te maken. Zelf heb ik al vaak hele droge falafel gegeten. Daarom besloot ik het zelf te proberen. Vandaag ga ik jullie vertellen over dit heerlijke falafel recept.

Falafel

Falafel is een gerecht uit de Levant, bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Dit falafel recept is mijn favoriete vega(n) hoofdgerecht. Ik vind ze het lekkerst als ze in pitabroodjes worden gestopt, maar ze zijn ook heerlijk over salades. Bovendien zijn ze glutenvrij en vegan. Hieronder lees je hoe je deze perfecte falafel balletjes maakt.

Benodigdheden

Falafel

  • 200 gram ongekookte kikkererwten, 24 uur geweekt, uitgelekt, gespoeld en drooggedept (gebruik hiervoor geen kikkererwten uit blik, want daardoor valt de falafel sneller uit elkaar)
  • 100 gram gesnipperde sjalot of gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel citroenschil (in hele kleine stukjes geraspt of gehakt)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ¾ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 200 gram gehakte verse korianderblaadjes en stengels, drooggedept
  • 200 gram gehakte verse peterseliebladeren en stengels, drooggedept
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie, plus meer om te besprenkelen

Voor het serveren

  • Pitabroodje
  • Hummus
  • In blokjes gesneden groenten, tomaat en komkommer
  • Verse kruiden, gehakte peterselie, verse munt
  • Gesneden rode ui
  • Tahini saus
Photo by Fatima Wahab

Hoe maak je deze heerlijke falafel?

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Doe de kikkererwten in een grote keukenmachine (ze zijn op dit moment dikker door het opgezogen water, maar nog rauw). Voeg ook de sjalot of gele ui, knoflook, citroenschil, komijn, koriander, zout, cayennepeper, bakpoeder, koriander, peterselie en olijfolie toe. Puls net zolang totdat goed gecombineerd is, maar nog niet is gepureerd. Gebruik vervolgens (indien nodig) een spatel om langs de zijkanten van de kom te schrapen.

Gebruik daarna je handen om het mengsel in 12 tot 15 dikke pasteitjes te vormen. Mocht de falafel niet goed vormbaar zijn, dan is het slim om het mengsel nog een paar keer te pulsen in de keukenmachine.

Leg de pasteitjes op de bakplaat. Besprenkel royaal met olijfolie (dit is de sleutel om ze vochtig en knapperig te maken aangezien we niet frituren) en bak ze 14 minuten. Draai de falafelballetjes vervolgens om en bak nog 10 tot 12 minuten of bak ze net zolang totdat ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant. Wikkel tijdens de laatste paar minuten van het bakken de pitabroodjes in folie en verwarm deze in de oven. Je kan er ook voor kiezen de pitabroodjes in de broodrooster te roosteren.

Stel als laatste de pitabroodjes samen met een beetje hummus, de in blokjes gesneden groenten, falafel, kruiden, stukjes rode uien en flink wat tahinisaus. Tada! Daar staan jouw overheerlijke en gezonde pitabroodje met falafel.

Photo by Anton

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten. Wij zijn benieuwd wat je ervan vindt. Liever iets anders maken? Kijk dan ook naar dit heerlijke lasagne-, curry– of zwarte bonen burgerrecept.

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.