Warmte-uitslag: Jeukende rode bultjes in de zomer en daarbuiten

door

Warmte-uitslag is een echt zomers probleem. De rode jeukende bultjes of blaasjes kunnen op je hele lichaam voorkomen, maar vooral daar waar je veel zweet, zoals je nek, knie- en ellenboogholtes. Warmte-uitslag wordt veroorzaakt door verstopte zweetkanaaltjes. Dit kan komen doordat je extra veel zweet, bijvoorbeeld door inspanning bij warm weer, of doordat je strakke kleding draagt. Vaak wordt warmte-uitslag ook anders genoemd. Zo kennen we bijvoorbeeld de termen; warmte bultjes, warmte allergie, milliaria, zweetuitslag en hitte uitslag.

Warmte-uitslag komt niet alleen voor in de zomer

Je kunt ook warmte-uitslag krijgen buiten het zomerseizoen om. Bijvoorbeeld na een bezoek aan de sauna of als je te dicht bij een warme kachel hebt gezeten. Het komt ook voor dat mensen die onder elektrische dekens slapen deze rode bultjes krijgen. In ziekenhuizen is het een bekend probleem bij patiënten die lang in bed liggen en veel moeten zweten. Warmte-uitslag komt daarnaast relatief vaak voor bij baby’s. 

Voorkom warmte-uitslag

Je kunt de kans op warmte-uitslag verminderen door ervoor te zorgen dat je niet overmatig transpireert. Ga niet op het heetst van de dag in de zon, dat is sowieso beter voor je huid. Draag ook luchtige kleding die niet strak zit, zoals linnen, katoen en goed ademende synthetische kleding. Vermijd materialen die zorgen dat je meer zweet. Mocht je graag synthetische kleding dragen, zorg er dan voor dat je ze goed wast met een speciaal wasmiddel. Zo blijft de vochtafdrijving en ademende werking behouden.

Zoek verkoeling

Mocht je warmte-uitslag krijgen, zoek dan een koele omgeving op. Heb je erg veel last van de jeukende bultjes, dan kunnen koude kompressen of verkoelende talkpoeders of gels verlichting bieden. Meestal gaan de bultjes binnen enkele uren weg. Heel af en toe kunnen de blaasjes ontstoken raken. Als je twijfelt of dat bij jou zo is, neem dan contact op met je huisarts. 

Vier niveaus van warmte-uitslag

De medische wetenschap deelt warmte-uitslag in vier vormen in, naar het niveau van de verstopping van de zweetkanaaltjes.

#1 Milliaria crystallina of sudamina:

De zweetkanaaltjes zijn dicht onder de huid verstopt. Op de huid zijn veel kleine heldere blaasjes te zien die gemakkelijk kapot kunnen gaan en meestal na een paar uur weer verdwijnen.

#2 Milliaria rubra:

De verstopping zit wat dieper in de opperhuid, waardoor er veel kleine rode bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken. De bultjes zitten meestal op de handpalmen of voetzolen. Dit wordt ook wel ‘prickly heat’ genoemd.

#3 Milliaria profunda:

In dit geval is de lederhuid verstopt. Er ontstaan grote rode bultjes die erg jeuken en branden en soms pijn doen.

#4 Milliaria pustulosa:

Er ontstaan bultjes die erg ontstoken raken, doordat deze besmet zijn met bacteriën. Dit herken je aan de puskopjes van de bultjes. 

Warmte-uitslag bij baby

Wanneer naar de dokter met warmte-uitslag?

Over het algemeen trekt de uitslag vanzelf weer weg. In sommige gevallen gebeurt dat niet. Je kunt het beste contact opnemen met je huisarts als:

  • de uitslag langere tijd aanhoudt en erger lijkt te worden in plaats van minder
  • er pus uit de bultjes/uitslag komt
  • de uitslag pijnlijk of gezwollen is, of juist heel rood en warm is
  • u koorts krijgt
  • de lymfeklieren in hals, oksel of lies opzwellen
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.