Photo by Martin Munk on Unsplash

De vulkanische eilandgroep Azoren is zeker een must-visit

door

Ooit gehoord van de Azoren? Deze vulkanische eilandgroep ligt middenin de Atlantische Oceaan. Een gebied vol ongekende natuur en schoonheid. Groen, groener, groenst. En deze eilandgroep staat na dit artikel waarschijnlijk op je lijstje. Want het kent zulke mooie stukken, dat we die graag aan je vertellen.

De Azoren, die wil je echt bezocht hebben

We delen graag unieke plekjes over de hele wereld met jou. En daar kan de Azoren zeker niet ontbreken. Hou je van prachtige natuur in combinatie met een klimaat wat niet te heet is maar wel een zonnetje? Dan zijn deze eilanden zeker geschikt voor jou.

Azores
Photo by Diogo André Costa on Unsplash

Even een beetje achtergrond

De Azoren vormen een archipel wat bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden. Zij worden samen de Formigas Bank genoemd. De eilanden hebben bij elkaar een totale oppervlakte van 2247 km2. Er wonen zo ongeveer 250.000 mensen verdeeld over de eilanden. De grootste stad ligt op het oostelijk eiland São Miguel, genaamd Ponta Delgada. Oké dit was even wat achtergrondinformatie over deze eilanden. Nu gaan we naar hetgeen wat we écht willen weten. Hoe zien de Azoren er dan uit en wat is er te doen?

Dé plek voor ons als outdoor- en natuurfanaten

Als we zeggen dat je er super goed kunt hiken, afdalen in grotten, heetwaterbronnen kunt bezoeken en wildlife spotten zoals walvissen en dolfijnen, dan weten we eigenlijk al genoeg. Hier wil je echt een keer heen. Doordat er meerdere eilanden zijn die je kunt bezoeken, de negen bewoonde in dit geval, is er een diversiteit aan flora en fauna. Dit zijn de eilanden:

São Miguel

Het grootste en meest bezochte van de gehele eilandgroep en wordt ook wel het groene eiland genoemd. Het eiland is van oost naar west nog geen 100 kilometer groot. Voor de meeste zon moet je in het noorden van het eiland zijn. De hoofdstad, Ponta Delgada, is ook zeker een bezoekje waard. Dit komt door de vele historie en bijzondere architectuur die je er kunt vinden. Verder vind je op het eiland ook verschillende vulkanische hoogtepunten. En kun je kratermeren en warmwaterbronnen bezoeken.

Azoren São Miguel
Photo by Nuno Antunes on Unsplash

Santa Maria

Santa Maria is het zuidelijkste eiland van de eilandgroep. Er wonen hier zo’n 5500 mensen. Het is daarbij een plek die weinig wordt bezocht door toeristen. De zon schijnt hier meer dan op de andere eilanden, dus zonaanbidders zitten hier goed. Vandaar ook de naam ‘het gele eiland’. Voor de watersportliefhebbers, dit eiland heeft maar liefst 76 kilometer aan kust. Voor de strandliefhebbers, je vindt hier het mooiste strand van de archipel, zandstrand Praia Formosa.

Pico

Dit is van de Azoren hét bergeiland. De ultieme plek voor ons als outdoor fanatiekelingen. Beklim bijvoorbeeld de vulkaan Pico Alto of wandel door de gigantische lavatunnels bij Gruta das Torres. En dat niet alleen. Het dorpje Lajes do Pico staat helemaal in het teken van walvissen. Cafés, musea en zelfs festivals. Maar er is nog iets unieks: je kan hier duiken met blauwe haaien. Dit is een van de weinig plekken in de wereld waar dit mogelijk is. Dus pak je kans.

Azoren Pico
Photo by Yves Alarie on Unsplash

Terceira

Op 40 minuten vliegen vanaf São Miguel ligt het eiland Terceira. Dit is het dichtstbevolkte eiland van de Azoren. Er wonen zo’n 57.000 mensen. De naam Terceira betekent derde. Terceira is het derde eiland wat toentertijd ontdekt werd. Weet je dat ook weer.

Fajal

Oftewel het blauwe eiland. Het staat namelijk vol met blauwe hortensia’s. Op het eiland vind je de vulkaan Cabeço Gordo, die als een soort kegel in het midden van het eiland staat. De kraterrand die hier omheen staat is twee kilometer groot en heeft een diepte van 500 meter. Sla ook zeker de stad Horta niet over. In de haven van deze stad vind je kunstwerken van de zeilers die een stop hebben gemaakt in Horta. Het is traditie om als zeiler dan een schilderij of tekening te maken.

São Jorge

Ook de vogelliefhebber kan zijn ei kwijt op de Azoren. Op het eiland São Jorge vind je vele vogelsoorten en ook voor wandelaars is er genoeg te doen. Prachtige natuur, verlaten dorpjes en de kaas. De kaas? Jazeker, er staan hier meerdere fabriekjes die de kaas maken.

São Jorge
Photo by Karim Sakhibgareev on Unsplash

Flores

Het meest westelijke puntje van Europa. De kustlijn zijn, volgens kenners, de mooiste van de Azoren. Je vindt er daarbij ook supergave wandelroutes. Hou je van echte stilte? Dan zit je hier goed. Het is het eiland van pure stilte. Ook staat het eiland bekend om de hoeveelheid watervallen.

Corvo

We zijn aangekomen bij het kleinste eiland van de Azoren, Corvo. Er wonen hier 500 mensen verdeeld over 17 vierkante kilometer. Het enige dorp wat je hier vindt is Vila Nova do Corvo. Verder kan je ook op dit eiland een hoogtepuntje opzoeken, namelijk de grote vulkaan. Corvo is perfect voor een dagje weg.

Graciosa

Een eiland wordt niet snel ‘schattig’ genoemd, maar dit eiland mag die naam best krijgen. Graciosa is het witte eiland. De kleur wit komt niet alleen door de huisjes op het eiland, maar ook door de windmolens. Cute.

Graciosa
Photo by vezy design inc. on Unsplash

Dit waren de bewoonbare eilanden van de Azoren. Zie je een reis naar de Azoren wel zitten? Hier nog een paar redenen om die te bevestigen (of je over te halen hem toch nog op je lijstje te zetten):

  • Als je van groen houdt, is dit the place to be. De eilandgroep is uitgekozen tot de groenste vakantiebestemming, door onder andere Green Destinations en Qualitycoast;
  • De zwarte stranden die je er kunt vinden;
  • De spectaculaire vulkanen die je kunt bezoeken en beklimmen;
  • Je kunt er wildlife zoals walvissen en dolfijnen spotten;
  • Je kunt er schitterende hikes maken. Worden wij vrolijk van!;
  • Het is er heel rustig. De plek is namelijk nog niet groots bekend onder het massatoerisme. En eigenlijk is dat best fijn om zo te houden. Kun jij lekker genieten van de rust en ruimte daar.
Azoren
Photo by Sergei Wing on Unsplash
ActiviteitEuropaInspiratiePortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.