Wil je vegan worden? Deze tips en tricks helpen jou op weg

door

Je leest er natuurlijk veel over de laatste tijd. Steeds meer supermarkt folders staan vol met ‘vegan producten’. Er komen ook steeds meer veganistische producten uit. Maar ik merk zelf dat veel mensen mij, wanneer ik vertel dat ik ‘vegan eet’, nog altijd met vraagtekens aanstaren. “Maar wat eet je dan?” “Dan kan je toch bijna niks eten?” “Dat zou ik echt nooit kunnen, ik kan echt niet zonder kaas!” “Is dat niet moeilijk wanneer je uit eten gaat?” “Dan kom je zeker wel iets tekort, want mensen zijn erop gebouwd om vlees te eten.” Ik kan nog meer dingen opnoemen die mensen mij gevraagd hebben. Maar, na ongeveer 8 jaar vegan te eten, weet ik er nu het nodige vanaf. Mocht jij ook graag vegan of gewoon iets meer plantaardig willen eten, dan is dit het artikel van jou. Vandaag ga ik je alle ‘kneepjes’ van het ‘vegan zijn’ leren.

Vegan eten, je moet het gewoon even weten

Als ik heel eerlijk ben, moet je de meeste dingen gewoon ‘even weten’. Denk hierbij aan het vervangen van een ei voor een grote eetlepel appelmoes of het feit dat je heel veel gerechten met een kleine aanpassing helemaal veganistisch kan maken. Bij de Hema bestaat er tegenwoordig ook gewoon een vegan appeltaart. Mocht je dus een feestje hebben, dan kan je of iets maken of gewoon lekker een appeltaartje of iets anders halen. Hieronder geef ik een aantal tips voor iedereen die misschien wat plantaardiger of meer vegan wil eten.

Photo by Ella Olsson

Find your ‘why

Oké, mocht je graag willen beginnen met vegan eten en je vindt het allemaal een beetje moeilijk, dan is het goed om voor jezelf op te schrijven of te bedenken ‘waarom’ je nu eigenlijk meer plantaardig of vegan wilt gaan eten. Doe je het voor je gezondheid, of voor de dieren of het milieu? Of gewoon voor allemaal een beetje? Het maakt niet uit. Als het maar iets is wat jou de motivatie geeft om het ook door te zetten.

Kleine stapjes hebben groot resultaat

Kijk, veel mensen gaan ‘cold turkey’ gelijk in één keer vegan. Gewoon overnacht. Ik moet toegeven dat ik dat zelf ook gedaan heb. Maar, wij aten thuis toch niet heel veel vlees dus vandaar dat het voor mij redelijk makkelijk was. Nu hoef je natuurlijk niet in één keer vegan te worden. Je kan er ook voor kiezen om eerst te stoppen met het eten van ei. Mocht je hier gewend aan zijn geraakt kan je proberen minder en uiteindelijk helemaal geen vlees meer te eten. Daarna kan je als laatste kijken naar het verminderen van jouw inname van melkproducten. Dit klinkt nu misschien ‘heftig’ voor mensen die nog niet veel weten van vegan eten, maar bij de volgende tip vertel ik over wat je wel kan eten.

Wat kan je wel eten?

Wat dacht je van: pasta, plantaardige burgers, chili sin carne, pizza (met vegan kaas), bonen, curry’s met linzen en kokosmelk, kruidnoten van bolletje, peperkoek, havermoutkoekjes, oreo’s, alle groentes en aardappelen, hummus, heerlijke zelfgemaakte soepjes (maar ook sommige soepen uit pak), vegan ben & jerry’s, burrito’s met guacamole, alpro yoghurt, harde broodjes met falafel en vegan mayonaise of een heerlijke bowl van zoete aardappel, tofu, linzen, broccoli, spinazie en dressing. Ik kan nog véél meer opnoemen, maar dit is wat zo net even in mijn hoofd omhoogschoot.

Je kan echt onwijs veel dingen eten, terwijl het eerste waar je aan dacht misschien wat sla en een wortel was. You could not be more wrong! Zelfs in restaurants van deze tijd staat er minimaal altijd wel één volledige vegan optie op de menukaart.

Photo by FitNish Media

Proberen is leren

Als ik eerlijk ben, wist ik niet zo goed wat ik moest eten. Ik zat voornamelijk aan de studentenhaver, noten en boterhammen met pindakaas. Nu eet ik wraps met zelfgemaakte vegan gehaktballen, hummus, avocado, spinazie, tomaat, augurk en sriracha bij wijze van spreken. Ik heb ook in het begin vaak iets besteld of gegeten waar dan uiteindelijk toch iets inzat wat niet vegan was. Maar dat is oké. Iedereen maakt fouten en je hoeft jezelf hier niet voor te straffen. Je leert er uiteindelijk alleen maar meer van. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik precies weet wat ik wel en niet kan eten en hoe je de lekkerste gerechten vegan maakt met hier en daar een kleine aanpassing. Mocht je al graag wat vegan recepten willen lezen? Scroll dan door naar de één na laatste tip over vegan recepten.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is om veel meer groentes te gaan eten. Je voelt je hierdoor uiteindelijk ook veel beter en kan de smaak ervan extra waarderen, terwijl ik vroeger toen ik nog thuis woonde alleen ‘wat groente’ at tijdens het avondeten. Nu zorg ik dat ik ook tijdens de lunch wat groentes en gezonde voeding binnenkrijg (al is dit natuurlijk ook niet élke dag). Soms is een boterham met pindakaas en pure hagelslag ook heel lekker.

Photo by Alyson McPhee

Vegan Youtubers

Mocht je echt geen idee hebben van wat je als ‘vegan’ nu op een dag kan eten? Dan raad ik je zeker aan veel ‘What I eat in a day’ video’s te kijken van mensen die al vegan eten. Dit heeft mij in ieder geval enorm geholpen. Soms zat ik echt met grote ogen te kijken naar wat je allemaal wel niet kon eten. Ook zien bij sommige Youtubers de gerechten er zo lekker uit, met zoveel kleur en smaak dat ik stond te popelen om het na te maken. Je vindt er ook veel video’s van ‘simpele vegan maaltijden’. Aangezien dit mij heel erg heeft geholpen in het begin, kon deze tip dus niet uit het lijstje ontbreken. Je doet er zoveel kennis mee op. En dit is allemaal bruikbaar, waardoor je er weer lekker mee kan experimenteren.

Photo by Christian Wiediger 

Vegan documentaires

Zelf heb ik een aantal documentaires over veganisme gekeken voordat ik besloot vegan te gaan eten. Denk bijvoorbeeld aan Earthlings, Forks over Knifes en later ook The Game Changers en What the Health. Je moet natuurlijk helemaal zelf weten of je je erin wilt verdiepen door het kijken van documentaires. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Zelf vond ik het wel belangrijk om er meer kennis over op te doen en het kijken van een documentaire leek me een goede optie.

Photo by Julio Deras

Vega betekent geen vegan

Zeker in het begin, wanneer je ergens een groen tekentje of iets van ‘vega’ ziet staan, denk je al gelijk dat het ‘vegan’ is. Het is dan jammer als je thuiskomt en ontdekt dat het niet vegan is en je weer opnieuw naar de supermarkt kunt. Tegenwoordig staan er echter overal wel: ‘vega’ of ‘vegan’ op de verpakking. Het is dus slim hier op te letten, het bespaart je hier en daar namelijk ook nog wel wat geld.

Vegan kookboeken

Mocht je graag koken, dan is het superslim om een veganistisch kookboek te bestellen. Hier wordt vaak ook veel uitleg gegeven over vegan eten en in het begin van het boek wordt er vaak uitgelegd wat je ‘basisingrediënten’ zijn en welke dingentjes je kan aanpassen met welke voedingsproducten om het alsnog vegan te maken. Je leert er dus niet alleen heel veel van, je maakt ook nog eens super lekkere vegan maaltijden. De kookboeken die ik vooral aanraad zijn: ‘Easy vegan’ van Living The Green Life, ‘5 Ingrediënten vegan’ van Katy Beskow en ‘Deliciously Ella Snel & makkelijk’ van Ella Mills.

Photo by Roman Kraft 

Waar moet je op letten bij verpakkingen?

Buiten dat je natuurlijk moet letten op het ‘vega’ en ‘vegan’ tekentje, zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten. Hieronder heb ik een aantal punten opgesomd die ‘niet’ vegan zijn

  • Room
  • Ansjovis
  • Rundergelatine
  • Ei
  • Melk
  • Melkpoeder
  • Melkvet
  • TIP: melkzuur is wél vegan. Dit zit bijvoorbeeld in Rivella (mocht dit jouw lievelingsdrankje zijn in de zomer). Melkzuur is een stofje dat op een organische manier ontstaat door allerlei biologische en natuurlijke processen. Het is niet van dierlijke melk gemaakt, mocht je dit (net zoals ik dacht) denken.

Natuurlijk is vlees ook niet vegan, maar ik heb de meest voorkomende niet-vegan-items op een verpakking voor je onder elkaar gezet.

Vegan recepten

Wist je dat er SUPERVEEL heerlijke vegan recepten te vinden zijn? Zelf heb ik er ook al een aantal geschreven voor de Meatless Monday. Mocht je nog niet weten wat je vanavond (of in de ochtend of voor de lunch natuurlijk) moet eten? Probeer dan zeker één van onderstaande recepten:

Photo by Calum Lewis 

Don’t care about what other people think

Deze is ook erg belangrijk. Je zal namelijk wel een aantal mensen tegenkomen die nogal sceptisch zijn over vegan eten. Mijn tip is om dit vooral te negeren. Je doet je best voor jou, en je bent niemand een verklaring schuldig. Als jij gewoon respect hebt voor wat andere mensen eten, dan moeten ze ook de manier waarop jij graag eet respecteren. Iedereen is natuurlijk anders en voor iedereen werkt iets anders het beste. Maar tegenwoordig is er al veel meer ‘acceptatie’ rondom veganistisch eten dan 8 jaar geleden, dus dat is fijn. Tegenwoordig heeft elke supermarkt wel een ‘vegan gedeelte’ waar je allerlei vleesvervangers, kaas, hummus, vegan sausjes en vegan yoghurt kan vinden.

Ben jij zelf al vegan of eet je wel eens plantaardig en heb jij nog tips of een heerlijk recept wat je graag met ons wil delen? Laat dan vooral een reactie achter!

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.