Vegan spaghetti bolognese | Meatless Monday

door

Soms heb je gewoon lekkere trek in een goed gevulde pasta. Vandaar dat we vandaag komen met dit vegan spaghetti bolognese recept. Het is gevuld met een stevige mix van paddenstoelen, linzen, walnoten en heerlijke groenten. Na al die drukke feestdagen heb je gewoon even zin in: een stretchy broek, wijn en een lekker diner bij de openhaard of een paar gezellige kaarsjes. En bij al die cozy vibes hoort buiten deze romige vegan tomatensoep ook deze heerlijke vegan spaghetti bolognese.

Vegan spaghetti bolognese

In traditionele spaghetti bolognese wordt pasta geserveerd met een tomatensaus gemaakt van groenten, rode wijn en een mix van rundvlees en varkensvlees. Ik noem dit een vegan spaghetti bolognese, maar ik realiseer me dat Italiaanse grootmoeders op dit moment waarschijnlijk met hun hoofd schudden. Hoewel deze bolognesesaus namelijk niet bepaald hetzelfde is, is hij wel net zo lekker. Het is gemaakt met een stevige mix van champignons en linzen. Deze worden, samen met andere hartige ingrediënten, gestoofd met: uien, wortelen, tomaten en rozemarijn.

Photo by Deva Darshan 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ½ gele ui, in blokjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel, in blokjes gesneden
  • 400 gram gehakte champignons
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 60 gram walnoten, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel tamari
  • 400 gram geroosterde tomatenblokjes
  • 270 gram bruine linzen (gekookt)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 240 gram gehalveerde cherrytomaatjes
  • 230 gram spaghetti
  • Verse basilicum, gesneden (optioneel)
  • 70 gram geroosterde pijnboompitten
  • rode pepervlokken of chilivlokken
  • vegan kaas
  • zout en peper
Photo by Frédéric Dupont 

Hoe maak je deze overheerlijke vegan spaghetti bolognese?

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en snufjes zout en peper toe en kook tot ze zacht beginnen te worden. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg dan de champignons en nog een snufje zout toe en kook het geheel tot de champignons zacht zijn. Dit duurt ongeveer 8 minuten.

Roer daarna de rozemarijn erdoor. Schuif dan alles naar één kant van de pan om ruimte te maken voor de walnoten. Voeg de gemalen walnoten toe en rooster ze ongeveer 30 seconden. Hierna kan je alles door elkaar roeren. Roer de knoflook erdoor en voeg de balsamico-azijn en tamari toe. Meng alles vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna de tomaten, linzen, tomatenpuree, salie en tomaatjes toe en roer ook dit goed door elkaar.

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd kan je het vuur lager zetten en het mengsel 20 tot 30 minuten laten sudderen tot de saus dikker wordt. Breng het geheel ook gelijk op smaak met eventueel wat extra zout of peper of extra kruiden.

Dan is het tijd voor het koken van de spaghetti. Breng in een grote pan water aan de kook. Bereid de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af en voeg het daarna toe aan de pan met de saus.

Serveer de heerlijke vegan spaghetti bolognese met verse basilicum, pijnboompitten, rode pepervlokken en eventueel vegan kaas. TADAA, daar staat jouw perfecte en vooral overheerlijke pasta.

Photo by Kukuvaja Feinkost
Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.