Vegan pizza, zelfgemaakt het allerlekkerste | Meatless Monday

door

Heb jij ook wel eens zin in een lekkere pizza, maar dan net ietsjes gezonder? Maak dan zelf je eigen vegan pizza. Dit is echt super simpel en vooral heel erg lekker. Het is ook nog eens een stuk gezonder en veel goedkoper dan een afhaalpizza.

Oké, klinkt goed, maar…

Hoe maak je deze vegan pizza dan?

Dat ga ik je nu vertellen. Om te beginnen kijken we naar de benodigde ingrediënten. Ben jij creatief? Dan is deze pizza zeker het proberen waard. Je kan er namelijk van alles op doen wat je zelf lekker vindt en er zo helemaal jouw eigen favoriete pizza van maken. Good food = good mood!

Benodigdheden vegan pizza

Pizza:

  • Rol pizzadeeg (meestal komt deze al met een potje tomatensaus, mocht je een andere saus als bodemlaag willen dan kan dat natuurlijk ook)
  • Zak Italiaanse roerbakgroenten of andere (verse) groenten naar keuze
  • Vega(n) shoarma reepjes
  • Vegan kaas (als je liever voor een vega pizza wil gaan, dan kan je natuurlijk gewone kaas gebruiken)
  • Vegan knoflooksaus (deze kan je kopen in de winkel of je kan hem zelf maken)

Vegan knoflooksaus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel vegan mayonaise
  • 2 eetlepels plantaardige yoghurt
  • Zout
  • Peper
pizza ingredienten
Photo by Lavi Perchik on Unsplash

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat. Zorg dat deze precies goed ligt. Vervolgens pak je je rol pizzadeeg en maak je deze open. Leg het deeg op het bakpapier. Als je liever een wat dunnere pizza wil maken, kan je het deeg nog wat uitrekken zodat deze het gehele bakpapier bedekt. Daarna kan je eventueel de buitenrandjes een klein beetje terugvouwen, zodat er een écht pizzarandje ontstaat.

Dan komt nu het leukste deel… Het beleggen van je pizza! Begin met het potje pastasaus gelijkmatig te verdelen over het deeg. Daarna gaan we met de groenten aan de slag.

Zelf gebruik ik altijd een zak met Italiaanse roerbakgroenten. Hier zitten vooral veel ui, champignons en prei in. Persoonlijk vind ik dit het handigste aangezien je de zak openmaakt en alles zo op de pizza strooit. Het liefste bedek ik de pizza eerst met de champignons en strooi ik de rest van de groentes eroverheen. Je kan natuurlijk ook andere groentes kiezen en er zo helemaal jouw eigen creatieve pizza van maken.  

Vervolgens beleg je de pizza met vegan shoarmareepjes en strooi je de vegan kaas (of normale kaas, voor vegetariërs) erop. Et Voilà, daar staat jouw gezonde pizza.

Stop jouw pizza in de voorverwarmde oven en bak deze af in 15 tot 20 minuten.

Wanneer de pizza klaar is kan je de knoflooksaus met een lepel over de pizza heen verdelen. Smullen maar!

Eigengemaakte knoflooksaus proberen?

Deze maak je heel eenvoudig.

Pak een kom en doe hier vervolgens één eetlepel vegan mayonaise in en twee eetlepels plantaardige yoghurt. Roer beide goed door elkaar. Pers vervolgens met een knoflookpers de teentjes knoflook uit in de kom. Roer alles nog een keer goed door elkaar. Als laatste voeg je nog wat zout en peper toe om de knoflooksaus op smaak te brengen.

knolfooksaus
Photo by Oat Canada on Unsplash

#TIP Mocht je nu een tapasavondje doen met vrienden of een verjaardag hebben? Dan is ook deze pizza ideaal. Hij is snel en makkelijk te maken én je kan hem in kleine stukjes snijden. Zo heeft iedereen van je vrienden een overheerlijke snack.

pizza stukken
Photo by sheri silver on Unsplash

Heb jij dit recept gemaakt? Dan zien wij graag jouw creatie. Maak een foto van jouw vega(n) pizza en deel deze op Instagram met #TheHike. Op die manier kunnen wij kijken naar wat jullie ervan gemaakt hebben! Heb jij nog tips voor het maken van een gezonde pizza? Laat het ons dan zeker weten.

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.