Vegan gehaktballen | Meatless Monday

door

Soms heb je gewoon even zin in iets wat lijkt op een vette hap, maar dan wel het liefste iets wat nog enigszins gezond is. Een lekker broodje bal bijvoorbeeld. Daarvoor zijn deze vegan balletjes perfect. Ze zitten vol met groenten. En met een vleugje balsamico en tamari zullen zelfs kieskeurige eters ze heerlijk vinden. Zelf vind ik deze gehaktballetjes superlekker op een broodje. Maar ze zijn natuurlijk ook lekker wanneer je ze bijvoorbeeld serveert met pasta. Vandaag ga ik jou vertellen hoe je deze overheerlijke balletjes bereidt.

Vegan gehaktballen

Deze vegan gehaktballetjes zijn niet moeilijk om te maken, maar nemen wel wat tijd in beslag. Heb je ook zin in een broodje bal? Dan is dit recept is het lekkerst als het wordt geserveerd in zachte broodjes of stokbrood. Het moet namelijk niet te knapperig brood zijn aangezien deze kleine vegan balletjes meer smushbaar zijn dan een gewone gehaktbal. Natuurlijk kun je met deze jongens ook spaghetti en gehaktballen maken. Hieronder vertellen we eerst wat over de ingrediënten en daarna over de bereidingswijze.

Photo by Fidel Fernando

Ingrediënten

  • ½ theelepel extra vergine olijfolie, meer om te besprenkelen
  • ½ gele ui (fijngehakt)
  • 230 gram champignons, gehakt
  • 200 gram gekookte zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel tamari
  • 200 gram walnoten
  • 300 gram gekookte bruine rijst
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 200 gram panko paneermeel (broodkruimels AH merk: Saitaku)
  • 6 zachte broodjes of gesneden zacht stokbrood
  • 400 gram marinara saus (uit een potje) of pastasaus
  • 100 gram verse basilicum, gehakt
  • Paar handjes rucola, optioneel
  • Vegan parmezaanse kaas, optioneel
Photo by Kukuvaja Feinkost 

Bereidingswijze

Stap 1

Verhit in een grote koekenpan ½ theelepel olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze in ongeveer 2 minuten zacht. Voeg daarna de champignons en een snufje zout en peper toe en blijf net zolang bakken tot de champignons bruin en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 5 tot 8 minuten. Daarna kan je 100 gram zwarte bonen, de knoflook, balsamicoazijn en tamarisaus toevoegen. Bak alles in ongeveer 2 minuten of tot alles goed bruin en zacht is. Haal dan het mengsel van het vuur en laat het iets afkoelen.

Stap 2

Nu wordt het tijd om de keukenmachine te gaan gebruiken. Hierin pulseer je de walnoten. Voeg daarna ook het iets afgekoelde mengsel toe en pulseer 2 tot 3 keer tot het net gemengd is. Het is belangrijk dat je het niet pureert, anders wordt het mengsel te papperig. Voeg de resterende 100 gram zwarte bonen toe en pulseer kort. Breng het mengsel over in een grote kom en roer de bruine rijst, chilipoeder, uienpoeder, zout en peper erdoor. Mix net zolang totdat alles goed gemengd is. Daarna is het tijd om te proeven en het eventueel nog wat meer op smaak te brengen met peper, zout en kruiden.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 205°C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Verdeel de panko paneermeel op een bord. Maak van het mengsel kleine balletjes en rol deze voorzichtig door de kruimels. Gebruik het paneermeel om het mengsel in goede balletjes te verdelen/vormen. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Zet de bakplaat dan 20 minuten in de koelkast. Maak je dit recept voor de volgende dag? Laat de bakplaat dan een nacht in de koelkast staan voordat je de balletjes gaat bakken.

Stap 4

Klaar? Bakken maar! Besprenkel de balletjes met redelijk wat olijfolie en bak ze in 35 tot 40 minuten gaar. Draai de balletjes halverwege voorzichtig om, zodat alle kanten goed gaar worden.

Stap 5

Verwarm de marinarasaus, of andere tomatenpastasaus in een koekenpan en voeg de gehaktballen toe. Verwarm tot het net goed is opgewarmd en serveer onmiddellijk op de broodjes met rucola, basilicum en vegan parmezaanse kaas. (Tip: laat de gehaktballetjes niet te lang in de saus liggen, anders vallen ze uit elkaar).

Photo by Markus Spiske 

Heb jij dit recept van de vegan gehaktballen geprobeerd? Wij zijn benieuwd naar wat je ervan vond! Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Meer vegan comfort food recepten lezen? Wat dacht je van deze heerlijke lasagne, pompoensoep, chili of deze vegan burgers?

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.