Photo by Kristopher Roller on Unsplash

Alles over de vallende ster mét tips om ze te spotten als een pro

door

De vallende ster, heb jij het al ooit gezien? Mocht je er een gezien hebben, heb je in ieder geval een wens mogen doen. Want dat is wat er gezegd wordt toch? Ook graag een wens willen doen (of gewoon een vallende ster willen zien)? In dit artikel leggen we je er alles over uit én geven we je tips hoe jij ze het beste kunt spotten. 

Make a wish

Een vallende ster. Best een uniek momentje. Want ga maar eens tellen. Hoe vaak heb jij een vallende ster gezien? Hoogstwaarschijnlijk dat dit niet vaker is dan dat je op één hand kunt tellen. Maar wie weet kan je straks dit aantal verhogen naar twee handen. Pak je wensenlijst er maar bij, wie weet kun je er een aantal gaan afstrepen.

Psst, wist je trouwens dat je sterren zelfs kunt gebruiken om te navigeren? Benieuwd? Klik hier.
Vallende ster roze lucht
Photo by Diego PH on Unsplash

Zien wij eigenlijk wel een vallende ster?

We beginnen met het grootste misverstand over de vallende ster. Helaas is een vallende ster helemaal geen ster die valt. Vanaf ons oogpunt lijkt het inderdaad op dat de ster een lichtgevend stukje aflegt wat lijkt op vallen. Het duurt niet langer dan een paar seconde en daarna zie je er helemaal niks meer van. Maar niets is minder waar. Want wat wij denken te zien, is niet hetgeen wat wij denken te zien. Wat zien we dan wel?

Het spektakel wat wij aanschouwen heet eigenlijk een meteoor. Een klein stukje ruimtepuin wat binnen in de atmosfeer dringt. Het steentje verdampt door de wrijvingswarmte. Hierdoor beginnen de luchtmoleculen in de dampkring te gloeien. Dit zien wij dan als een vallende ster. Zelfs een steentje dat de grootte van een erwt heeft, is groot genoeg om dit al te kunnen veroorzaken. En dit alles gebeurt dus gewoon bij ‘ons op aarde’. 

Maar is het dan een meteoor of meteoriet?

Nu gaan we gelijk even door op het volgende misverstand. Een meteoriet is namelijk net wat anders dan een meteoor. Een meteoor is, zoals hierboven genoemd, een stukje ruimtepuin wat verdampt in de dampkring. Op het moment dat hiervan een stukje overblijft, wordt van een meteoriet gesproken. Dit zijn stukjes die niet verdampen en uiteindelijk bij ons op de aardbodem terecht komen. Wordt er gesproken over een vallende ster? Dan hebben ze het over een meteoor. 

Vallende ster in de bergen
Photo by Phil Botha on Unsplash

Zo spot jij een vallende ster

  • Zorg dat je gaat kijken op het moment dat er weinig wolken aan de lucht zijn. Wolken kunnen het bewolkt maken waardoor je de sterren minder goed kunt gaan spotten;
  • Ga op een zo donker mogelijke plek staan. Probeer ervoor te zorgen dat er geen kunstlicht aanwezig is. Denk hierbij aan een lantaarnpaal of een erg verlicht huis;
  • Ga op een plek staan waar je het meeste zicht hebt. Hiermee bedoelen we dat er niet veel gebouwen of bomen om je heen moeten staan, waardoor je delen van de lucht niet kunt zien;
  • Zorg dat je warme kleding aan of mee hebt. Het kan in de nacht (ook in de zomer) nogal koud worden. Het zou zonde zijn dat je moet stoppen omdat je bevroren bent;
  • Wen eerst aan het donker. Ga bijvoorbeeld zo min mogelijk op je telefoon zitten. Door het felle licht moeten je ogen daarna weer wennen aan het donker en kan je minder goed een vallende ster spotten. 

Ready? Veel plezier met het spotten van een vallende ster. En met het doen van een wens natuurlijk. Helemaal in to het spotten van natuurverschijnselen? Dan is het noorderlicht in Nederland spotten misschien ook nog iets voor jou!

InspiratieNatuurverschijnselenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.