Alle tips voor het kopen van een hoofdlamp

door

Een hoofdlamp zit standaard bij ons in de uitrusting. Of je nu een tent in het donker opzet, een zonsopkomst of -ondergang gaat bekijken, de hond in het donker uitlaat, trailrunt in de schemering of gewoon nog even een boekje in de tent wil lezen. Een hoofdlamp is essentieel bij veel activiteiten en is extra handig als je je handen vrij moet houden. Maar omdat er zoveel opties, activiteiten en functionaliteiten zijn bij het kopen van een hoofdlamp, geven we je hierbij alle info die jij moet weten.

Hoe kies je de juiste hoofdlamp?

Misschien wel de belangrijkste vraag van het hele artikel; hoe kies je de juiste hoofdlamp? Het kopen van een hoofdlamp hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet waarvoor je hem koopt, wat je budget is en welke functionaliteiten je nodig hebt. Tegenwoordig zijn de meeste hoofdlampen overigens voorzien van LEDs. Mocht je er een tegen komen die geen LEDs heeft, laat die dan sowieso links liggen. LED-hoofdlampen zijn sterk, gaan lang mee en verbruiken weinig stroom.

Kanisfluh header

Hoeveel lumen moet een hoofdlamp hebben?

Sinds de komst van LED-verlichting, worden de lampen en lichtsterkte meestal uitgedrukt in lumen. Vroeger spraken we nog wel eens over de hoeveelheid in watt die een lamp opleverde. In essentie is het zo dat lumen een maateenheid is die aangeeft hoeveel licht het geeft. Dus hoe meer lumen een hoofdlamp heeft, hoe feller het licht is. Toch zijn er wel nog een paar andere dingen om rekening mee te houden. Zo verbruikt een hoge lumen-aantal ook meer stroom en dat zorgt sneller voor lege batterijen. Daarnaast kan het zijn dat een hoofdlamp met minder lumen een fellere straal heeft dan een lamp met meer lumen. Het ligt er dus ook aan hoe goed een lamp kan ‘focussen’. Lees daarom bij het kopen van een hoofdlamp ook altijd hoe de lichtstralen zijn.

De lichtstraal

Over het algemeen heb je twee soorten lichtstralen. Één wijde en één smalle (spot) lichtstraal. De wijde (wide of flood) is vooral handig bij dingen die je op een niet te verre afstand doet. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een tent, het lezen van een boek, iets repareren of koken. Het voordeel van een wijde lichtstraal is dat je in de nabije omgeving veel ziet. Zoals verwacht, is het nadeel dan ook dat je op een verre afstand niets verlicht. Een smalle (spot of focus) lichtstraal zorgt voor het verlichten van een lange afstand. Dit is natuurlijk perfect voor een hike of trailrun in het donker. Ga je jouw hoofdlamp in meerdere situaties gebruiken, dan is er een met een verstelbare lichtstraal aan te raden.

De lichtstraal afstand van de hoofdlamp

Het aantal lumen en de lichtstraal kunnen in de meeste gevallen voldoende zijn voor de aanschaf van een hoofdlamp. Toch is het ook belangrijk om te kijken of de lichtstraal van de hoofdlamp wel voldoende ver rijkt. Het is fijn om te weten hoe fel (lumen) een lamp is, maar zodra je weet hoeveel meter een lamp schijnt, is het meteen een stuk meer inzichtelijk. Je kan je daarna meteen de vraag stellen of je bijvoorbeeld genoeg hebt aan een 30 of 300 meter lichtstraal.

Batterijduur

Niets is zo vervelend als letterlijk in het donker staan. Kijk daarom goed hoe lang de batterijduur van een hoofdlamp is en of je batterijen kan verwisselen, of dat je een hoofdlamp met een accu hebt. Batterijen wisselen is vaak handig, omdat je die zo los mee kan nemen. Een accu kan ook prima, maar dan moet je er goed voor zorgen dat de accu vol is als je vertrekt en eventueel een powerbank meeneemt. Staar je overigens niet helemaal blind op de batterijduur die op de verpakking staat. Zo is er een oude en een nieuwe standaard. Bij de oude standaard was het zo dat het licht nog goed was als het zo fel was, dat het overeen kwam met het licht van de volle maan, op twee meter afstand. Tegenwoordig is het zo dat de nieuwe standaard zegt dat als de lichtsterkte onder de 90% van de volle sterkte is, de batterij leeg is. Het kan dus zo zijn dat dezelfde lamp vroeger 40 uur meeging en nu maar 2 uur. Het is nog steeds dezelfde hoofdlamp, maar de standaarden van de batterijduur is dus veranderd.

zaklamp-isaac-davis-530199-unsplash

Het gewicht van de hoofdlamp

Tegenwoordig zijn de hoofdlampen een stuk lichter dan vroeger. Dat komt mede dankzij de LEDs en de lichtere materialen die worden gebruikt. Test altijd de hoofdlamp die je in gedachten hebt. Zo weet je of die lekker zit en hoe zwaar hij is. Tijdens het bergbeklimmen kan het handig zijn om een hoofdlamp te hebben waar een extra batterij of accu aan zit. Zo heb je dus langer plezier van jouw lamp en dat kan goed van pas komen als je een langer klimavontuur tegemoet gaat.

Waarvoor zijn de verschillende standen van een hoofdlamp?

Tegenwoordig hebben de meeste hoofdlampen verschillende standen om te gebruiken. De bekendste zijn een high, een low en een emergency-mode. Kies een lichtstraal die jij op dat moment nodig hebt. Het is namelijk zonde om altijd het felste licht te gebruiken, als je dat toch niet nodig hebt. Dat kost je meestal meer batterij en op bijvoorbeeld een camping vindt niet iedereen het relaxt als jij met jouw bouwlamp langs komt. De hoge lichtstraal gebruik je bijvoorbeeld bij trailrunnen of tijdens een hike op rotsen of ongelijk terrein. Naast deze standen heb je vaak ook een strobe of flash-mode, die je gebruikt in noodgevallen. Knipperend licht valt immers altijd beter op, dan constant licht. Dan zijn er ook nog hoofdlampen die een zoom- of boost-functie hebben. Deze hoofdlampen kunnen voor een korte tijd een extra felle lichtstraal genereren. Zo kan je tijdelijk even goed zien wat er verderop staat of in de bosjes zit. De batterij gaat dan uiteraard een stuk sneller leeg.

Waarom heeft een hoofdlamp een rood lampje als optie?

Als extra optie heeft een hoofdlamp vaak rood licht. Het rode licht gebruik je alleen in het donker en als je jouw ogen meer van het natuurlicht wil laten genieten. Het rode licht zorgt ervoor dat de pupillen niet kleiner worden, waardoor verblinding er niet in zit. Je houdt dus je nachtzicht en schrikt het wildlife niet af.

Hoofdlamp dimt automatisch bij een lege batterij

Hoofdlampen en zaklampen gaan tegenwoordig steeds vaker minder licht geven, naarmate de batterij leeg gaat. Het is dus een indicator dat de batterij leeg gaat en je zal dus ook niet zomaar in de steek worden gelaten door het licht. Daarmee is het meteen een soort van waarschuwing dat je batterijen leeg gaan en je ze moet vervangen. En met het beetje licht dat er dan nog is, kan je mooi jouw extra batterijen zoeken.

Waterdichte hoofdlampen

Er zijn hoofdlampen die niet waterdicht zijn, maar we adviseren om altijd waterdichte te kopen. Zo kan je ze ook gebruiken in de regen en sneeuw. Maar ook als je een toffe hike naar een waterval doet. Over het algemeen zijn de meeste hoofdlampen wel waterdicht én stof- en valbestendig.

Afstellen van de hoofdlamp

Een functie waar je niet altijd bij nadenkt, is het afstellen van de hoofdlamp. Toch is ieders hoofd anders en heb je een hoofdlamp in verschillende situaties nodig. Het is vervelend als je jouw boek net niet kan verlichten of over de trail heen schijnt, terwijl je ook je voeten een beetje verlicht wil hebben. Daarom is het handig dat je jouw hoofdlamp af kan stellen.

Extra koopadvies

Als je een hoofdlamp in de winkel koopt, zorg er dan ook voor dat je de schakelaars probeert. De ene hoofdlamp werkt wel degelijk anders dan de andere hoofdlamp. Het is daarnaast aan te raden om een hoofdlamp te kopen waarbij je de knop kan locken. In dit geval kan de lamp niet zomaar aan gaan in jouw tas. Zorg daarnaast voor voldoende reserve batterijen en neem die ook altijd mee in jouw backpack. Er is niets vervelender en soms ook meer gevaarlijk dan in de middle of nowhere staan zonder licht.

Welke hoofdlamp kopen?hoofdlamp verschillende activiteiten

AccessoiresKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.