Credits: NASA - Unsplash

Bekijk deze indrukwekkende Google Earth Timelaps van de aarde

door

Benieuwd naar hoe de wereld in de afgelopen jaren is veranderd? Dat kan! Met deze nieuwe Timelaps-functie van Google Earth. Voor deze functie zijn 24 miljoen satellietbeelden verzameld. Bekijk hier wat het resultaat is.

Timelaps-functie

De Timelapse-functie van Google Earth krijgt een bijzondere update. Door middel van deze nieuwe functie krijgen gebruikers een duidelijker beeld van hoe de aarde in de loop van tijd is veranderd. De organisatie heeft daarvoor 24 miljoen verschillende satellietbeelden van de afgelopen 37 jaar verzameld en samengesteld om een indrukwekkende Timelapse-ervaring te creëren.

Zo werkt het

Van onderzoekers tot uitgevers, leraren en overheden, maar ook jij en ik. Iedereen kan Google Earth gebruiken om de wereld beter te bekijken. Om Timelapse in Google Earth te verkennen, ga je naar g.co/Timelapse. Vervolgens kun je de zoekbalk gebruiken om een willekeurige plaats op de aardbol te kiezen. Daar waar je de tijd in beweging wilt zien. Daarnaast kun je via deze link meer dan 800 Timelapse-video’s in zowel 2D als 3D bekijken.

“De functie laat niet alleen onze problemen zien, maar ook oplossingen, evenals betoverend mooie natuurlijke fenomenen die zich in de loop van decennia ontvouwen.”

Rebecca Moore, directeur Google Earth

Nieuwe inzichten

Dankzij de nieuwe Timelaps-functie in Google Earth worden de beelden die door de jaren heen zijn verzameld achter elkaar gezet. Op deze manier zijn de veranderingen duidelijk zichtbaar. In een blogpost vertelde Google Earth-directeur Rebecca Moore, “de functie laat niet alleen onze problemen zien, maar ook oplossingen, evenals betoverend mooie natuurlijke fenomenen die zich in de loop van decennia ontvouwen.”

De grootste timelaps ooit gemaakt

Je kunt je voorstellen dat een timelaps video, die de hele planeet, omvat niet zomaar is gemaakt. Earth Engine, Google’s cloud platform voor geospatiale analyse, had zijn spreekwoordelijke handen vol aan het “pixel crunchen”. De 24 miljoen satellietbeelden vertegenwoordigden bij elkaar quadriljoenen pixels. Er waren ruim twee miljoen verwerkingsuren nodig op duizenden machines in Google Cloud. In totaal werden 20 petabytes aan satellietbeelden gecompileerd tot één videomozaïek van 4,4 terapixel groot. Dat is te vergelijken met 530.000 video’s in 4K-resolutie.

Belangrijk om toe te voegen: al dat rekenwerk werd gedaan binnen de carbon-neutral datacenters van Google, die draaien op 100% hernieuwbare energie.

Totstandkoming

Dit bijzondere project is tot stand gekomen in samenwerking met NASA, het Landsat-programma van de U.S. Geological Survey en het Copernicus-programma van de Europese Unie. Verder heeft Google ook samengewerkt met CREATE Lab van Carnegie Mellon University aan de technologie die de Timelapse-functie aandrijft. Tot slot kondigde Google Earth aan de komende tien jaar elk jaar nieuwe beelden te blijven toevoegen aan de Timelapse.

Bron:
InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.