Deze technieken moet je beheersen voor je gaat hout hakken

door

Eerder schreven we al over hoe je een boom om kan hakken in 6 stappen. In dat artikel legden we het proces uit, vanaf het kiezen van een boom tot aan het verwerken. We gingen nog niet in op de verschillende technieken voor het hout hakken. Daar komt namelijk nog heel wat bij kijken. Daarom leggen we dat in dit artikel aan je uit.

Heb je het vorige artikel nog niet gelezen? Doe dat dan eerst: In 6 stappen een boom omhakken doe je zo!

Hout hakken

Iedereen kent het fenomeen hout hakken, maar er zijn maar weinig mensen die het zelf ooit hebben gedaan. Dat is zonde, want het is een enorm leuke outdoor activiteit, waarbij je de natuur ook nog eens helpt. Je denkt misschien dat hout hakken alleen voor de stoere en sterke kerels is weggelegd. Dat is niet waar. Als je de juiste techniek hanteert kan iedereen een boom omhakken. Bij hout hakken komt wellicht meer kijken dan je verwacht. Er zijn een hoop materialen die je kan gebruiken en ieder materiaal heeft een andere gebruikswijze en vergt een andere techniek. Deze materialen zijn veelal scherp en kunnen gevaarlijk zijn wanneer je ze verkeerd hanteert. Daarom leggen wij de juiste technieken aan je uit.

Boom omhakken - hout hakken

Techniek van hout hakken met een bijl

Voordat je gaat hakken met een bijl moet je de techniek leren. Deze techniek leer je niet in een paar seconden. Net zoals bij veel andere dingen moet je veel oefenen voordat je het onder de knie hebt. Als kind ging ik op HNK (Houthakkers en Natuurbeheerders Kamp). Hier heb ik geleerd om te hakken. Zij leerden mij de volgende techniek:

Je pakt de bijl goed vast en gaat stevig staan met je benen uit elkaar. Eén hand houd je onder aan de bijl, de andere hand houd je bij de kop van de bijl. Welke hand je waar plaatst is een persoonlijke voorkeur. Ik ben rechtshandig en houdt mijn linkerhand onderaan en mijn rechterhand bovenaan. Je slingert de bijl in een boog naar boven, wanneer de bijl boven je hoofd is, trek je hem recht naar beneden. De hand die bovenaan de steel zit schuif je in de zwaai naar beneden tot hij bij de andere hand komt. Dit doe je om de bijl meer snelheid te geven. Je maakt gebruik van de zwaartekracht. Bij het naar beneden trekken van de bijl maak je met je benen een squad houding zodat je meer snelheid opbouwt en je je rug niet te veel belast. Dit ziet er zo uit.

Gebruik maken van een kettingzaag

Je hoeft niet persé gebruik te maken van een bijl. Een efficiëntere manier om een boom om te leggen is met een kettingzaag. De meeste bomen worden tegenwoordig neergehaald met dit gereedschap. Het is een stuk sneller en kost minder energie. Hout hakken met een bijl is iets dat vroeger veel gedaan werd toen er nog geen ander gereedschap was. Nu wordt hout hakken met een bijl vooral voor de lol gedaan.

hout hakken

Boom omhakken met een bijl

Maak je wel gebruik van een bijl, dan heb je twee technieken die je steeds kan afwisselen, bovenhands en onderhands hakken. Bovenhands hakken doe je door de bijl langs boven in de boom te slaan. Onderhands hakken, je raadt het al, doe je door de bijl via onder in de boom te slaan. Door deze twee technieken af te wisselen maak je een soort driehoekjes in het hout. Dit doe je door een aantal keer bovenhands te slaan en dan weer een aantal keer onderhands. Zo zullen de hout splinters eerder los geraken van de boom. Dit ziet er als volgt uit.

Technieken voor V-hakken

Als je de boom om hebt gehakt dan ga je de boom inkorten. Dit is naar mijn mening het leukste gedeelte van het proces. Je gaat de boom doorhakken doormiddel van een V-hak. Dit is een hak in de vorm van een V, deze maak je door steeds links en rechts te slaan. Hierbij heb je twee technieken waar je gebruik van kan maken. Bij de ene techniek pak je de bijl steeds over. Dit houdt in dat je je handen steeds wisselt van plaats. Wanneer de bijl in de stam zit verplaats je je onderste hand naar de bovenkant van de steel. Wanneer je via rechts slaat zit je rechter hand dus bovenaan en wanneer je via links slaat houdt je links bovenaan.

Bij de tweede techniek wisselen je handen niet van plaats. Toch moet je nog steeds via links en recht slaan om een V-hak te maken. In plaats van dat je je handen verplaatst, sla je de bijl over je hoofd zodat het aan de andere kant uitkomt. Ik maak gebruik van deze techniek. Ik ben rechtshandig dus hak het liefst via rechts. Wanneer ik via links sla, gooi ik de bijl in een boog over mijn hoofd heen zodat hij via links in de boom slaat.

Een boom doorzagen

Wanneer de boom op de grond ligt, zou je hem ook kunnen doorzagen. Dat kan met een kettingzaag maar ook met een handmatige zaag. Je hebt een éénpersoons en tweepersoons zaag. Een éénpersoons zaag bedien je door steeds een duw en trek beweging te maken. Een tweepersoons zaag bedien je met zijn tweeën, ieder pakt het uiteinde van de zaag en maakt op zijn beurt een trekbeweging.

Wanneer je een stam door wilt zagen, is het makkelijk om er een andere tak of stam dwars onder te leggen. Let dan wel op waar je gaat zagen. Zorg ervoor dat je zaagt op de plek waar je een tak onder hebt gelegd. Doe je dit niet, dan kan de zaag klem komen te zitten. Een boom doorzagen heeft niet mijn voorkeur. De zaag kan dus klem komen te zitten en het kan lang duren voor de boom in tweeën is.

De techniek voor het klieven

Wanneer de boom is ingekort worden deze stammen, van ongeveer twee meter, naar het kavel gebracht. Hier worden de stammen met een kettingzaag verwerkt tot stammen van ongeveer 30 centimeter. Dan rest alleen nog het klieven. Wanneer je gaat klieven ga je de stammen verwerken tot makkelijk stookbare stukken hout. Bij HNK verdelen we een stam in vier.

Wanneer je gaat klieven heb je een hakblok nodig. Dit kan bijvoorbeeld een rechte boomstronk zijn. Voor het klieven heb je een speciale kliefbijl, deze heeft een zwaardere kop. Je zet een stam verticaal op je hakblok. Je zet een stap achteruit. Vervolgens gooi je de bijl omhoog en wanneer de bijl boven je hoofd is trek je hem zo hard mogelijk naar beneden, in de hoop dat de stam doormidden gaat. Het werkt het beste wanneer je de stam aan de rand raakt, dan is de kans het grootst dat hij doormidden gaat. Vergeet ook hier niet om te squatten, zodat je je rug het minste belast. Als het goed ging heb je nu twee halve stammen over, deze kan je nog een keer doormidden hakken. De boom is nu helemaal verwerkt en je hebt mooie stukken stookhout over.

Wil je zelf leren hout hakken en klieven? Staatsbosbeheer biedt een toffe cursus aan.

ActiviteitTheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.