Suppen van A tot Z, inclusief veel informatie én inspiratie

door

We praten er veel over bij The Hike: suppen. Je kan hetvrijwel overal doen en je haalt er massa’s plezier uit, maar wat is suppen eigenlijk? Hoe begin je ermee? Wat schaf je aan? Wat neem je mee? En waar kun je het leukste suppen? Wij leggen alles nu voor je uit.

Suppen: alle informatie op een rijtje

Laten we beginnen met de eerste vraag: wat is suppen? Suppen is de actieve werkwoordsvorm van het woord ‘sup’. En sup is een afkorting voor Stand Up Paddling. Een watersport waarbij je op een (opblaasbaar) surfboard staat en jezelf met een peddel vooruit beweegt over het water. We hebben het hier over een onwijs vermakende en actieve sport. Sterker nog: met suppen doe je een full-body workout. Ondanks dat kan het ook heel ontspannend zijn. Je peddelt langs de mooiste natuurplekjes en je komt eigenlijk van alles tegen. Aangezien je ontzettend veel waterwegen in Nederland hebt, zijn er meer dan genoeg locaties te vinden om jouw sup-skills te testen. In dit artikel geven we antwoord op al jouw andere vragen over suppen. Van beginner tot expert, hier vind je hoe het werkt en wat handig is om te weten. Wij hebben voor jou álles wat je maar wilt weten over suppen bij elkaar gebracht. Lekker makkelijk, zo hoef jij er zelf niet meer naar te zoeken. Klik op een linkje hieronder om direct naar het juiste deel in de tekst te springen.

Hoe begin je met suppen?

Wil jij graag beginnen met suppen? Dan is er misschien nog best veel wat jij allemaal nog niet weet. Geen zorgen, wij gaan jou precies vertellen wat je moet weten. Zo ga jij zelfverzekerd het water op.

Laten we beginnen met vertellen dat suppen niet moeilijk is. Vrijwel iedereen kan beginnen met suppen en dan ook nog eens zonder in het water te vallen. Balans is daarbij key. En wat kracht in je armen is ook handig, want dat heb je nodig om te peddelen en dus vooruit te komen. Het makkelijkste is om te beginnen op je knieën, met een ingeschoven peddel. Heb je dat een beetje onder de knie, dan kun je je peddel uitschuiven tot de volledige stand en proberen te gaan staan. Hoe soepeltjes dat gaat, is ook afhankelijk van welk supboard je gebruikt. Een breder supboard ligt namelijk stabieler in het water, waardoor het logischerwijs makkelijker is om te gaan en blijven staan. Maar net als bij iedere sport, is ook suppen een kwestie van techniek. Het is dus slim om een keer een lesje te doen bij een ervaren instructeur. Die kan je dan de kneepjes van het vak leren, waardoor jij zeker weten de juiste techniek en houding ontwikkelt.

Veiligheid voor alles

Vergeet sowieso niet dat watersporten altijd een risico met zich meebrengen. Dat geldt dus ook voor suppen. Ook al ben je een goede zwemmer, dan kan het nog zijn dat je wordt verrast door ‘Moeder Natuur’. Houd daarom altijd de weersvoorspelling in de gaten. Ook watertemperatuur en stroming zijn elementen om rekening mee te houden. Sowieso is het slimmer om als beginnende supper eerst op vlak water aan de slag te gaan. Pas als je weet wat je doet, kun je de zee opgaan of waterwegen pakken waar ook boten varen, zodat je de golfslag aan kunt. Ben je niet helemaal zeker van jezelf, draag dan een zwemvest tijdens het suppen. Voordeel daarvan is dat het je ook wat warmer houdt. Is het echt koud buiten, draag dan een wetsuit.

Beginnen met suppen dus

Bovenstaande is allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je nou met suppen? Wat heb je allemaal nodig? Waar kan je suppen? Wat trek je aan tijdens het suppen? Hoe vervoer je je sup board? Hoe maak een sup klaar voor gebruik? En hoe berg je hem op? In dit artikel over beginnen met stand up paddlen en hieronder beantwoorden wij al je vragen.

suppen
Photo by Marco López on Unsplash

Wat heb je nodig om te suppen?

Als je begint met suppen vraag je je misschien af wat je allemaal nodig hebt. Wat is het ultieme sup starters pakket? Je begint natuurlijk met het huren of aanschaffen van een supboard. Daarnaast is het van belang om een peddel en een pomp te hebben. Welke kleding trek je aan om te gaan suppen? Ook dit is een belangrijke vraag. Je kunt namelijk het hele jaar door suppen. In dit artikel hebben we op een rij gezet welke sup-kleding je wanneer draagt. Ga je bijvoorbeeld suppen in de felle zon, dan is het slim om UV-werende kleding te dragen bij lange tripjes. Als je een kort suptripje wil maken is een bikini of zwembroek prima. Zorg er wel voor dat je goed bent ingesmeerd. Suppen wanneer het kouder is? Kies dan voor het dragen van een wetsuit. Deze houd je namelijk lekker warm.

En zo zijn er nog veel meer items die je goed kunt gebruiken tijdens het suppen. Daarom hebben wij voor jou 10 must have sup accessoires onder elkaar gezet. Zo begin jij met de juiste uitrusting aan je supavontuur.

Supboard

Als je begint met suppen heb je natuurlijk een supboard nodig. Wij testten eerder dit supboard van Decathlon, dat perfect is voor de beginnende supper. Als je nog niet goed weet welk supboard jij wilt hebben is het aan te raden er eerst één te huren of een suples te nemen. Zo kan je verschillende soorten supboarden uittesten en kijken welke het beste voor jou geschikt is. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende supboards.

Peddel

Je kan natuurlijk niet beginnen met suppen zonder peddel. Deze is namelijk van groot belang. De mensen die al wat langer suppen kiezen meestal voor een lichtgewicht carbon model. Het is hierbij belangrijk de steel op de juiste hoogte in te stellen. Normaal gesproken moet de peddel 20 cm langer zijn dan jouw eigen lengte. Op deze manier peddel je optimaal én ga je blessures tegen.

Draagriem

Een draagriem is ook een super handig accessoire. Het optillen van je supboard aan de handgreep is meestal zwaar en ook nog eens erg onhandig. Met een draagriem is je plank juist heel gemakkelijk mee te nemen. Dit komt doordat de riem om je schouder en board heen zit. Zo lijkt het net een grote schoudertas. De draagriem maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om je supboard mee te nemen op de fiets. Verder hoef je ook je peddel niet los te dragen. Deze kan je namelijk in de twee lussen stoppen die aan de riem vastzitten.

Enkelkoord

Deze spreekt een beetje voor zich. Mocht je ooit van je supboard afvallen (wat iedereen toch weleens overkomt, been there done that) dan raak je je supboard nooit kwijt, omdat hij via een enkelkoord vastzit aan je enkel. Het koord kan je met klittenbandsluiting aan je enkel bevestigen.

Pomp

Net als de peddel, krijg je bij aanschaf van een supboard vaak ook gelijk een pomp meegeleverd. Het duurt ongeveer 10 minuten om je board op te pompen. Duurt dit je te lang? Dan kan je altijd kiezen voor een elektrische pomp. Het kost je dan maar een paar minuten voordat je klaar bent om het water op te gaan. De juiste hardheid kan je aflezen van de drukmeter. Beide pompen zijn uitgerust met zo’n meter.

sup oppompen

Waterdichte tas 

Een drybag (zo noem je een waterdichte tas) is zeker niet onbelangrijk wanneer je gaat suppen. Je kan hier namelijk heel gemakkelijk al je spullen in stoppen. Zo weet je zeker dat je spullen niet kapot gaan doordat ze niet nat kunnen worden. Deze drybags zijn heel erg licht en dus makkelijk mee te nemen. Je kan ze ook aan je supboard vastmaken. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een waterdicht heuptasje of een waterdichte rugzak.

Supboard zitje

Ja, ik hoor je al denken: ‘Het heet toch niet voor niets stand UP paddling? Waarom zou ik dan gaan zitten?’ Laten we eerlijk wezen, als je een lange suprit voor de boeg hebt, is het soms gewoon lekker om er even bij te kunnen gaan zitten. Maarja, mocht je even zittend willen pauzeren op je board dan zit dit meestal voor geen meter. Daarom is een zitje zo handig. Hiermee zit je lekker comfortabel op je board en voorkomt het pijn in je rug. Het is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel handig als je ooit een lange rit wilt maken.

Waterdicht telefoonhoesje

Wederom een item die niet noodzakelijk is, maar wel heel handig. Als er iets gebeurt of een noodgeval zich voordoet, is het slim je telefoon bij te hebben. Je telefoon kan je natuurlijk ook gebruiken voor het vastleggen van jou epic supavonturen. Wat dacht je van een gave foto of video? Als je geen drybag hebt, dan is het verstandig een waterdicht telefoonhoesje te hebben. Mocht je plots in het water terechtkomen, dan blijft je telefoon lekker droog (hij blijft gewoon drijven). Je kan het hoesje vaak met touwtjes om je nek bevestigen.

Brillenkoord

Juist, een brillenkoord. Dit klinkt misschien als iets wat alleen oudere mensen gebruiken. Toch kan het heel handig zijn voor als je het water opgaat met je supboard. Wanneer de zon schijnt is het fijn om een zonnebril op te doen. Maar ook wanneer je een gewone bril draagt is het verstandig een koord te hebben. Valt je bril van je neus, dan ligt hij in ieder geval niet in het water. Zo raak je je bril dus ook niet kwijt.

Restube of zwemvest

We weten allemaal wat een zwemvest is, maar wat is een restube? Een restube is een lichtgewicht reddingsboei die zichzelf opblaast en die je aan je broek meedraagt. Mocht je onverwachts in het water terechtkomen dan kan je heel simpel aan het koordje trekken waarna de boei zichzelf opblaast.

suppen met hond
Photo by J. Balla Photography on Unsplash

Wat voor sup board heb je nodig?

Wist jij dat er verschillende manieren zijn om te suppen? Denk aan golf suppen of competitief suppen. Ook het maken van recreatieve tochten op een supboard hoort hierbij. Wanneer je een supboard wilt gaan kopen is het dus slim om bij jezelf na te gaan wat je er precies mee wilt gaan doen. Je hebt namelijk verschillende supboarden in allerlei soorten en maten, voor verschillende activiteiten. Daarbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat het supboard binnen jouw gewichtsklasse valt. Verder is het materiaal van belang. Je hebt diverse sup board materialen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een opblaasbaar supboard maar ook voor een hard supboard. Daarnaast heb je ook de keuze uit een raceboard, een yoga board, een short board, een touring board én een allround board. Je kan zelfs kiezen voor een transparant supboard. Hiermee kan jij vanaf de sup de onderwaterwereld ontdekken. In dit artikel lees je alles over elk specifiek supboard. Zo maak jij de juist beslissing tijdens het aanschaffen van jouw eigen supboard.

Meer informatie over welk supboard jij nodig hebt lees je hier. Je vindt daar ook gelijk een ultieme suppaklijst. Zo ga jij optimaal voorbereid het water op.

Wat zijn de mooiste plekken om te suppen in Nederland?

Nederland heeft ontzettend veel waterwegen. In meren, sloten, vijvers, rivieren, kanalen, grachten en de zee, het kan overal. Nederland is dus de perfecte plek om met jouw sup het water op te gaan. Maar welke mooie plaatsjes zijn échte aanraders? Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse grachten, Amersfoort, Texel, Groningen en Zeeland. Lees hier alles over deze bijzondere supplaatsjes. Wat denk je bijvoorbeeld van deze top locaties:

Utrecht

Één van de mooiste suproutes in Utrecht is de route van Kromme Rijn naar de Oudegracht. Je supt hier zowel door de stad als door de natuur. Niet alleen de stad Utrecht is perfect om te suppen. Ook in de provincie Utrecht kan je namelijk goed suppen. Denk bijvoorbeeld aan de Vinkeveense Plassen. Dit is een prachtig natuurgebied met bijzondere dieren en helder water. Zo spot je misschien wel zwarte zwanen, ijsvogels of de krooneend. Een supboard maakt eigenlijk geen lawaai. Hierdoor is de kans dat je één van deze dieren spot redelijk groot.

Groningen

In Groningen kan je heerlijk peddelen. Denk bijvoorbeeld aan het peddelen langs de woonboten en herenhuizen langs de gracht. Je zou zelfs even een stop kunnen maken door je supboard aan de kant te leggen en lekker een terrasje te pakken. Waar kom je allemaal langs tijdens het suppen? Je supt in Groningen langs de hoger der A en Lage der A. Dit zijn twee straten in Groningen die aan de rand van het water van de A liggen. De straten zijn vernoemd naar de hoge en de lage kade op deze plek. Ook sup je langs de Turfsingel, het Groninger Museum, de Oosterhaven en de Noorderhaven. Buiten het cemtrum van Groningen vind je ook prachtige supplekken. Denk bijvoorbeeld aan de Kardingerplas of het Hoornsemeer.

De Biesbosch

Ben je wel eens in de Biesbosch geweest? Dit gebied mag namelijk niet op je sup lijstje ontbreken. Alle suproutes in de Biesbosch starten meestal in recreatiegebied de Aakvlaai. Dit is een gebied met vele eilandjes en kleine watergeulen. Misschien spot je wel een bever tijdens je sup avontuur. Verder vind je in de Biesbosch zeearenden en ijsvogels. Al met al is de Biesbosch een supplek vol avontuur.

Suppen
Credits: Krzysztof kowalik – Unsplash

In welke landen kan je goed suppen?

Nederland is natuurlijk niet de énige plek waar je goed kan suppen. Met je supboard kan je nog veel meer toffe plaatsen en natuurgebieden ontdekken. Wat denk je bijvoorbeeld van Lago Di Caldonazzo, ofwel het meer van Caldonazzo of het Caldonazzomeer. Dit is een groot meer gelegen in de Italiaanse provincie Trentino. Ook de Bodensee is een top bestemming. Helemaal als je de zonsopkomst wilt bekijken vanaf je board of een yoga-sup-sessie wilt doen. Suppen op de zee? Ga dan suppen op Tenerife. Als je rustige plekken zoekt om te suppen op Tenerife, kan je het beste naar het oosten en zuidoosten van het eiland. Maar ook deze landen zijn echte aanraders om een supavontuur aan te gaan:

Slovenië

De perfecte plek om te suppen is Lake Bled in Slovenië. Het meer is gelegen tussen de Karawanken en de Julische Alpen. Je supt hier dus in een prachtig meer met uitzicht op de mooiste bergen. Je kan er zelfs voor kiezen om te gaan suppen met een gids. Op die manier krijg je de omgeving vanuit een nieuw perspectief te zien en krijg je veel interessante lokale verhalen te horen. Stand-up paddle-tochten op het meer van Bled zijn geschikt voor iedereen. Ben je een beginner? Dan vertelt een gecertificeerde sup-instructeur je alle tips & tricks. Ook helpt hij of zij je met het vinden van balans op je sup. Als je het onderweg warm krijgt, kun je op elk moment in het water springen om jezelf even op te frissen. Heerlijk hè?

Portugal

De Algarve in Portugal staat bekend om de oude, charmante vissersdorpjes, de vele sprookjesachtige baaien en bijhorende indrukwekkende stranden en natuurlijk de talloze grotten. De prachtige Benagil grot is de meest bekende grot in de Algrave.

In Portugal kan je kiezen voor een suptocht door de verborgen grotten en prachtige natuur rond de grot van Benagil. Je kan hier zelf op ontdekking gaan met je supboard. Het gave is dat je met je supboard op plekken komt waar boten niet kunnen komen. Je kan ervoor kiezen om te suppen met een gids of om gewoon lekker zelf op pad te gaan.

Duitsland

Ja hoor, ook bij onze buren kan je heerlijk suppen. Dit kan op verschillende plaatsen als de Bodensee. Lees er alles over in onze artikelen over Duitsland.

Hawaii

Wist je dat suppen oorspronkelijk uit Hawaii komt? Vanaf daar is het overgewaaid naar Europa. Hawaii biedt eindeloze mogelijkheden aan diverse soorten sup-activiteiten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je kan er yoga doen op je supboard of zelfs vissen op je supboard. Hawaii is de ultieme plek voor stand up paddling. Niet alleen toeristen suppen hier, ook de lokale bevolking staat vaak op een supboard. Kealakekua Bay is een baai gelegen aan de tropische kust van Zuid-Kona. Het heeft een spectaculair koraalrif. De baai is de thuisbasis van één van de beste snorkel- én supplekken in de hele staat Hawaï. Kealakekua Bay heeft ontzettend helder water. Vandaar dat het erg geliefd is onder suppers, snorkelaars en surfers.

In Hawaii kan je ook kiezen voor het maken van een groepstocht. Hier kun je suppen combineren met snorkelen, klif springen en strand picknicks. Als je nog niet zo’n gevorderde supper bent, dan zijn de rivieren en beschermde baaien van Kauai dé perfecte plek om het suppen onder de knie te krijgen.

Kun je geen genoeg krijgen van suppen en wil je er nog meer inspiratie voor opdoen? Check dan deze Instagram Inspiratie voor de tofste sup-accounts op Instagram.

suppen in Trentino - Lago di Calonazzo
Suppen op Lago Di Caldonazzo – Foto: Vincent Croce
SupTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.