De skilift: van de pannenkoek tot de gondel

door

De skilift, je komt ze bij het wintersporten in allerlei soorten en maten tegen. Voor de een appeltje eitje, voor de ander is het een nachtmerrie om telkens met zo’n ding naar boven te gaan. Maar dat levert dan soms wel weer leuke filmpjes op… Omdat het per gebied verschilt welke liften je er kunt gaan aantreffen, hebben wij een overzicht voor jou om te laten zien welke soort liften er allemaal bestaan. Zo kan je perfect uitstippelen wat voor jou de beste route zou kunnen zijn in een gebied. Met als kers op de taart hebben we onderaan het artikel ook een paar leuke tips tegen verveling in zo’n skilift. Have fun!

Een haat-liefde verhouding

Elk soort skilift heeft natuurlijk voor- en nadelen. Dit hangt er ook vanaf wat voor soort wintersport je beoefent. Een ankerlift stelt de beenspieren van een snowboarder flink op de proef. Bij skiërs is een vaak voorkomende zin bij een pannenkoeklift: niet gaan zitten! Daarbij speelt de ervaring met een lift ook een rol. Maar zoals het gezegde luidt, oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. 

Skilift uitzicht
Photo by Pietro De Grandi on Unsplash

Dit zijn ze dan

We zijn de aangekomen bij de soorten skiliften. Omdat er veel soorten zijn, hebben we ze onderverdeeld in drie verschillende categorieën: de sleepliften, stoeltjesliften en de kabelbanen. 

Sleepliften

De sleeplift is een lift die je de berg op sleept. Hierbij houd je je ski’s of snowboard aan. Door middel van één kabel trekt de lift je de berg op. Deze zijn vaak niet heel lang of steil, daarvoor worden de stoeltjeslift of gondels gebruikt. Je hebt verschillende soorten sleepliften:

De pannenkoeklift

De meest voorkomende en degene waar menig wintersporter mee te maken heeft gehad. De pannenkoeklift is een 1-persoons lift waarbij je het ronde gedeelte tussen je benen steekt. Let op, ga-niet-zitten. Daar is deze helaas niet voor gemaakt (zou wel erg chill zijn). Bij snowboarders werkt het in principe hetzelfde, alleen sta je schuin. Is misschien op het begin even lastig, maar hoe vaker je dit doet hoe beter je erin wordt. 

De ankerlift

De ankerlift heeft hetzelfde principe als de pannenkoeklift. Alleen wordt de pannenkoek verruild met een soort anker. Het is mogelijk om hier met twee personen op te staan. Ik vind als snowboarder het fijner om hier in mijn eentje op te staan, maar dat is natuurlijk persoonlijk. De ankerlift werkt wel verschillend als je kijkt naar een skiër of snowboarder. Een skiër plaatst het anker onder de billen. Bij een snowboarder plaats je het anker achter je voorste been, waardoor je alleen via je been omhooggetrokken wordt. 

Sleeplift
Photo by Sascha Bosshard on Unsplash

Het touwlift

Dit is misschien wel één van de simpelste sleepliften die er is. Deze kom je dan ook vaak tegen bij de oefenweides of tussen grotere liften in. Het is letterlijk een touw waar je je aan vasthoudt en die je naar boven helpt. Moeilijker kunnen we het niet maken!

De lopende band

Oké, misschien hoort hij niet helemaal thuis in de ‘sleep’categorie, maar we gaan hem er wel tussen zetten. De lopende band is een rubberen band waar je met je ski’s of snowboard op kunt gaan staan. Deze neemt je mee naar boven en boven stap je van de rubberen band af of laat je je eraf glijden. Ook deze wordt vaak gebruikt bij de oefenweides, omdat dit een hele makkelijke en toegankelijke lift is. 

Stoeltjesliften 

Van het slepen over de grond gaan we voor de volgende dan toch echt de hoogte in. Een stoeltjeslift is onmisbaar in bijna alle gebieden en daarom ook wel handig om onder de knie te krijgen. Het fijne aan deze lift is, is dat je je ski’s en snowboard gewoon aan kunt houden (in vergelijking met de gondel). Voor snowboarders geldt wel dat je één binding los moet maken, om je makkelijker voor- en achteruit te werken. In de lift zelf zet je je board of ski’s neer op het staafje zodat ze niet de hele tijd aan je benen hoeven te bungelen. 

Over de stoeltjeslift zouden we bijna nog een apart artikel kunnen schrijven, zoveel soorten heb je er. Ze beginnen bij 2-persoons liften, maar kunnen uitlopen tot een 10-persoons lift. De 2-persoons liften zijn de simpele liften. Een paar stangen met een stoeltje en klaar is kees. De grotere stoeltjesliften komen in veel meer (luxere) variaties voor. Denk aan stoelverwarming, een kap die dicht kan en goede stoelen om in te zitten. 

Skilift stoeltjeslift
Foto door Michal Knotek via Pexels

Gondel- kabelbanen

Door naar het grote geschut. De gondels en kabelbanen. Deze vind je door heel het gebied heen. Voor de gondel en kabelbanen is het de bedoeling dat je je materiaal uitdoet en in de bak neerzet. Zorg dat je die er goed inzet, je wilt natuurlijk niet de board of ski verliezen als je op grote hoogte bent. In de gondel is er altijd even de tijd om bij te komen. Je zult het al verwachten, maar ook dit soort skilift komt voor in verschillende soorten.

Gondel

De bekendste en makkelijkste skilift die er is. Het is een kleinere cabine die aan een kabel jou de berg mee opneemt. Door de kabel trekt het je binnen mum van tijd naar de top. Voor sommigen kan dit niet snel genoeg gaan, anderen genieten van het mooie uitzicht die je hebt. Heb je trouwens wel eens last van dichtzittende oren als je de gondel in stapt? Wij hebben voor jou de tips voor als je oren dicht zitten in de gondel.

Gondel skilift
Foto door PhotoMIX Company via Pexels

2s of 3s-liften

Dit zijn de liften (ook een soort gondels) die meer mensen en een hogere hoogte kunnen bereiken. De 2s en 3s staan namelijk voor hoeveel kabels er gebruikt worden om het gevaarte naar boven toe te brengen. Bij een 2s-lift heb je één draagkabel en een trekkabel. Bij een 3s-lift heb je twee draagkabels en een trekkabel. Hierdoor is de cabine beter bestemd tegen bijvoorbeeld windstoten en merk je hier minder van. 

Funitel

Nog een cabine die het erg goed doet bij slechter weer. Het verschil met de andere gondels en kabelbanen is dat deze getrokken wordt door twee parallelle kabels. Hierdoor zijn de super goed bestemd tegen bijvoorbeeld harde windstoten en kun je dus langer gebruik maken van de kabelbaan. Dit zijn meestal wat luxere kabelbanen, waardoor je ook nog een comfort hebt. 

Zo lang in de skilift; wat kan je doen?

Als je een dag lang gaat touren, kan je je wel eens gaan vervelen in de skilift. Natuurlijk kan je eeuwig genieten van het schitterende uitzicht, maar iets te doen hebben is ook wel fijn. Wij hebben hier wat leuke spelletjes die je in een skilift kunt doen. 

  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet: Maar wel met iets wat je kunt blijven zien (dus niet een voorbijgaande snowboarder);
  • Mens in je hoofd: Neem iemand in je hoofd en laat anderen raden aan wie jij denkt. Dit kan een bekende zijn of bijvoorbeeld een BN’er;
  • Ik ga op reis en ik neem mee: Variatie hierop kan natuurlijk zijn: ik ga op wintersport en neem mee…;
  • Finish the sentence: Iemand begint met het verzinnen van een stukje zin. De volgende die aan de beurt is verzint hier een nieuw deel achter etc. Zo kan je doorgaan totdat je bent aangekomen;
  • Woordslang: Kies een categorie. Iemand begint met het verzinnen van een woord die bij die categorie past. De volgende die aan de beurt is verzint een ander woord die begint met de laatste letter van het laatstgenoemde woord;
  • Dilemma’s: Een leuke als je spontane gesprekken op gang wilt brengen. Verzin een lastig dilemma en kijk wat je liftgenoten zouden doen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer spelletjes te verzinnen, dus laat ons vooral weten als jij een lift-hit hebt!

Stoeltjeslift met bomen
Photo by Jackson Blackhurst on Unsplash
InspiratieTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.