Hé jij snowboarder: Deze acht piste regels hoor jij te kennen

door

De FIS-piste regels zijn niet de enige regels waar je je als snowboarder aan moet houden. Aangezien wij met beide benen aan hetzelfde vastzitten, zijn we nou eenmaal wat minder wendbaar op de piste. Daarvoor hebben ze wat bedacht, namelijk boven op de regels die er al zijn, om nog acht regels toe te voegen. Zeer begrijpelijk, want we willen het natuurlijk zo veilig mogelijk houden voor iedereen. Een beetje water bij de wijn doen om deze prachtsport te kunnen beoefenen zullen we maar zeggen. 

Veiligheid boven alles

Wintersporten is niet zonder gevaren. Sommige skiërs en snowboarders halen snelheden waar je u tegen zegt. Omdat we geen ongelukken willen veroorzaken, zijn er regels opgesteld. Je kan het vergelijken met de regels die we hebben in het verkeer. Ze zijn niet lastig, maar wel goed dat ze er zijn. Voor een snowboarder komt hier nog een laagje bovenop. Omdat wij vaker op de grond zitten en vastzitten aan ons board, is het voor ons lastiger om rond te kijken dan voor een skiër. Daarom hebben ze daar deze acht regels voor opgesteld, om onszelf (en natuurlijk de omgeving) te beschermen. Dit zijn de acht regels voor de snowboarder:

Snowboarder met uitzicht berg
Photo by Yann Allegre on Unsplash

1. Backside regel

De backside regel gaat over het moment dat je vertrekt. Doe dit met je gezicht naar de berg toe, zodat je ziet of er iets aan komt. Als je dit met je gezicht naar het dal toe doet, weet je niet of een andere wintersporter ook heeft besloten om daar zijn weg te vervolgen. Dit kan hele nare ongelukken veroorzaken, dus zeker eentje die goed is om te weten. Sowieso wel een tipje van ons, controleer altijd even je omgeving voordat je gaat. Scheelt je een hoop gedoe.

2. Laat de omgeving wennen aan jou

Vergelijk jouw soort bochten en snelheid met de anderen om jou heen en pas hier op aan. Op het moment dat je heel onvoorspelbaar gaat snowboarden kan een ander hiervan schrikken. Zorg dus dat de omgeving kan wennen aan jou gedrag en snelheid, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan. Als het ergens heel druk is, kan je er natuurlijk niet met 100km/h doorheen knallen.

3. Backside zitregel

De backside zitregel gaat om het zitten op een berg. Het is heel belangrijk dat zodra je weet dat je gaat zitten, dat je dit met je gezicht naar de berg doet. Zodra je met je gezicht richting dal gaat zitten, en dus je rug naar de berg toe, zie je niet wat er achter je gebeurt. Mocht er een andere skiër of snowboarder vallen en jouw kant opkomen, kan je hier niet op reageren. Als je met je gezicht naar de berg zit, kan je het zien er hierop reageren. En eigenlijk is het ook praktischer. Je staat vanuit je knieën veel makkelijker op dan dat je je omhoog moet duwen vanuit zitpositie.

Snowboarder in de lucht
Photo by Felipe Giacometti on Unsplash

4. Kies je weg

Omdat je als snowboarder een ander soort spoor hebt dan een skiër, kan het zijn dat je bochten anders uitkomen. Als je dan veel verschillende soorten bochten maakt, dus bijvoorbeeld eerst heel groot dan weer heel klein, kan dit voor de omgeving heel onverwachts zijn. Als er dan net op dat moment iemand beslist om ook zijn of haar bocht in te zetten, kan je een botsing krijgen. Let dus op dat je bochten over het algemeen goed voorspelbaar zijn en dat je spoor goed te volgen is (dus als er iemand achter je zit, dat degene weet wat je gaat doen).

5. Fangriemen en antirutschpad

Er komen even wat Duitse woorden om de hoek kijken. Omdat deze is het snowboardwereldje vaak zo genoemd worden, laat ik ze voor het gemak ook even zo staan. De fangriem is een koordje die je om je been doet en aan je snowboard bevestigt. Op het moment dat je je snowboard even uitdoet, blijft het snowboard aan je been vastzitten. Mocht er bijvoorbeeld ineens een windvlaag komen, dan waait je snowboard in ieder geval niet de berg af. Het antirutschpad zit vastgeplakt op je board. Deze vind je aan de binnenkant van je achterste binding. Bij iemand die linksvoor staat is dit voor je rechterbinding, voor iemand die rechtsvoor staat is dit voor je linkerbinding. Deze pad helpt je om grip te houden als je op de sleeplift gaat. Het is een soort rubber waar je je voet op kwijt kunt zodat die niet wegglijdt. Zeker een aanrader als je aan je eigen materiaal gaat beginnen! En ook verplicht om te hebben. 

6. Binding altijd in de sneeuw

Ben je even klaar met snowboarden en leg je je board aan de kant? Doe dit dan altijd met de bindingen in de sneeuw. Als je dit andersom doet, heb je kans dat de wind het board te pakken krijgt en meeneemt. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom leg je altijd je board op de bindingen in de sneeuw. Wat ook kan (als de achterkant van je binding rechtop blijft staan, bij sommige klappen die in) is om een soort helling te maken. Je legt je snowboard met de bindingen naar het dal te gericht en de rand van de andere kant naar de berg toe. Er ontstaat dan een dakje boven de bindingen. Zo kan de wind hem niet te pakken krijgen. 

Snowboarden van de berg af
Photo by Oliver Schwendener on Unsplash

7. Bij de lift je achterste voet losmaken

Klinkt logisch, maar is toch ook zeker één van de regels. Bij sleepliften en stoeltjesliften is het de bedoeling dat je je achterste binding losmaakt en je voet hieruit haalt. Mocht er iets gebeuren ben je dan namelijk wendbaarder dan wanneer je met beide benen vastzit. Als je boven bent aangekomen, bevestig deze binding dan niet te dicht in de buurt van de uitstapplaats. Omdat je een tijdje gebukt staat zie je niet wat er om je heen gebeurt. Zul je zien dat er net iemand uit de lift valt en jouw kant op komt… Niet doen dus.

8. Controleer je bindingen en schroeven

De bindingen van je snowboard zitten door middel van een aantal schroeven vast aan je board. Door die schroeven kan je je board en bindingen helemaal afstellen op hoe jij het wilt hebben. Het kan zijn dat hier door het snowboarden wat beweging in komt. Controleer dus altijd een paar keer je bindingen en of de schroeven nog goed zitten. Je wilt natuurlijk niet midden op de berg zonder binding staan. Gelukkig zijn er bij de liftstations altijd wel schroevendraaiers te vinden die je kunt gebruiken. 

9. Geniet!

Oké deze hoort natuurlijk niet officieel bij de regels, maar wij willen hem toch toevoegen. Wij vinden het namelijk wel echt een regel dat je moet genieten als je gaat snowboarden. Is namelijk toch één van de leukste dingen die er is?! 

Snowboarder off-piste
Photo by Robson Hatsukami Morgan on Unsplash
TheOutdoors.nlVeiligheidWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Jammer dat mijn comment niet is geplaatst

    Beantwoorden
    • Hi Linda, welk bericht bedoel je precies? De website laat in theorie alle berichten zo door, net zoals deze reactie :). We zijn erg benieuwd naar jouw reactie op het artikel.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.