Credits: Erik Dungan - Unsplash

Nieuwjaarsduik, een goed begin van het nieuwe jaar?

door

Rillend van de kou het water inrennen, en nóg kouder eruit komen. Warm zijn kan je dus wel vergeten. Tja, veel mensen vinden het niks maar voor vele anderen is het geweldig. Het geeft een soort ‘kick’ om het koude water in te rennen. Met een stoot van adrenaline ren je dan letterlijk het nieuwe jaar in. Dit jaar is de officiële Nieuwjaarsduik helaas weer afgelast, vanwege iedereen bekende redenen. Maar je kan natuurlijk ook het nieuwe jaar ‘in springen’ op een andere plek dan de zee. In een zwemwater bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Maar is zo’n Nieuwjaarsduik nu wel zo goed voor je? Veel mensen gaan ervan uit dat je verkouden wordt, als je te lang in de kou staat. En dus ook als je besluit in ijskoud water te zwemmen. Maar klopt dit eigenlijk wel? Misschien is een Nieuwjaarsduik wel heel goed voor je afweersysteem én je mentale gesteldheid. Daarom gaan wij jou er vandaag iets over vertellen.

Wat is een Nieuwjaarsduik nu eigenlijk?

De Nieuwjaarsduik is een jaarlijks rond de jaarwisseling georganiseerde gezamenlijke sprong in open water. Meestal gebeurt dit op nieuwjaarsdag, maar soms ook op een andere datum in januari of december, bijvoorbeeld op tweede kerstdag. De uitdaging bestaat erin dat men op een koude winterdag in het water springt.

Dat is wat een Nieuwjaarsduik inhoudt, maar tegenwoordig doen ook heel veel mensen een Nieuwjaarsduik puur voor zichzelf. Zo besluiten zelf om een duik te nemen bij een riviertje, plasje of het strand op een koude winterdag. Zo ook dit jaar, want de gezamenlijke Nieuwjaarsduiken in Nederland zijn afgelast.

Nieuwjaarsduik
Nieuwjaarsduik Scheveningen, in tijden voor de pandemie

Is een Nieuwjaarsduik gezond of ongezond?

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je het koude water in bent gesprongen en besluit er weer uit te gaan? Het moment dat je het koude water in gaat, probeert je lichaam zich zo snel mogelijk weer op te warmen. Je lijf ervaart namelijk een hele grote temperatuursverandering. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Het heeft alles te maken met bloedvaten. Eerst trekken deze zich samen door de kou. Daarna worden ze juist wijder. Dit komt omdat ze jouw lichaam proberen op te warmen tegen de kou.

Doordat je lichaam heel koud wordt, komen er stresshormonen vrij. Stresshormonen… Tja, dat klinkt niet echt gezond. En het is ook niet gezond, maar dat geldt alleen wanneer deze chronisch voorkomen. Bij een Nieuwjaarsduik valt het reuze mee. De stresshormonen komen vrij als reactie op de kou. Hierdoor komt er eerst een groot deel hormonen vrij, die na een korte tijd snel weer dalen. En dit is waar het parasympatische zenuwstelsel aan te pas komt. Doordat de hormonen dalen, wordt dat specifieke zenuwstelsel als het ware ‘aan gezet’.

Wat doet het parasympatisch zenuwstelsel precies? Het zorgt voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Dit is dus ook het geval bij een Nieuwjaarsduik. Je ervaart een soort ‘zen’ gevoel of een soort rust doordat het parasympatisch zenuwstelsel is geactiveerd. Na de Nieuwjaarsduik (= actie), ervaar je rust en herstel (= dat diepe ‘zen’ gevoel).

Nieuwjaarsduik
Credits: Vladimir Fedotov – Unsplash

Een duik verhoogt je weerstand

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar een duik in een koude zee, rivier of plas heeft een goede uitwerking op onze gezondheid. Het heeft namelijk een weerstand verhogende werking. Maar hoe kan dat dan? Je wordt toch verkouden van de kou? Nee, helemaal niet. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Juist door het water te duiken krijgt het lichaam een signaal om snel witte bloedcellen aan te maken. En misschien weet je het nog wel een beetje van alle biologie lessen vroeger: hoe meer witte bloedcellen je hebt, hoe beter je immuunsysteem is. Zo wordt juist voorkomen dat je een verkoudheid oploopt.

Meer weten over koude training en wat het doet met je lichaam? Wij gingen op onderzoek uit bij een koude training van Wim Hof. Je leest onze tips in het artikel.

The Hike-Koude Training

Maak jij elk jaar een Nieuwjaarsduik? Of liever niet? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten. Wij zijn benieuwd!

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.