Drie nieuwe natuur en milieu documentaires die je aandacht verdienen

door

Van natuurrampen tot sociale experimenten, dit jaar zijn er nieuwe natuur en milieu documentaires uitgekomen die je moet zien. Bij iedere documentaire is de filmmaker op zoek naar een verklaring. Hij wil weten wat er precies is gebeurd. Om hier antwoord op te krijgen, gaan ze met omwonenden en betrokkenen in gesprek, waardoor je een kant van het verhaal krijgt te horen die anders nooit wordt belicht.

documentaires
Foto: Matt Howard

Spaceship Earth

Filmmaker Matt Wolf duikt in de geschiedenis van het mislukte experiment ‘Biosphere 2’ uit 1991. Bij dit experiment lieten acht mannen en vrouwen zich opsluiten in een futuristisch bouwwerk waar ze twee jaar zouden leven. Het was een omgeving die het ecosysteem van de aarde moest weergeven met een regenwoud, woestijn en oceaan. Met als idee, als dit goed zou gaan, dat de mensheid in dit soort bouwwerken kan gaan leven op Mars en de maan. Dit experiment ging op allerlei manieren mis met het bizarre feit dat niemand het zich kan herinneren. Wolf combineert in zijn documentaire oude beelden en interviews met de deelnemers, wat zorgt voor een waanzinnige documentaire die op Hulu te zien is.

Rebuilding Paradise

Op 8 November 2018 was de dodelijkste natuurbrand in Californië ooit. De Amerikanen die in dit gebied woonden pakten een paar spullen bij elkaar en moesten vluchten voor hun leven. In totaal zijn er 85 doden gevallen en is er 62.000 hectare land verloren gegaan. Filmmaker Ron Howard brengt dit jaar een documentaire uit waarbij het in de eerste minuten net lijkt of je zelf aan het vluchten bent. Een prachtige documentaire over het leven van de mensen die dit trauma hebben meegemaakt.

The Cost of Silence

In 2010 vond er een explosie plaats op het boorplatform, Deepwater Horizon, in de Golf van Mexico. Om de enorme hoeveelheden olie te verwijderen uit de oceaan gebruikte men chemicaliën. In de maanden en jaren na de ramp zeiden ze dat de schoonmaak een groot succes was. Toch kregen vele omwonende gezondheidsproblemen waar ze tot op de dag van vandaag nog aan lijden. Mark Manning is vlak na de ramp begonnen met onderzoek naar het Deepwater Horizon. Met jaren aan verzameld materiaal heeft hij een documentaire gemaakt over de gevolgen van boorplatformen.

Op zoek naar nog meer filminspiratie?

Dit zijn momenteel dé zeven outdoor documentaires op Netflix die je gezien moet hebben.

Duurzaam levenEntertainmentNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.