Credits: Bigstock

Iglo bouwen? Lees hier hoe je dat doet!

door

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Het is heerlijk om buiten in de sneeuw te zijn, maar na tien sneeuwpoppen te hebben gebouwd, ben je toch wel toe aan wat meer uitdaging. Dan is het bouwen van een iglo een goede optie, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe je een echte iglo bouwt en krijg je tips over hoe je de iglo nog aangenamer maakt.

De voorbereiding voor het bouwen van een iglo

Zorg ervoor dat je, vóórdat je de iglo gaat bouwen, de voorbereiding goed hebt doorlopen. Want, zoals men zegt, een goede voorbereiding is het halve werk! Je wilt dat de iglo stevig staat, dus is het belangrijk dat je een platte en stevige ondergrond hebt. Het is verstandig om hiervoor een paar keer over een stuk sneeuw te lopen of te springen en deze goed plat te drukken. Nadat je dat gedaan hebt, kun je de sneeuw gladstrijken.

Wanneer je een goede ondergrond hebt gemaakt, is het belangrijk dat je de omtrek van de buitenste muur markeert in de sneeuw. Het is slim om dit eerst licht te doen totdat je een goede regelmatige vorm hebt. Ben je tevreden? Maak de omtrek dan wat dieper zodat hij duidelijker is.

Tip: Maak de diameter (de ‘breedte’) van de cirkel niet groter dan drie meter. Doe je dit wel? Dan wordt het moeilijker om een goede koepel te bouwen.

De blokken voor de iglo

De originele blokken van een iglo zijn één meter lang, 40 cm hoog en 20 cm dik, maar aangezien het erg lastig is om aan een mal met deze afmetingen te komen is het geen probleem als je ze wat kleiner maakt. Het is wel handig om een mal te hebben bij het maken van de blokken. Hiermee kun je de blokken gemakkelijk aandrukken en hierdoor de sneeuw ‘samenpersen’. Door dit te doen worden de blokken steviger en vallen ze minder snel uit elkaar. Zoek een mal, zoals een bakvorm of een andere rechthoekige bak, die zo dicht mogelijk bij de afmetingen van originele igloblokken komt. Zolang de blokken bij het afronden van de eerste laag op elkaar aansluiten is het goed!

Je kunt ervoor kiezen om meteen al je blokken te maken, maar het is misschien handiger als je de blokken gelijk neerzet nadat je ze in de mal hebt gemaakt. Hierdoor kom je niet met een tekort of een overschot aan blokken te zitten.

Het bouwen

Nu is het dan tijd om de iglo te bouwen! Als eerste ga je de onderste laag van de iglo maken. Zorg ervoor dat de blokken op elkaar aansluiten, ook op het eind. De deuropening maak je pas op het einde. Wanneer je de onderste laag af hebt, hak je een helling bovenaan de laag. Een iglo is natuurlijk bol en wanneer je de ijsblokken recht op elkaar stapelt krijg je natuurlijk nooit een koepel. Maak geen hele steile helling, een lichte helling is voldoende. Het ligt aan de grootte van de iglo hoe steil de helling moet zijn. Dit moet je dus inschatten. Dit ga je bij elke laag doen. Het is wat werk, maar dan heb je ook wat!

Het stapelen van de blokken

Het is belangrijk dat je bij elke laag zorgt dat je de blokken vormgeeft. Hoe hoger de laag, hoe minder groot de blokken hoeven te zijn. Stapel de blokken ook niet recht op elkaar, anders wordt het geen geheel en krijg je losstaande stapels met sneeuwblokken. Druk alles goed aan. Plaats de blokken zo op elkaar net als bij een gemetselde muur, zoals op de foto hieronder is gedaan. Begin je aan een nieuwe laag? Zorg dan dat je het nieuwe blok bovenop de ‘naad’ van de twee blokken eronder plaatst.

Tobias Fischer – Unsplash

Tip: Om de stabiliteit van de iglo te verbeteren en te voorkomen dat de hogere lagen naar beneden vallen, kun je proberen de blokken in elkaar te laten passen als ‘lego’. Dit kun je doen door het plafondblok (de bovenste blokken) en het blok waar deze op wordt geplaatst zo in te snijden dat ze precies op elkaar passen. Druk de blokken na het plaatsen goed aan.

Ga door met stapelen totdat je bij de bovenste laag bent. Nu is het tijd om het plafond dicht te maken. Aangezien het laatste gat zeer klein zal zijn is het verstandig om het laatste blok vanuit de iglo ondersteboven, op zijn kant en door het gat te plaatsen.

Tip: Je kunt dit laatste gat verstevigen door er een lange stok of tak vanuit binnen tegenaan te plaatsen.

Het afwerken van de iglo

Nu heb je een grote ronde sneeuwkoepel, maar je wilt er natuurlijk wel in kunnen. Hiervoor zal een ‘deur’ moeten worden gemaakt. Dit doe je door de vorm van de ‘deur’ uit de iglo te snijden met bijvoorbeeld een mes. Zorg er wel voor dat je iglo stevig is om te voorkomen dat deze instort. Je kunt de iglo steviger proberen te maken door eventuele gaten op te vullen met sneeuw en dit goed aan te drukken.

Matej – Pexels

Wanneer je de omtrek eruit heb gesneden, kun je de resterende sneeuw weghalen zodat er een gat ontstaat. Van deze sneeuw kun je eventueel nog een luifel maken voor bij de ingang. Dit doe je door twee (wat grotere) blokken tegen elkaar te plaatsen in een omgekeerde ‘V’-vorm. Deze zet je dan tegen de ingang van de iglo. Je kunt het eventueel nog wat ronder maken aan de bovenkant als je dat mooi vindt.

Nu is de iglo klaar voor gebruik! Enjoy!

Tips voor ‘optimalisatie’

  • Door de iglo te besproeien met koud water kun je de iglo verstevigen. Het water zal bevriezen waardoor het een beschermende laag wordt. Gebruik niet teveel water, anders zorgt het gewicht van het ijs ervoor dat de iglo alsnog instort!
  • Gebruik een waterdicht (picknick)deken om in de iglo te leggen, hierdoor wordt het nog comfortabeler om in de iglo te verblijven.
  • Trek warme kleding aan, zoals een goede skijas.
  • Maak de iglo samen. Dit is niet alleen gezellig, maar maakt het bouwen ook wat makkelijker én veiliger.
InspiratieTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.