Credit: Nita - pexels

Hooikoorts, wat is het en wat kan je er tegen doen?

door

We zullen allemaal ongetwijfeld weleens hebben gehoord van hooikoorts. Jeukende ogen, kriebelende neus en de hele tijd (en dan bedoelen we ook echt de hele tijd) niezen. Nu het langzaam weer lekker weer wordt en we lekker kunnen wandelen, komen ook allemaal verschillende soorten bomen en planten in bloei te staan. Zo ook de bomen en planten die hooikoorts opwekken. ‘Fijn’ om te weten dat dit vreselijke fenomeen weer begint, maar wat kan je er tegen doen? Wij leggen het je uit.

Wat is hooikoorts?

Wanneer je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Iedereen krijgt deze pollen binnen, alleen bij sommige mensen reageert het lichaam hierop en probeert het om de pollen af te weren. Vandaar dat je tranende ogen krijgt en heel veel moet niezen. Zo probeert het lichaam om de pollen buiten het lichaam te houden.

Wanneer is het hooikoorts seizoen?

Hooikoorts komt wanneer er pollen in de lucht zitten. Het hangt ervan af van welke soort pollen je allergisch bent wanneer jij last hebt. Wanneer je allergisch bent voor boompollen, dan start hooikoorts vaak in februari/maart. Je ervaart dan tot eind mei de meeste klachten. Wanneer je allergisch bent voor graspollen, dan start hooikoorts in april/mei en heb je tot en met augustus de meeste klachten. Wanneer je dus allergisch bent voor graspollen én boompollen heb je meestal van februari tot en met augustus veel last van hooikoorts. Vergis je niet, hooikoorts is ook afhankelijk van het weer. Als de temperatuur eerder begint met stijgen, zullen de planten ook eerder gaan bloeien en kan je dus eerder last krijgen van hooikoorts.

Credit: Andrea Piacquadio – Pexels

Wat kan ik tegen hooikoorts doen?

Het is helaas niet mogelijk om te genezen van hooikoorts. Vanaf je geboorte staat al vast of je aanleg hebt om hiervoor allergisch te zijn. Het is dan ook vaak zo dat je pas jaren later klachten krijgt. Het enige wat je kan doen, is proberen te vermijden dat je in contact komt met pollen. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Draag buiten een zonnebril
  • Hang je kleding niet buiten om te drogen, dan kunnen er pollen inkomen
  • Blijf binnen op zonnige, winderige dagen. Dan zit er veel stuifmeel in de lucht
  • Ga op vakantie aan zee of in de bergen. Hier is minder stuifmeel in de lucht
  • Maai niet zelf het gras
  • Zoek op hoeveel pollen er in de lucht zitten, bijvoorbeeld met de pollen radar van BuienRadar

Welke medicatie kan ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten medicatie op de markt die werken tegen hooikoorts. Deze zijn te verkrijgen in tabletjes, neusspray of oogdruppels. Wanneer je een pilletje wil slikken kan je kiezen uit acrivastine, ceterizine, desloratadine, ebastine, fexofennadine, ketotifen, levoceterizine en mizolastine. Als je een neusspray of oogdruppels wil gebruiken, kan je kiezen uit azelastine, emedastine, ketotifen of levocobastine. Naast deze medicatie kan je ook bij een immunoloog worden behandeld. Je krijgt dan gedurende drie jaar een bepaalde hoeveelheid van de stof waar je voor allergisch bent, vlak onder de huid ingespoten. Deze hoeveelheid wordt langzaam opgebouwd, waardoor je lichaam gewend raakt aan de aanwezigheid van de stof. Hierdoor zou je minder last krijgen van hooikoorts.

Heb jij goede tips en tricks om beter om te gaan met hooikoorts? Laat het ons weten onder dit bericht of op het forum.

Credit: Brett Jordan – Unsplash
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Mijn hooikoorts tip: eet honing van een lokale imker! Op die manier krijgt je lichaam de pollen op een andere manier binnen en gaat het (hopelijk) minder heftig reageren op pollen die het via de lucht binnenkrijgt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.