Hondenpootjes, vies of schoon? | Woensdag weetjes

door

Heb jij je het ook weleens afgevraagd hoe vies de poten van dieren wel niet zijn? Waar staan honden bijvoorbeeld allemaal wel niet in? Wij hebben gelukkig schoenen om onze voeten schoon te houden maar honden hebben dat natuurlijk niet. Die staan gewoon met hun blote voeten in de modder, kauwgom en zelfs in poep. Jouw hond lijkt zich er in ieder geval niet druk om te maken. Zijn hondenpootjes dan wel zo vies?

hondenpootjes
Photo by Tamas Pap on Unsplash

Hulphonden geweigerd

Restaurants, winkels, ziekenhuizen en andere publieke locaties zijn plekken waar honden vaak niet naar binnen mogen. Ook hulphonden mogen hier nog vaak niet naar binnen, terwijl ze eigenlijk overal zijn toegestaan. Velen argumenteren dat honden onhygiënisch zouden zijn. Maar is dat wel terecht? Veterinaire microbiologen aan de universiteit van Utrecht denken hier in ieder geval anders over. Zij vinden het onzin dat hulphonden op sommige plekken geweigerd worden. We duiken er wat dieper in.

hulphond hondenpootjes
Photo by Ralph (Ravi) Kayden on Unsplash

Schoenzolen vs hondenpootjes

Als het om hun poten gaat, zijn de baasjes meestal nog viezer dan de honden zelf. Voor het onderzoek zijn er bacteriemonsters afgenomen van de voetkussens van 25 gewone honden, 25 hulphonden en van de onderkant van de schoenen van hun baasjes. Hoe werden deze bacteriemonsters afgenomen? Met een soort sponsje op een wattenstaafje. Uit het onderzoek bleek al gauw dat de onderkant van de schoenen van de baasjes vele malen viezer waren dan de poten van de gewone honden en hulphonden. Schoenzolen zijn dus beter in het vasthouden van verschillend materiaal dan hondenpootjes.

hondenpootjes en schoenen
Photo by Evan Wise on Unsplash

Meer ziekmakers onder schoenzool dan hondenpootjes

De microbiologen zijn opzoek gegaan naar verschillende soorten darmbacteriën. Onder de schoenzolen van de hondenbaasjes werd maar liefst 58 procent aan ziektemakers gevonden. In tegenstelling tot het aantal ziektemakers van 28 procent onder de hondenpootjes. In absolute aantallen bleken de hondenpoten ook schoner. Onder schoenzolen telden ze gemiddeld 107.00 bacteriën. Terwijl ze maar zo’n 3400 bacteriën telden onder de besmette hondenpoten.

onderkant schoen
Photo by Jacob Townsend on Unsplash

Bacterie die gifstoffen produceert

Ook zochten de onderzoekers naar één specifieke bacterie die gifstoffen produceert: Clostridium difficile. Wat kan deze bacterie veroorzaken? Wanneer je de bacterie binnenkrijgt kan hij zorgen voor een darminfectie of flinke diarree. Je raadt het vast al. Deze werd alleen aangetroffen onder de schoenzool van een baasje.

Photo by Dr. Sahay on Wikimedia

Enzymen tegen bacteriën

Hoe kan het nu dat honden zulke schone pootjes hebben? Terwijl ze wel overal doorheen banjeren? Honden houden hun poten natuurlijk zelf schoon door ze schoon te likken. Dit doen ze wel negen tot 12 keer per uur! Bovendien bevat het speeksel van honden enzymen waar bacteriën niet tegen kunnen. Zelfs baasjes helpen mee met het schoonhouden van de hondenpootjes. Vaak maken zij de voeten van hun hond na een wandeling ook nog schoon. En ga nou niet aan je eigen schoenzool zitten likken, wij mensen hebben helaas niet zoveel bacteriedodende enzymen in ons speeksel zitten. Het iets vaker zelf schoonmaken van je schoenzool is een betere optie. Zo kan je met een borstel even de onderkant van je schoenen schoonschrobben of met een doekje aan de haal gaan. Op die manier blijven ook jouw schoenzolen mooi schoon na een hike met je hond.

hond tong
Photo by James Barker on Unsplash

Meer weten? Neem een kijkje op de site voor het antwoord op meer woensdag weetjes, zoals: Hebben pinguïns knieën?

GezondheidInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.