Hoeveel zuurstof produceert een boom? | Woensdag weetjes

door

Eerlijk is eerlijk, bomen zijn superhandig. Ze nemen niet alleen water maar ook zonlicht en koolstofdioxide op. Bomen doen namelijk aan fotosynthese. Dit is een proces waarbij ze water, zonlicht en koolstofdioxide omzetten in voedzame suikers en zuurstof. Kraak je hersenen nog maar eens goed, want de kans is groot dat je hier al eens van hebt gehoord tijdens een van je biologielessen. Maar hoeveel zuurstof produceert een boom nu eigenlijk? Veel of weinig? Dat gaan wij jullie vertellen.

Zuurstofproductie

Een aantal factoren hebben invloed op de hoeveelheid zuurstof die een boom produceert. Niet iedere boom is er even geschikt voor. Het is logisch dat bomen met veel groen meer zuurstof produceren, aangezien fotosynthese plaatsvindt in de bladeren. Grote, gezonde bomen met veel bladeren hebben dus een groter effect op het zuurstofgehalte in de lucht dan pas geplante boompjes.

Photo by Pawel Czerwinski

Jij hebt dertig bomen per jaar nodig (voor zuurstof)

In 2007 is er een onderzoek gedaan waarbij er werd gekeken naar de zuurstofproductie van bomen in de stad. Denk hierbij aan parken en stadsbossen. De studie is uitgevoerd door de United States Forest Service. Volgens de onderzoekers blaast een gezonde Amerikaanse stadsloofboom met een stamdiameter van ongeveer 0,5 meter per dag ongeveer 125 gram zuurstof de lucht in.

Volgens dezelfde studie heb je gemiddeld dertig stadsbomen nodig om het jaarlijkse zuurstofverbruik van een volwassen mens te compenseren. Het is echter wel zo dat de hoeveelheid bomen die je nodig hebt, per stad verschilt. Op sommige plekken heb je er wel 81 nodig en op andere plaatsen heb je genoeg aan 17 bomen. Dat lag aan het inwoneraantal van de stad, en hoe groot en gezond de bomen waren die in de stad staan.

Er is ook onderzocht hoeveel zuurstof de bomen in de stad produceren en hoeveel zuurstof Amerikanen gebruiken. Wat bleek? Zo’n twee derde van de bevolking wordt voorzien in hun zuurstofbehoefte door de bossen in de stad.

Photo by Alex Zarubi

Bomen hebben weinig effect het zuurstofgehalte in de lucht

Oké, ik snap dat je nu misschien denkt dat bomen van levensbelang zijn, na al die bovengenoemde aantallen. Maar eigenlijk hebben nomen heel weinig invloed op het totale zuurstofgehalte in de atmosfeer. Volgens de wetenschappers is het zuurstofgehalte in de atmosfeer is al sinds 1910 ongeveer hetzelfde. Dit is ongeveer twintig procent.

Wist je dat we zelfs zo’n grote zuurstofvoorraad in de atmosfeer hebben dat je in feite alle bossen zou kunnen platbranden, inclusief de Amazone? (we hebben het dan wel over zuurstof). Wat heeft nog meer weinig tot geen invloed op het zuurstofgehalte in de lucht? Het opmaken van alle fossiele brandstoffen. Het is natuurlijk ontzettend slecht voor het milieu, maar we zullen niet spontaan stikken aan een zuurstoftekort.

Maar hoe kan dat dan? Het grootste deel van het zuurstof wordt in de oceanen geproduceerd. Algen maken namelijk onwijs veel zuurstof. Ze maken zelfs zoveel, dat ruim 90% van het zuurstofverbruik op aarde wordt gecompenseerd. We kunnen dus lekker blijven ademen op aarde door de zuurstofproductie van algen én een grote reserve. De hoeveelheid stadsbomen zijn hierbij niet of in mindere mate van belang.

Meer toffe feitjes lezen? Kijk dan bij onze andere woensdag weetjes. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht hoe het leven op een platte aarde eruit zou zien?

Bron:
Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.