Gevallen bladeren moet je niet wegblazen | Woensdag weetjes

door

Misschien heb jij er ook wel een hekel aan: bladblazers. Niet alleen het geluid is verschrikkelijk, alle zandkorrels die zo jouw ogen ingespoten worden zijn minstens zo erg. En moeten we al die gevallen bladeren eigenlijk wel wegblazen? Nee, dit is namelijk erg slecht voor al het bodemleven. In dit artikel lees je waarom.

Bladeren uit je tuin blazen is overbodig

Tuurlijk, bladeren op wegen en stukken stoep is niet heel handig. Dit kan namelijk spekglad worden, en dat kan gevaarlijk zijn. Maar hoe zit het met de bladeren in je tuin? Bladeren in je tuin hoef je helemaal niet weg te blazen. Voor bodemorganismen is het helemaal niet goed om ze weg te blazen en kan je ze veel beter laten liggen. Veel bodemorganismen gebruiken deze bladeren namelijk als voedsel.

gevallen bladeren
Photo by Callum Hill on Unsplash

Waarom zijn gevallen bladeren nuttig?

Pissebedden en regenwormen voeden zich met dood organisch materiaal. Gevallen bladeren dus. Het heeft allemaal te maken met de ondergrondse kringloop. Regenwormen voeden zich met de bladeren en hierdoor laten ze stukjes blad achter. Die kleine stukjes blad worden weer afgebroken tot anorganische verbindingen door schimmels en bacteriën. Vervolgens zuigen de wortels van planten weer bodemvocht op met daarin opgeloste voedingsstoffen. Zo zie je maar weer, dat veel organismen heel blij zijn met een hoopje bladeren.

regenworm
Photo by Jonathan Kemper on Unsplash

Verschil in blad

Wist jij dat er verschil zit in de hoeveelheid voedingsstoffen in verschillende soorten bladeren? Zo heeft een dennennaald bijvoorbeeld veel minder voedingsstoffen dan een blaadje van de Beukenboom. Wanneer een plantje groeit op een voedselarme bodem, halen ze alle voedingsstoffen uit hun bladeren voordat ze er een laten vallen. Een voorbeeld hiervan is de dennenboom. Zulke blaadjes bevatten heel weinig stikstof, aangezien dit een belangrijke voedingsstof is voor de dennenboom zelf. Al het stikstof is dus al opgenomen door de plant zelf. Hierdoor is een dennennaald minder bruikbaar voor het bodemleven.

dennenboom
Photo by Manuel Will on Unsplash

Poep van de regenworm

Vaak worden grasvelden ook leeggeblazen. Hier leven natuurlijk ook allerlei bodemdieren die hier niet blij mee zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de regenworm. Deze trekt de bladeren gewoon lekker de grond in, waarna ze het blad verder opeten. Maar we snappen dat veel mensen liever geen regenwormen in zijn grasveld heeft. Ken je de pendelaar? Dit is een regenworm die erom bekend staat dat hij veel gangen maakt onder de grond. Helaas poepen deze beestjes bovengronds. Voor iemand die houdt van strakke gazons, is dit dus niet ideaal. Hoopjes poep van de regenworm moet je dan natuurlijk niet hebben.

gazon
Photo by Petar Tonchev on Unsplash

Wat kun je wel doen met gevallen bladeren?

Heb jij een hoop bladeren op de stoep voor je voordeur liggen? Wat kan je dan het beste doen? Veeg de blaadjes richting andere plantjes die in de buurt zijn. Zo stimuleer je het bodemleven én heb je geen last meer van de blaadjes. Maar ga vooral niet met de bladblazer aan de gang. Je zou de hoop bladeren ook kunnen verzamelen en richting je moestuin kunnen brengen. Hier moet je ze dan ook zeker niet wegvegen. Het is slim om ze te laten liggen. Je maakt het bodemleven zo langer actief, doordat zo’n laagje bladeren zorgt voor isolatie.

gevallen bladeren
Photo by Jakob Owens on Unsplash

Al met al is het dus goed om hoopjes bladeren lekker te laten liggen, behalve wanneer ze op de weg liggen en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Je kan ze dan het beste wegharken.

Meer woensdag weetjes lezen? Wat weet jij bijvoorbeeld over de komkommer? Lees het artikel hier.

Bron:
Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.