Een fietsroute plannen doe je super eenvoudig met Komoot

door

Gravelbiken op de Veluwe, mountainbiken in de Alpen, bikepacken in Europa of wielrennen langs de Moezel. Het kan een hele uitdaging zijn om de beste route te vinden. Knooppuntroutes klinken soms heel interessant, maar zijn niet voor elk doeleinde goed te gebruiken. Soms zijn andere routes die je vindt niet op de goede locatie en soms net niet de goede lengte of moeilijkheidsgraad. De perfecte route is een zelfgeplande route die helemaal aan jouw wensen aangepast is. Wij leggen je uit hoe je met Komoot een fietsroute kunt plannen.

Je kunt alle soorten fietsroute plannen in Komoot

Tourfietsen, wielrennen, gravelbiken, bikepacken, mountainbiken of enduro mountainbiken. Komoot is gespecialiseerd in alle soorten fiets routes. Je kunt zelfs instellen of je met of zonder e-bike op pad gaat. De slimme navigatie-software kan vervolgens per type fietsactiviteit precies berekenen wat de beste route zal zijn. Als mountainbiker wil je natuurlijk niet de hele route op netjes geasfalteerde fietspaden afleggen en als wielrenner wil je niet over een modderig bospad ploeteren. Stuk voor stuk essentiële informatie die je nodig hebt bij het plannen van een fietsroute. 

Een fietsroute plannen in Komoot doe je zo

Een fietsroute plannen in Komoot is simpel en snel. Je kunt dit zowel op je telefoon als op je computer doen. Op je computer ga je naar de routeplanner. Kies de juiste sport en je conditieniveau. Geef bovendien aan of je van punt A naar punt B wilt fietsen, of een ronde wilt maken. In het laatste geval helpt Komoot je een route terug naar je startpunt te vinden, die zo weinig mogelijk overlapt met de heenweg. Kies je startpunt, klik op de kaart op een punt dat je aan de route toe wilt voegen en herhaal dat tot je een mooie route gevormd hebt. De rode bolletjes zijn highlights: bezienswaardigheden die door andere gebruikers aangeraden worden. De bijbehorende foto’s geven je vaak ook een goed beeld van het landschap en het pad. Je kunt het terrein ook goed inschatten door het kaarttype wijzigen naar ‘satelliet’.

Een fietsroute plannen op basis van wegtypes en hoogteverschillen

De grafiek onder kaart met je geplande route laat je zien wat voor hoogteverschillen je kunt verwachten. Door met je muis in de grafiek te klikken zie je direct waar deze stijgingen en afdalingen zich bevinden. Geen zin in brandende bovenbenen? Dan kun je de route omleggen naar een minder steil pad. In het linkermenu zie je de wegtypen en soorten ondergronden die je op je route tegenkomt. Zijn die niet zoals je in gedachten had? Ook dan kun je de route aanpassen tot je voldoende van je favoriete wegtype in je route hebt.

Route-inspiratie van andere fietsers

Vind je je eigen fietsroute plannen in Komoot te veel werk? Het kan nóg makkelijker. Andere fietsers maken hun routes namelijk openbaar beschikbaar. Op de discover-pagina kun je je sport en je gewenste startpunt invullen en zoeken naar fiets routes in de omgeving. Filter op de soort fiets die je gebruikt en de afstand die je af wilt leggen. Kies de route die jou het meest aanspreekt en sla hem op in je profiel. Je kunt deze route eventueel nog een beetje aanpassen of hem gebruiken zoals hij is. Je kunt de opgeslagen route nu ook terugvinden in de app en gekoppelde navigatie-apparaten.

De fietsexperts van Komoot hebben ook diverse lange afstand fiets routes uitgewerkt. Deze kant-en-klare collecties bevatten de routebestanden voor Nederlandse en buitenlandse routes. Wat dacht je bijvoorbeeld van zeven dagen bikepacken in Sri Lanka? Of van zes dagen fietsen rond het IJsselmeer? De inspiratiepagina is heel geschikt voor het plannen van je volgende fietsvakantie. Heb je nog hulp nodig bij het inpakken, check dan onze bikepack-paklijst.

Highlights andere gebruikers Fietsroute plannen Komoot

Navigeren onderweg

Je kunt met de gratis versie van Komoot onderweg navigeren met gebruik van data. Wil je na het plannen van jouw fietsroute je route ook offline kunnen gebruiken? Dan bestel je een regiokaart van de regio waarin je route start. De eerste regiokaart in Komoot is gratis en volgende regio’s kosten vier euro per regio. Ga je graag op avontuur in nieuwe gebieden? Dan kan het misschien uit om het wereldpakket van dertig euro te kopen. Super handig trouwens, want je kan de kaarten ook voor wandelavonturen gebruiken.

Met je telefoon in de hand fietsen is natuurlijk een no go. Bevestig je telefoon op je fietsstuur en/of maak gebruik van de spraakinstructies. Komoot laat je route op de kaart zien en geeft instructies over je volgende afslag, zoals dat ook in Google Maps gaat. Je kunt je Komoot ook synchroniseren met een ander navigatie-apparaat of de route als GPX-bestand exporteren en inladen. Zo kan je dus ook de route op jouw smartwatch checken.

Je gefietste route opslaan in je profiel

Heb je na het plannen van een fietsroute een toffe tocht gemaakt en wil je deze delen met andere fietsers? Maak hem na het stopzetten en opslaan openbaar beschikbaar op Komoot. Voeg eventueel je eigen highlights, wat sfeerbeelden en een verslagje met handige tips toe. Zo help je andere Komoot-gebruikers om de mooiste routes te vinden.

Tip: Komoot Premium

Met Komoot Premium krijg je toegang tot offline kaarten wereldwijd en kun je gebruik maken van een gespecialiseerde fietskaart met daarop onder meer de officiële lange afstand fiets routes ingetekend. Je kunt met dit lidmaatschap ook je eigen collecties maken en van live tracking gebruik maken. Bovendien krijg je als Komoot Premium-lid een speciale AXA-verzekering. Hiermee kun je het hele jaar door met de helpdesk bellen als je hulp nodig hebt. Je kunt de Komoot ‘wegenwacht’ inschakelen voor fietsreparaties onderweg en in ernstige gevallen krijg je een leenfiets aangeboden. De andere voordelen van deze verzekering kun je hier lezen.

EntertainmentGravelbikenHow toMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel