Fietsen door het Osnabrücker Land. Het geheim over de grens

door

Het Osnabrücker Land ligt op slechts 1 uur rijden van Enschede. De grensregio is minder bekend bij het Nederlandse publiek en dat maakt het juist zo bijzonder. De natuur is vergelijkbaar of soms zelfs mooier dan die van Nederland. Het grote verschil is dat je er geen hordes toeristen tegenkomt. Wij gingen op onderzoek uit en fietsen drie dagen door de Osnabrücker Land regio. Benieuwd wat wij hebben ervaren? Lees dan snel verder.  

Fietsen door het Osnabrücker Land

Perfect fietsen door het Osnabrücker Land

Met 2.800 km aan uitstekend bewegwijzerde fietspaden en interessante themaroutes vermaak je je wekenlang in Osnabrücker Land. Voor onze fietstocht beperken wij ons tot een driedaagse tocht van 246 kilometer in en rondom de stad Osnabrück. De route is ontworpen door het toerismebureau van Osnabrücker Land. Je vindt deze heel eenvoudig terug op Komoot. In dit artikel nemen wij je van dag tot dag mee. De beste manier om de fietstocht uiteindelijk zelf te rijden.

Het voordeel van deze fietstocht is dat hij direct vanaf het centraal station in Osnabrück begint. Via NS Internationaal koop je gemakkelijk een ticket inclusief een kaartje voor de fiets. Ga je met de auto? Parkeer dan bij de Bahnhof parkeerplaats.

Dag 1: fietsen van Osnabrück naar Bippen (81,3 km)

Op dag 1 fietsen we door het Osnabrücker Land van Osnabrück naar Bippen. Binnen een kwartier laat je de stad Osnabrück achter je en fiets je de, met bomen omringde, Haseurferweg op. Deze loopt parallel aan het spoor richting het Mittellandkanaal. De gravelpaden aan de rand van het kanaal zijn erg goed onderhouden en dat maakt het fietsen een stuk aangenamer.   

Fietsen door het Osnabrücker Land

Fietsen door kleine dorpjes in Osnabrücker Land

Onderweg passeer je een aantal pittoreske dorpjes. Een dorpje dat zeker de moeite waard is voor een tussenstop is Ankum. Vanaf het terras kijk je uit op de Artländer Dom. De perfecte plek om bij te tanken met een witbiertje en een schnitzel.

Fietsen door het Osnabrücker Land Ankum

Gedurende de reis kom je nog meer bijzondere gebouwen tegen. Van uit de kluiten gewassen bushokjes tot aan oude boerderijen. De bouwstijl van de boerderijen doet overigens een beetje denken aan de Vakwerk gebouwen in Zuid-Limburg.

Overnachten in Bippen

Het mooie aan de route vanuit Komoot is dat de eindbestemming ook direct je slaapplaats is. In de buurt van Bippen verblijf je op het zeer gastvrije Ferienhof Nyenhuis. Daar kampeer je bij de boer met alle gemakken van een camping, alleen dan stukken persoonlijker.

Op zo’n tien minuten van de camping ligt het dorpje Berge waar je in de avond heerlijk kunt eten. In de ochtend geniet je bij Ferienhof Nyenhuis weer van een fantastisch uitgebreid ontbijt. De perfecte start van een nieuwe dag.    

Dag 2: fietsen van Bippen naar Schwagstorf (88,6 km)

Na zo’n smakelijk ontbijt start je dag 2 met frisse energie. Zeker omdat het begin heuvelaf is. Na ongeveer 15 kilometer waan je je voor even in Nederlandse sferen, want je komt zowaar een molen tegen. Bij de Everdings Mühle kun je eventueel stoppen om een kopje koffie te drinken.  

Fietsen door het Osnabrücker Land molen

Hoewel de tweede dag redelijk vlak is, word je toch verwend met verschillende vergezichten. Zo fiets je door de bossen, rijd je langs kanalen en kleurrijke velden. Met telkens een ander uitzicht is deze langste etappe echt genieten.

Lunchen bij Zur Alten Küsterei

Het is aan te raden om tijdens je tocht voldoende snacks en drinken mee te nemen, omdat je lange periodes fietst zonder een winkel tegen te komen. Neem daarnaast voldoende cash mee. Verschillende restaurants hebben nog geen pin-mogelijkheden. Als je dan een keer een plek tegenkomt, maak daar dan dankbaar gebruik van.

Een echte aanrader op de tweede dag is het terras van Zur Alten Küsterei. De bediening is zeer vriendelijk en de seizoensgerechten smaken uitstekend. Tijdens de lunch geniet je van een prachtig uitzicht, want het restaurant bevindt zich bij de bedevaartkerk van St. Johannes de Doper.

Fietsen door het Osnabrücker Land Zur Alten Kusterei

UNESCO Global Geopark TERRA.vita

Het bijzondere aan dag 2 en 3 is dat je door het UNESCO Global Geopark TERRA.vita fietst. Een gebied waar veel opgravingen zijn gedaan. Van de pre-historie tot aan de Romeinse tijd. In dit gebied valt dan ook meer dan genoeg te beleven. Maak bijvoorbeeld een tussenstop bij Museum en park Varusschlacht. Een plek waar je alles te weten komt over de Romeinse en Germaanse tijd. Als je de fietsen door Osnabrücker Land route vanuit Komoot volgt, kom je er vanzelf langs.     

Uiteindelijk kom je met bijna 90 kilometer in de benen aan op camping Kronensee in Schwagstorf. Anders dan het kamperen bij de boer is deze camping grootster opgezet. Er zijn veel seizoensplekken, maar gelukkig mag je als trekker de tent aan het meer opzetten. Wakker worden met een fantastisch uitzicht zit bij de prijs inbegrepen. Bij de ingang van de camping haal je in de ochtend je betaalbare ontbijtje. Vers afgebakken broodjes met zoet- en vleeswaren en een grote kop koffie. Je komt opnieuw niets tekort.  

Fietsen door het Osnabrücker Land Kronensee

Dag 3: fietsen van Schwagstorf terug naar Osnabrück (74,9 km)

Vandaag fietsen we de laatste etappe door het Osnabrücker Land. Een etappe die ook wel de Koninginnenetappe genoemd. De dag begint nog redelijk vlak, maar na ongeveer 12 kilometer krijg je de eerste klim voor de kiezen. Er zullen deze dag nog enkele stevige klimmetjes volgen, maar gelukkig heb je tussendoor genoeg tijd om de benen te strekken.

De vele hoogteverschillen zorgen ook voor mooie uitzichten. Een deel van de route gaat door het Teutoburger Woud en kort voordat je de stad Bad Iburg binnen fietst, ga je door het Freeden bos. Dit gebied lijkt heel erg veel op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, maar dan zonder de hordes fietsers. Letterlijk een hoogtepunt van de fietsreis.

Fietsen Osnabrücker Land

Boomkroonpad in Bad Iburg  

Bad Iburg is min of meer de laatste echte stop van de dag. De stad zelf heeft genoeg leuks te bieden maar wij beperken ons tot een bezoek aan het Boomkroonpad. De uitkijktoren bij Bad Iburg is een ware trekpleister voor de regio. De toren is meer dan 30 meter hoog en geeft je een prachtig uitzicht over de stad.

De toren is goed toegankelijk voor mindervaliden en kinderen kunnen hun hart ophalen. Geen zorgen, ook voor volwassenen is het de moeite waarde. Door de toppen van de bomen loopt een interactief pad met onderweg veel informatie over de bosrijke omgeving. Dé plek om de omgeving beter te leren kennen. Vanaf hier is het nog maar een klein uur terug naar Osnabrück.

Fietsroutes in Osnabrück

Al met al heeft het Osnabrücker Land veel te bieden voor de fietsliefhebber. De fietspaden zijn gevarieerd en allemaal in topconditie. Onderweg is er ook voldoende te beleven. Wat mij het meest aanspreekt is de verlatenheid. Op de route kom je niet veel verkeer tegen en dat maakt deze omgeving misschien wel het best bewaarde grensgeheim.

Verschil dat opvalt over de grens

Wanneer je door Osnabrück fietst, heb je soms niet door dat je ook daadwerkelijk in Duitsland bent. Het grote verschil zit hem soms in kleine dingen. De bushokjes bijvoorbeeld. In Nederland hebben we gekozen voor redelijk universele hokjes, vrijwel altijd voorzien van reclame. In het grensgebied van Duitsland hebben ze kenmerkende bushokjes waar je ook nog eens een goed potje kunt kaarten. Wel zo gemütlich.

Reizen naar Osnabrück

De trein van Nijmegen naar Osnabrück doet er ongeveer 2:45 uur over. Een enkeltje kost je zo’n € 30. Vanuit Amsterdam Centraal rijdt de Intercity naar Berlijn rechtstreeks naar Osnabrück en ben je er binnen 3 uur. Tussendoor kan je op die trein stappen op onder andere Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn en Deventer. Met de auto ben je er in 2 uur. Parkeer de auto bij het Bahnhof parkeerplaats. Voor drie dagen parkeren ben je € 29 kwijt. Beide opties zijn uiteraard perfect voor het fietsen door het Osnabrücker Land. Mocht je met de trein gaan, dan ben je uiteraard niet gebonden aan een ronde fietsen en kan je ook de andere fietspaden van het Osnabrücker Land proberen.

BikepackingDuitslandFietsenReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.