Fietsen naar Berlijn: dwars door de natuur en rijke historie

door

Wanneer je een bestemming voor je fietsvakantie zoekt is het fietsen van Nederland naar Berlijn een echte aanrader. Met ruim 700 kilometer vanaf Enschede kun je de eindbestemming al bikepackend in een week tijd halen. En onderweg is meer dan genoeg te beleven. Historische stadjes, uitdagende bospaden en prachtige vergezichten. Benieuwd wat fietsen naar Berlijn met je doet en wat je nodig hebt om het doel te bereiken? Lees dan snel verder.

Meteen een goede tip

De beste manier om naar Berlijn te fietsen is door de route in goed gezelschap af te leggen. Met vrienden kom je de tijd goed door en je sleept elkaar door moeilijke momenten heen. Met elke dag ongeveer 100 kilometer voor de boeg, met in het begin flinke klimmetjes, ga je die namelijk geheid tegenkomen.

Fietsroute naar Berlijn

Er bestaan al enkele fietsroutes die je vanuit Nederland naar Berlijn leiden. Denk bijvoorbeeld aan de Europa Radweg R1. Als basis voor de fietsroute naar Berlijn kozen wij voor de route van Recreatief Fietsen. Deze route gaat van Enschede naar Berlijn, door het Teutoburgerwoud en via Hamelen door Duitsland. De route start vanaf Centraal Station Enschede en is daardoor een perfecte start. De eerste dagen ga je onder Osnabrück door, een omgeving die we tijdens een eerdere fietstocht rond Osnabrück hebben ontdekt.

De onderstaande bikepackroute is van Sanne Hitipeuw. Het volgt niet helemaal ons pad maar geeft je wel een goede indruk van hoe de route kan lopen.

Fietsen naar Berlijn, bepakking is essentieel

Wanneer je zeven dagen onderweg bent, moet je met alles rekening houden. De juiste kleding, kamperen, eten en drinken en kleine reparaties. Goed materiaal en bijbehorende fietstassen zijn daarbij essentieel. Als je met vrienden fietst kun je een deel van de bepakking verdelen. Als je efficiënt kunt pakken, kun je uiteraard alles aan je eigen fiets hangen.  

De nieuwe AGU Venture Extreme bikepacking tassen

De nieuwe AGU Venture Extreme bikepacking tassen zijn de ideale bikepacking tassen voor een tocht naar Berlijn. Met een frametas kun je je tent en enkele extra’s vervoeren. Een top-tube tas is ideaal voor je waardevolle spullen, reserve onderdelen en reparatiesetje. De stuurtas gebruik je voor je slaapspullen zoals een matje, slaapzak en kussen. Al je kleren kun je vervolgens nog kwijt in de seat-pack. Wat echt een voordeel is, is dat deze tassen volledig waterdicht zijn. Dat heb je ook wel nodig in deze tijd van het jaar.

De eerste dagen vol avontuurlijk bospaden en enkele stevige klimmetjes

De weg vanuit Enschede start lekker vlak maar na een kilometer of veertig beginnen de eerste heuvels. Het is een voorbode voor de eerste dagen, die zijn behoorlijk heuvelachtig. Enkele klimmetjes hebben een stijgingspercentage van rond de 10%. Met bepakking op de fiets zijn dat aardige kuitenbijters. Maar geen paniek want na elke klim ligt er een mooie afdaling op je te wachten. Genoeg tijd om de benen te laten rusten.

Fietsen naar Berlijn

Het mooie aan dit gedeelte is dat je door avontuurlijke bospaden wordt geleid. Bijkomend voordeel is dat je nauwelijks ander wegverkeer tegenkomt. Zelfs in het weekend. Het is de beste manier om je hoofd leeg te maken.  

Fietsen naar Berlijn

Tussendoor landelijke wegen met kleurrijke velden

Wanneer je de heuvels achter je laat fiets je over landelijke wegen richting Berlijn. Als je geluk hebt met de wind in de rug. De wegen zijn heel goed onderhouden. Een groot deel van de route gaat over gravelpaden tussen kleurrijke velden. De klaprozen staan begin juni in bloei en dat geeft je bijna dagelijks een mooi uitzicht.   

Fietsen naar Berlijn

Dwars door gezellige dorpjes en historische stadjes

Om de zoveel tijd passeer je gezellige dorpjes. In sommige gehuchten valt werkelijk niets te beleven maar meestal heb je wel een mogelijkheid om op een terrasje neer te strijken. Dat geeft je de tijd om lekker te lunchen en weer op krachten te komen. Ook niet elk dorpje heeft een supermarkt. Mocht je er onderweg een tegenkomen, zorg dan dat je je proviand aanvult zodat je onderweg nooit zonder eten of drinken komt te zitten.  

Fietsen naar Berlijn
Braunschweig, Happy Rizzi House

Onderweg kom je ook langs historische steden zoals Bielefeld, Hameln, Braunschweig, Brandenburg en Potsdam. Persoonlijk vind ik het altijd lekker om een stad weer achter me te laten en de natuur in de trekken. Juist die balans van cultuur en natuur is perfect op de fietsroute naar Berlijn.

Fietsen naar Berlijn
Neues paleis, Potsdam

Bijzondere bouwwerken, kuuroorden en vergezichten

Naast de uitgestrekte natuur en bospaden kom je onderweg genoeg moois tegen. Op dag twee fiets je bijvoorbeeld langs de Gradeerwerken van Bad Rothenfelde. Dat is een installatie voor zoutwinning. Door het gestage druppelen van het zout ontstaat een hele schone lucht. Ze noemen het zelf “openlucht-inhalatoren”.

Zout en kuuroorden kom je vaker tegen op de route naar Berlijn. Zo staat ook Bad Pyrmont bekend om de geneeskrachtige bronnen en richting het einde van de tocht passeer je zelfs een imposante zoutvlakte.   

Fietsen naar Berlijn door de overblijfselen van het IJzeren Gordijn

Wanneer je van West naar Oost door Duitsland fietst, passeer je hoe dan ook belangrijke historische plekken. Het land heeft een rijke en bewogen geschiedenis en het is eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden dat Duitsland werd opgesplitst door het IJzeren Gordijn. Op onze route kwamen we voorbij de grootste en meest belangrijk grensovergang van destijds: Helmstedt-Marienborn. Op 30 juni 1990 werd hier pas de grensovergang opgeheven.     

Fietsen naar Berlijn

Na het passeren van het oude grensgebied ervaar je direct een verschil. De dorpen zijn meer verlaten en de panden verouderd. Op een bepaald moment, bij het passeren van een groep oude boerderijen, hadden we het gevoel door een filmset heen te fietsen. Sommige fietspaden zijn in dit gedeelte ook minder goed onderhouden. Een groot contrast met het Westen. Misschien is dat wat een fietstocht naar Berlijn zo bijzonder maakt. Het contrast.

Zorgen voor de inwendige mens

Wanneer je uren achter elkaar fietst, zul je merken dat je je energie goed moet aanvullen. Op een fietsdag verbrand je meer dan 2.500 calorieën. Als je niet op tijd eet, kom je kracht tekort. Voordat je het weet ‘trek je een jasje uit’ en dan begint het gevecht met jezelf.

Tijdens onze fietstocht naar Berlijn hebben we een pitje meegenomen, een pannetje, borden en bestek. Op die manier konden we onderweg stoppen om bij te tanken. Dit is echt aan te raden omdat het op sommige delen even kan duren voordat je een supermarkt tegenkomt. Op zondag zijn de meeste winkels in kleine dorpjes sowieso gesloten. Geen nood, een keer in een restaurant eten is ook geen straf. Uiteindelijk heb je het na al die kilometers ook echt wel verdiend.

Fietsen naar Berlijn? Een echte aanrader!

Historische plekken, fysieke uitdaging en mooie vergezichten, de fietsroute naar Berlijn heeft alles in zich. Wat dat betreft is fietsen naar Berlijn echt een aanrader omdat het een vrij toegankelijke tocht is. Ja, er zitten wat klimmetjes in maar over het algemeen is dit een prima fietsvakantie wanneer je voor het eerst gaat fietsen. De vrijheid die je ervaart tijdens een fietstocht is onbeschrijfelijk. Als je de kans krijgt om dit met vrienden te delen, groei je ongetwijfeld naar elkaar toe.

DuitslandFietsvakantieReisverhalenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.