Credits: Steve Smith - Unsplash

De Europese Zeearend is weer terug in Nederland en dat is echt bijzonder | Woensdag Weetjes #9

door

Wie kent hem niet? De zeearend. Het is de grootste jagende roofvogel van Europa en is ontzettend groot. Wanneer een zeearend zijn vleugels uitslaat, heeft hij maar liefst een spanwijdte van tweeënhalve meter. De afgelopen jaren is de zeearend in Nederland steeds zeldzamer geworden. Je kon ze bijna nergens vinden. Toch zie je hem weer steeds vaker voorbij komen. Best bijzonder als je weet dat het in Nederland een bijna uitgestorven roofvogel is. Wij vertellen jou hoe het kan dat de Europese Zeearend weer is teruggekeerd naar ons mooie kikkerlandje.

De Europese Zeearend in Nederland

Het is een feit dat de Europese Zeearend bijna was uitgestorven in Nederland. Toch was hij hier ooit een vertrouwde vogel. Door jacht en milieuvervuiling is hij echter zeer zeldzaam geworden. Het Wereld Natuur Fonds kwam dan ook met plannen om de zeearend opnieuw te introduceren. Hier was toch wat kritiek op. Door een dier te herintroduceren verstoor je de natuurlijke gang van zaken. De natuur wordt dan vervuild door onbekende genen. Gelukkig hoefde over dit plan niet lang te worden nagedacht. De zeearend vond namelijk op eigen kracht Nederland weer terug. Ook al is dit natuurlijk fantastisch, de vraag blijft hoe hij dat heeft gedaan.

Europese Zeearend
Credits: Adli Wahid – Unsplash

De veerkracht van de natuur

De Europese Zeearend is toch wel het symbool van de veerkracht van de natuur. Je op eigen kracht weer vestigen in een nieuwe omgeving is toch wel heel speciaal. Eén van de succesfactoren van de terugkeer van de zeearend is de achteruitgang van het boerenland. De gevarieerde en kruidenrijke Nederlandse weide is ingeruild voor monotone velden ‘grasfalt’. Dit is raaigras waartussen nauwelijks meer leven te vinden is. Wie er wel graag leeft is de gans en mocht dit nou net fantastisch voer voor de zeearend zijn.

Een andere reden voor de toename aan zeearenden zijn de nieuwe leefgebieden door de watersnoden. Na grote overstromingen van rivieren in de vorige eeuw, legde Rijkswaterstaat waterbuffers aan in de uiterwaarden van sommige rivieren. Dit zorgde voor een nieuwe natuur aan het water. Deze omgeving blijkt aantrekkelijk voor verschillende soorten dieren, waaronder de zeearend.

Volgens recente gegevens broedden in 2020 twintig paar zeearenden in Nederland, een forse toename vergeleken met het jaar daarvoor. Van deze zeearenden brachten maar liefst 14 succesvol jongen groot. De provincie waar ze het meest te vinden zijn is Friesland. Hier broedt de Europese Zeearend zelfs steeds verder van het water weg. Blijft toch bijzonder, de veerkracht van de natuur.

Europese Zeearend
Credits: Federico Di Dio – Unsplash
Bonus weetje: Wanneer een zeearend nog geen witte staart heeft, is het een van de jongere vogels. Zeearenden krijgen namelijk pas later een witte staart.

Hoe goed kan de Nederlandse natuur de Europese Zeearend aan?

Ook al is het fantastisch nieuws dat de Europese Zeearend het weer naar zijn zin heeft in ons land, de vraag blijft hoe goed de Nederlandse natuur hiermee om kan gaan. Het belangrijkste is dat de natuur dit zelf regelt. Door alle nieuwe natuur die erbij is gekomen in Nederland is er gigantisch veel habitat bijgekomen. Een plek die zeer geschikt lijkt voor de zeearend is het hele Friese merengebied. Het zou zomaar kunnen dat hier over 25 jaar vijftig tot honderd paar zeearenden te vinden zijn. Toch moeten we af blijven wachten. Wanneer een vogel elk jaar twee tot drie jongen krijgt, er genoeg leefgebied is en de sterfte onder de zeearenden beperkt blijft, breidt de populatie uit. Dus laten we hopen dat de Europese Zeearend over een tijdje weer een vertrouwde vogel in ons land is.

EuropaNatuurverschijnselenNederlandNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.