Fire in the hole!

Bushcraften leer je in het Franse La Plagne

door

Met enige verbazing werd er opgekeken toen de Franse dame zei: “Wij hebben geen TV en daarom willen mijn kinderen nooit naar buiten.” Toen er werd verteld dat exact het omgekeerde vaak in Nederland werd gezegd was de verwarring compleet. Waarom is het dan dat voornamelijk Franse kinderen met toegang tot een TV graag naar buiten willen? Dit is te wijten aan de Franse outdoor rage. Momenteel zijn er in Frankrijk meerdere Expeditie Robinson achtige programma’s zeer populair. De Fransen hebben daarom het bushcraften en survivallen weer helemaal opnieuw uitgevonden en je kan op verscheidene plekken zulke activiteiten boeken. Wij gingen in La Plagne op onderzoek uit naar wat dit dan betekent.

Prachtige bergtaferelen in de buurt van La Plagne

Bushcraften voor dummies

La Plagne

La Plagne ligt aan de rand van het Parc National de la Vanoise, de Franse kant van het Gran Paradiso park. In dit park kan je uitgebreid wandelen tussen de besneeuwde bergtoppen en oeroude gletsjers. Het park is het oudste park van Frankrijk en daardoor is de populatie Ibex relatief groot. Daarnaast heb je dikke kans om gemzen of marmotten te zien.

La Plagne zelf is een grote verzameling van verschillende dorpjes, elk met eigen karakter. Wie zich zorgen maakt over het wintersportgehalte van het gebied op deze reis kan opgelucht ademhalen. In het Parc National de la Vanoise zijn niet of nauwelijks skiliften te vinden en door het karakter van de kleine dorpjes zijn de plekken met grote appartementencomplexen goed te ontwijken. Onze uitvalsbasis voor de reis was Champagny en Vanoise, vanuit waar je meerdere goede dagtochten of zelfs meerdaagse tochten langs berghutten kan maken.

Wandelen in het prachtige Parc National de la Vanoise

Op naar het kamp!

Goed, bushcraften dus! Aangezien wij beperkt de tijd hadden, werd voor ons een aangepast programma van een middag en een nacht voorgeschoteld. De energie zat er goed in, maar er heerste ook enige spanning, omdat het hele programma een verrassing was en niemand zeker wist wat we gingen doen.

Allereerst werden we afgezet bij de boomgrens waar we werden beladen met matjes, slaapzakken en eten. Met de rugzak op werd de pas erin gezet en al snel liepen we door de bebloemde alpenweiden te genieten van de flora en fauna. Wat bleek, zo vertelde de gids: veel van de planten en bloemen waren eetbaar. Al snel hadden we onze zakken vol met spinazie-achtige groenten voor de soep en wilde kamille voor in de thee. Wie wist dat tussen al het onkruid zulke weelde aan vitaminen lag?!

Bushcraften
College onkruid wieden voor gevorderden

Bij een plek aan de rand van het bos met uitzicht op de bergen hielden we stil. We waren aangekomen bij ons basecamp. Maar wat nu? De gids haalt twee grondzeilen uit zijn rugzak tevoorschijn en vertelt ons hoe je een goede slaapplek kan uitzoeken. Hier is een vlakke plek, zonder butsen in de grond, essentieel, maar anderzijds dien je ook rekening te houden met de mate van beschutting van de bomen. Ook leert hij ons, aan de hand van twee technieken, hoe je met een simpel grondzeil en wat lijnen en haringen je eigen tent kan maken. Al snel staan we met een zeil in onze handen en worden aangemoedigd om creatief te zijn en onze eigen tent te maken naar eigen inzicht. Dit is voor een stel groentjes natuurlijk een recept voor hilariteit. Enige tijd later en een goede portie gelach, staan we trots naast onze zelfgeknutselde tenten, volledig ingericht met matjes en slaapzakken. Teamwork makes the dream work.

Bushcraften
Tevreden onder je eigen opgezette zeiltje

Koken in het wild

Na het opzetten van de tenten merken we inmiddels dat onze magen beginnen te protesteren tegen het gebrek aan eten. Maar ja, hoe maak je nou eten in de bergen zonder vuur? We zijn natuurlijk aan het bushcraften, dus trekken we met de gids the bush in en gaan op zoek naar dode bomen. Met een zaagje en enig geweld hebben we al snel een bos met dood hout verzameld. De gids laat ons zien hoe je met een stevig mes en een zware tak gemakkelijk aanmaakhout kan maken. Even later liggen er drie stapels met aanmaakhout en steeds grotere takken naast onze zelfgemaakte vuurpit te wachten.

Bushcraften La Plagne
Aanmaakhout op maat gehakt

Lachend halen we een aansteker tevoorschijn, maar dit is natuurlijk te makkelijk voor bushcraften. Eerst moeten we geschikte tondel vinden. Ook hier blijkt het bos meerdere opties te geven. Zo leren we hoe we van onder andere hars en berkenbast een vuurtje kunnen maken. We krijgen allemaal een magnesium staaf om ons eigen vuurtje te oefenen. Verwoed slaat iedereen de vonken van het staafje af. Lang duurt het niet voordat de eerste zijn innerlijke Bear Grylls naar boven heeft gehaald en al snel hebben sommigen hun eerste vuurtje voor elkaar. De enorme genoegdoening na het aanstrijken van je eigen bosje bast is echt genieten!

bushcraften La Plagne
Hoe maak je vuur in het wild met zelfgesprokkeld (aanmaak)hout

Hierna zijn alle taakjes gedaan en het enige wat ons rest, is het bereiden van onze supersimpele rijstmaaltijden en genieten van het vuur. Na een aantal uur spelletjes spelen, liederen zingen en genieten van de prachtige sterrenhemel zoeken we onze bedden op. Wat een dag!

Ga bushcraften in La Plagne

Bushcraften kan geboekt worden bij GB Montagne in la Plagne. De gids verzorgt zulke cursussen afwisselend van een aantal uur voor families met kinderen tot aan cursussen van twee dagen lang, waar je ook water leert filteren en navigeren. Voor ieder wat wils dus. Ik denk dat deze cursussen ook erg handig zijn voor mensen die erover nadenken om een keer een tocht met een tent te doen maar nog geen ervaring hebben. Zo kan je je bijvoorbeeld goed voorbereiden op de Tour de Monte Rosa, Haute Randonnée Pyrénéenne of de Walkers Haute Route. Deze activiteit geeft daarnaast een spannende draai aan je vakantie in bijvoorbeeld La Plagne of een ander gebied en is zeker leuke teambuilding.

ActiviteitAlpenBergenEuropaFrankrijkReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.