Bretagne; een zee aan natuur

door

Bretagne, dat is toch dat schiereiland helemaal in het verste westen van Frankrijk? Die Franse regio met zijn fascinerende kustlijn? Die kust met al die baaitjes en eilandjes? Is dat niet de plek waar je perfect verse oesters kunt eten? En waar je een Grande Randonnée van meer dan 2.000 kilometer volledig langs de kustlijn kunt lopen? Ja, ja, ja, ja en nog eens ja. De zee en Bretagne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist-je-dat Bretagne en ‘groene natuur’ ook hand in hand met elkaar gaan? In Bretagne vind je volop zee en natuur aan de zee, maar ook een zee aan natuur in de binnenlanden. Moerassen, uitgestrekte gras- en graanvelden, bossen, heuvels en ga zo maar door. Wij zetten een aantal mooie plekken voor je op een rij.

bretagne puur natuur

Bretagne kust de natuur

Bretagne is de meest westelijke provincie van Frankrijk. Het is een schiereiland dat als een enorme golfbreker van oost naar west uitsteekt in de zee. In het noorden grenst het land aan Het Kanaal, in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan het vasteland. De vele invloeden van de zee levert in Bretagne de meest mooie landschappen op. Landschappen die steeds veranderen door de getijden van de zee en de invloeden van het weer en de seizoenen. Toch was Bretagne ooit voornamelijk bosrijk. Dat is nu niet meer het geval, maar mede door de vele micro-klimaten die Bretagne rijk is, is de regio nog steeds rijk aan een weelderige flora en fauna. Een plek waar natuur op één staat en de mens zijn hart en ziel inzet voor verantwoord toerisme. Als natuur en outdoor fans kunnen we niet anders dan een beetje verliefd zijn op deze bijzondere Franse streek en haar mentaliteit.

bretagne kust de natuur

De natuurlijke habitat

Bretagne kent dus een uniek ecosysteem, dat tegelijkertijd ook kwetsbaar is. Om te zorgen dat alle natuur wordt behouden, is een deel tegenwoordig beschermd natuurgebied. We hebben het hier over de streek Armorique, het Mer d’Iroise, de Golf van Morbihan en de moerassen van Brière. Daarnaast heeft Bretagne maar liefs drie Grand Sites de France. Dat zijn de mooiste, bekende Franse plekken, die zich actief inzetten om de natuur te behouden ondanks het vele toerisme. Dit zijn de duinen van Gâvres, Pointe du Raz en de landtongen Cap Fréhel en Cap Erquy. Daarnaast zijn er in Bretagne nog honderden natuurgebieden, -reservaten en biosfeergebieden te vinden. Allemaal gericht om het voortbestaan van de grote diversiteit aan flora en fauna veilig te stellen.

4x puur natuur genieten in Bretagne

#1 Vrije vogels in de Golf van Morbihan

Met al dat water kun je je ongetwijfeld voorstellen dat ook vogels en planten zich goed thuisvoelen in Bretagne. Dat geldt zeker voor de vogels in Réserve Naturelle des Marais de Séné. Dit is het grootste moeras in de Golf van Morbihan en bestaat uit een aaneenschakeling van weiden, slikken, moerassen en kunstlagunes. Het is de perfecte plek voor broedende vogels en trekvogels, maar dient ook als rust- en voederplaats voor de vele kustvogels in de regio. Ooit werd deze omgeving gebruikt voor de winning van zout. Sinds half de jaren ’90 reguleert men actief de ontwikkeling van de natuur en sinds 1980 is het reservaat open voor natuurliefhebbers. Toegang van Réserve Naturelle des Marais de Séné kost je een paar kleine euro’s, maar daar krijg je dan wel een hoop informatie en natuurbehoud voor terug. Liever wat meer vrijheid? Sommige delen van het reservaat zijn vrij toegankelijk.

#2 Neem het (niet) met een korreltje zout in Guèrande

Als er iets is dat je in Bretagne overal terugziet, dan is het wel zout. Niet gek natuurlijk als een regio zo onlosmakelijk is verbonden met de zee. Maar het heeft nog een reden, namelijk dat op de zoutpannen van Guérande jaarlijks zo’n 12.000 ton zout wordt gewonnen. En dat proces verloopt op een wel heel opmerkelijk manier, namelijk handmatig en precies zoals de Kelten het ruim 2.000 jaar geleden ook al deden. Ingrediënten daarvoor zijn zee, zon, wind, een zure kleibodem en een flinke portie geduld, plus noeste arbeid. De zoutpannen zijn op vernuftige manier met sluizen en kanalen met de zee verbonden. Een ingenieus systeem waar je alles over kunt leren tijdens je bezoek aan Terre de Sel.

#3 Fiets ‘m erin in de bossen van Grand-Champ

Landinwaarts zijn er vele plekken waar de kleur groen de boventoon voert. Plekken waar bomen, struiken en bloemen welig tieren. Plekken waar de dichtheid van de kleurige natuur enorm is. Van laag tot hoog, overal om je heen geniet je er van het moois dat Moeder Aarde te bieden heeft. Een mooi voorbeeld zijn de bossen rondom Grand-Champ, iets ten noordwesten van Vannes in de Golf van Morbihan. Je vindt daar restanten van bijzondere historische bouwwerken, opgeslokt door de natuur. Behangen met planten en struiken, midden tussen de bomen, is bijvoorbeeld de ruïne van kapel Notre-Dame de Burgo verstopt. En even verderop stuit je zomaar op verschillende Dolmen, prehistorische graven die je kunt vergelijken met hunebedden. Wij raden aan om een e-mtb te huren en al fietsend de omgeving te verkennen.

#4 Land in zicht aan de noordkust van Bretagne

Terug naar de zee en haar wonderschone kust. Daar waar water en land elkaar ontmoeten, ontstaat een interessante dynamiek. Het is dé bron van activiteiten in Bretagne. Waar de kust in het zuiden wat lieflijker is, is de kust in het noorden en westen van Bretagne ruiger en rotsachtiger. Je vindt er vele strandjes tussen de rotsen en hele archipels van eilanden die krachtig uit het water steken. Het is de perfecte plek voor allerlei outdoor activiteiten. Van kayakken tot suppen en van marche aquatique tot hiken over de GR34. Natuurlijk kun je er ook zwemmen, zeilen, varen en surfen. En als je dan toch op het water bent, hop dan vooral ook wat mooie eilandjes af.

Meer Bretagne

Wil je nog veel meer zien van en beleven in Bretagne? Check dan deze roadtrip door Bretagne. Natuurlijk wil je dan ook meteen (een deel van) de GR34 meepakken. Zeker doen, we kunnen het alleen maar aanraden.

ActiviteitEuropaFrankrijkNatuurgebiedenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.