Credits: Carlos

Bikepacking tas review: Als je hierop let vind je gegarandeerd de juiste tas

door

Ben je van plan om op fietsvakantie te gaan, maar je hebt nog geen idee welke bikepacking tas(sen) je moet aanschaffen? Geen zorgen. In dit artikel geef ik een korte review van de tassen die ik heb gebruikt tijdens mijn bikepacking trip door Europa.

Bikepacking tas

Voordat we gaan kijken naar wat een bikepacking tas precies is, gaan we eerst in op het begrip bikepacking. Bikepacking is een soort van fietsvakantie, maar dan meer gericht op snelheid en lichtgewicht. Bij deze tak van sport is het de bedoeling dat je zo minimalistisch mogelijk op pad gaat. Kortom, neem alleen de essentials mee! Wil je weten wat precies de essentials zijn? Lees dan deze beginnersgids. Goed. Je weet nu wat bikepacking is, op naar de tassen. De tassen die je gebruikt voor bikepacking zijn praktisch en zo ontworpen dat ze elke beschikbare ruimte kunnen opvullen.

Bikepacking tas(sen)
Credits: Carlos

De bikepacking tas

Op dit moment zijn er enorm veel verschillende soorten bikepacking tassen op de markt. Doordat je uit zoveel kan kiezen, is het soms lastig om te bepalen wat je daadwerkelijk nodig hebt. De meest gebruikelijke tassen zijn:

  • Full frame bag
  • Expedition frame bag
  • Handlebar bag
  • Seat bag

Binnen deze categorieën zijn ook een heleboel variaties mogelijk. Van merk tot formaat tot materiaal. Om een duidelijk beeld te creëren van de mogelijkheden benoem ik de tassen die ik heb en hoe ik deze heb ervaren tijdens mijn bikepacking trip door Europa. Ik bespreek daarbij de goede punten en verbeterpunten. Als er verbeterpunten zijn onderbouw ik deze met situaties en/of ik liever een andere tas zou willen (proberen) en welke.

Full frame bag

Tijdens mijn reis door Europa maakte ik gebruik van een 12 liter full frame bag van Apidura. Ik ben erg tevreden over deze tas. Het materiaal is goed waterdicht en de ritsen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Tijdens het rijden kan je makkelijk een snack of windjack uit je tas pakken zonder te hoeven stoppen. In totaal zitten er drie ritsen op. twee aan de rechterkant en één aan de linker kant. Aan de rechter kant zit het grote vak, waar je van alles in kan stoppen (eten, kleding, tentstokken, etc.). Het enige probleem waar ik mee zat is dat ik onderin soms teveel spullen stop, waardoor de tas te breed werd en tegen mijn trappers aankwam. Zorg dat je hierop let anders heb je aan het einde van de rit gaten in je tas.

Credits: Carlos

Expedition frame bag

Ik heb geen gebruik gemaakt van een expedition frame bag, maar omdat ik erg tevreden ben met de full frame bag van Apidura kan ik me voorstellen dat deze ook erg fijn zijn. Hoewel de grote van je tas iets kleiner is hoef je je bidonhouders niet weg te halen. Wat erg fijn is als je geen andere bevestigingspunten hiervoor hebt.

Credits: Marek Piwnicki – Unsplash

Handlebar bag

De handlebar bag die ik heb gebruikt is de 15 liter Sweetroll van Revelate Designs. Over de kwaliteit van de tas ben ik erg tevreden. Ook deze tas is, als je hem goed sluit, waterdicht. Met goed sluiten bedoel ik minimaal drie á vier keer omslaan, voordat je hem dichtdoet. Daarnaast heeft de tas een elastiek en een lap aan de voorkant waar je extra spullen tussen kan doen. Door middel van deze feature kon ik mijn tent makkelijk meenemen en mijn regenjas aan de buitenkant vastmaken, zodat ik er snel bij kon wanneer het ging regenen. Doordat ik met dropbars, ofwel een beugelstuur, rijd kon ik soms lastig spullen erin stoppen of eruit halen. Ook heb ik soms moeite met het bevestigen van de tas op mijn stuur, wellicht omdat ik hem altijd eerst inpak. Ik lig er niet wakker van, maar ik ben wel benieuwd of ik dezelfde problemen zou ervaren met een handlebar harness en Saltyroll.

Credits: Carlos

Seat bag

Ook mijn seat bag is van Revelate Designs. Het model is de 14 liter Terrapin System. Ook over deze tas ben ik erg tevreden. De seat bag bestaat als het ware uit een harnas en een waterdichte zak. Het materiaal is hetzelfde als bij de handlebar bag. Daarnaast dien je zak minimaal drie á vier keer om te slaan voordat je hem dicht doet. Het fijne aan de zak is dat er een knop op zit waarmee je de overige lucht eruit kan persen en de zak zo vacuüm wordt. Verder vind ik het erg fijn dat je de zak eraf kan halen en het harnas kan laten zitten. Bovendien heeft Revelate Designs onlangs een nieuw model van de seat bag geïntroduceerd, de Spinelock in een 10 liter en 16 liter uitvoering. Het voordeel van dit model is dat het harnas en de zak een geheel zijn.

Credits: Carlos
Fiets accessoiresKeuzehulpenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.