Op zoek naar de beste rugzak voor als je gaat wandelen? Hier moet je op letten

door

Super tof dat je hebt besloten om te gaan wandelen! En nog beter dat je goed uitgerust op pad wilt gaan. Wandelen, of hiken zoals wij het noemen, kun je namelijk in allerlei varianten doen. Je kunt een fijn rondje in de buurt doen, een langer eind van punt A naar punt B lopen, een huttentocht doen of een meerdaagse trekking waarbij je al je spullen zelf meeneemt. Wat je ook gaat doen, de kans is groot dat je een goede rugzak nodig hebt. Maar net als de vele varianten in wandelen, komen rugzakken ook in alle soorten en maten. Om je letterlijk en figuurlijk op weg te helpen, zetten we hier een aantal tips op een rij, zodat jij de beste rugzak kunt kiezen voor als je gaat wandelen.

Zo kies je de beste rugzak als je gaat wandelen

Zoals we al aangaven, zijn rugzakken er in allerlei soorten en maten en kent ieder type hike een eigen perfecte rugzak. Het grote voordeel van zo’n uitgebreide keuze, is dat er sowieso een rugzak te vinden is die helemaal top is voor jou. Het enige dat je alleen eerst moet weten is waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van de beste rugzak voor als je gaat wandelen. Daarom leggen we in dit artikel uit welke type rugzakken er zijn, wanneer je welke rugzak gebruikt, welke grootte je het beste kunt kiezen, welke onderdelen een goede rugzak minimaal nodig heeft en welke aanvullende features je nodig hebt voor jouw type wandeling.

#1 Type rugzakken

Ga je maar een paar uurtjes of maximaal twee dagen op pad, dan is een zogenaamde van ‘daypack‘ van tussen de 20-30 liter ideaal. Heb je alleen ruimte nodig voor de basisbehoeften, zoals voldoende water, een energiebar, regenjas en een EHBO-setje, dan kun je prima uit de voeten met 20L. Neem je ook nog extra kleding, een lunchpakket en andere spulletjes mee, dan is iets meer inhoud wel prettig. Ga je tussen de twee tot 7 dagen, dan heb je al snel een ‘huttentocht’ rugzak van tussen de 30-50 liter nodig. Zeker in een tas van 50L past voldoende gear voor een week. Al raden wij altijd aan zo licht mogelijk te reizen, want je moet het allemaal zelf dragen. Een kleinere backpack helpt bij het kritisch selecteren van wat je meeneemt. Ga je nog langer op reis, bijvoorbeeld om te backpacken door Azië? Dan kom je al snel uit op een ‘trekking‘ rugzak van 50+ liter. Maar ook hier geldt: voorkom een te grote en daarmee te zware backpack!

#2 Afmeting van het rugpand

De inhoud van de rugzak is dus belangrijk, omdat deze bepaalt hoeveel spullen je mee kunt nemen. Maar een rugzak heet niet voor niets een rugzak. Het is een zak die je op je rug draagt. Logisch dus dat jouw rug een belangrijk uitgangspunt is bij het kiezen van de beste rugzak voor als je gaat wandelen. Mannen hebben een ander postuur dan vrouwen en de ene persoon is veel langer dan de andere persoon. Belangrijk is het dus om te zorgen dat de rugzak goed aansluit bij jouw lichaam, zodat hij optimale ondersteuning geeft. Voor het bepalen van de juiste afmeting van de rugzak, kijk je daarom naar de afmeting van jouw rug. Je meet daarbij van je heupen tot aan de bovenkant van je nek. Kom je op een ruglengte van <40 cm, dan kun je beter een relatief kleine rugzak kiezen. Zit je tussen de 40-45 cm, dan ga je voor een middelgrote tas. Is je ruglengte >45 cm, dan heb je een grote backpack nodig. Er zijn overigens ook rugzakken, waarbij het rugpand verstelbaar is. Heel handig!

#3 Onderdelen die de rugzak vorm geven

De beste rugzakken kennen een aantal belangrijk features. Eentje daarvan is het rugpand. Je kunt een rugzak kiezen die iets verder van je rug af zit en daardoor ventileert. Dit is vooral heel fijn bij warm weer of als je snel zweet. De andere kant van de medaille is dat een rugpand dat direct aansluit tegen je rug stabieler zit, waardoor je een betere balans hebt en je het gewicht wat beter kunt dragen. Een ander onderdeel dat essentieel is voor het dragen van gewicht, is de heupgordel. Een goed afgestelde backpack rust namelijk op je heupen en niet op je schouders. Ga je een langer dan een dag op pad, dan raden we aan om te gaan voor een brede en anatomisch gevormde heupgordel. Schouderbanden zorgen voor stabiliteit. Het grootste verschil hier zit hem vooral in de vorm van de schouderbanden. Vrouwen en mannen hebben beide andere behoeften. Dit heeft te maken met de borsten bij een vrouw en de brede schouders van een man. Als laatste zijn er nog de borstband, die ervoor zorgt dat de schouderbanden op hun plek blijven zitten, en de stabilisatiebandjes, waarmee je de rugzak compacter kunt maken.

#4 Aanvullende features

Verschillende rugzakken betekent ook verschillende indelingen. Iedere rugzak heeft natuurlijk een hoofdvak. De meeste rugzakken hebben aan de zijkanten vakken die handig zijn voor een waterfles of het bewaren van je energiereep. Ga je voor een daypack, dan heb je vaak voldoende aan deze features. Wil je langer op pad, dan heb je aanvullende onderdelen nodig. Rugzakken van >30L hebben vaak een soort slurf met koord aan de bovenzijde. Dat is een volumevergroter. Kun je nog net even wat meer spullen kwijt. Die volumevergroter wordt dan vaak ook afgesloten met een klep, waarin je een boven- en een ondervak vindt. In het ondervak kun je goed je portemonnee en paspoort veilig kwijt. Tegen het rugpand kun je een vak hebben voor je waterzak. Op die manier kun je het watergewicht verdelen over je hele rug. Aan de voorkant zit meestal een voorvak. De grote trekking rugzakken kennen aan de onderzijde ook nog een compartiment waar je je slaapzak in kwijt kunt. Grote kans dat er onder dat compartiment nog een klein, onopvallend vakje zit. Daar vind je de regenhoes die perfect om jouw tas heen past.

Beste rugzak

Alleen nog even dit

We hopen dat we je hiermee meer inzicht hebben gegeven in de keuzemogelijkheden rondom de aanschaf van een rugzak, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken over welke rugzak het beste past bij jou. Rest ons alleen nog om je veel plezier te wensen tijdens jouw wandelingen! Mocht je nog wat inspiratie zoeken voor mooie hikes, dan hebben we uiteraard een hoop aanraders voor je.

KeuzehulpenRugzakkenTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.