Photo by veeterzy on Unsplash

Van a-z: alles over de milieuproblemen | Duurzame Donderdag

door

Elke week houden we jou op de hoogte hoe jij het beste duurzaam kunt leven. Maar is iedereen eigenlijk wel op de hoogte van de milieuproblemen? Welke zijn er eigenlijk allemaal? Daarom is het wel een keer handig om te beginnen bij de kern van het probleem. Want om een probleem op te lossen, moet je beginnen bij de kern. En die gaan we jou vandaag uitleggen. Wij gaan je alles vertellen over milieuproblemen.

Milieuproblemen: waar te beginnen?

Milieuproblemen is een heel breed begrip. Er hoort veel bij en is helaas ook niet 1,2,3 op te lossen. Maar een begin maken kan altijd. Onderaan het artikel geven we je nog een paar handige tips om duurzamer te kunnen gaan leven.

De milieuproblemen in het algemeen

Wat zijn milieuproblemen eigenlijk? Milieuproblemen wordt ook wel milieuvervuiling genoemd. Oftewel het verontreinigen van de aarde. Deze kun kort gezegd opdelen in drie soorten vervuiling: bodemvervuiling, luchtvervuiling en watervervuiling. Al deze problemen kunnen ervoor zorgen dat de aarde zich verder opwarmt. Dat kan verwoestende situaties veroorzaken. Natuurlijk zijn deze drie niet het enige wat vervuild wordt. Zo heb je ook afvalvervuiling, ontbossing, de aantasting van de ozonlaag en het verlies van biodiversiteit. Deze zeven gaan we eens verder uitlichten. 

Watervervuiling milieuproblemen
Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

De pijlers van de milieuproblemen

Bodemvervuiling

Deze vorm van milieuproblemen wordt veroorzaakt door afval en afvalstoffen van huishoudens en fabrieken. Als we kijken naar Nederland is de bodem op zo’n 60.000 plaatsen al erg vervuild. Dit alle komt door het onzorgvuldig omgaan met stoffen en storten van afval. De bodem bij bijvoorbeeld gasfabrieken is vaak ernstig vervuild. Bodemvervuiling leidt tot schade aan het ecosysteem, een bepaald gebied waar mensen, dieren en planten leven en die op de een of andere manier afhankelijk zijn van elkaar. Wij krijgen dus wel degelijk met bodemvervuiling te maken. 

Tips: 

  • Gooi afvalstoffen die chemisch of giftig zijn niet door de gootsteen. Zo komen ze uiteindelijk toch terecht in het riool en uiteindelijk in de bodem;
  • Probeer het gebruik van as bij bijvoorbeeld de bbq te vermijden in bijvoorbeeld je moestuin. Je wilt je eigen verbouwde groenten niet in contact laten komen met vervuilde stoffen;
  • Stort niet illegaal je grof huisvuil;
  • Batterijen recyclen. Dit voorkomt dat de chemische stoffen in een batterij in de natuur terecht komen.

Luchtvervuiling

Een vervuiling die onder andere wordt veroorzaakt door verkeer en industrie. Maar ook door de kunstmest die je misschien wel in je tuin gegooid hebt. Er is ontdekt dat de vervuilde lucht al wel degelijk effect heeft op onze longen. Zo zijn er al diverse longziekten opgemerkt die komt door de vervuilde lucht die we inademen. En het vervelende is, iedereen draagt hieraan bij. Van de autorit die je vanochtend naar je werk hebt gemaakt tot aan de suiker die je net in je koffie hebt gedaan. Overal komt luchtvervuiling bij kijken. Vele technologieën zijn bezig met het verbeteren van de lucht en het schoner uitstoten van de lucht. Maar we zijn er nog langer niet. 

Tips:

  • Probeer naar je werk te carpoolen. Hierdoor scheelt het alweer 2/3 auto’s op de weg;
  • Of pak zoveel mogelijk de fiets of openbaar vervoer. Zo ben je nog beter bezig. Niet alleen voor de lucht is het gezonder, je wordt er zelf ook nog eens fitter van;
  • Gebruik je houtkachel zo min mogelijk. Hoe gezellig dit ook is, dit is ook een grote boosdoener als het gaat om luchtvervuiling;
  • Stap over op elektrisch. Bijvoorbeeld een elektrische auto of scooter. Dit voorkomt ook al veel luchtverontreiniging.
Luchtvervuiling
Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Watervervuiling

Hierbij wordt de kwaliteit van oppervlaktewater of grondwater aangetast. En dit heeft zeker schadelijke gevolgen op de mensen, dieren en planten. Groot aandeel hierin zijn de fabrieken. Zij loodsen giftige stoffen in het water. Maar ook de plasticsoep is een voorbeeld van de vervuiling van water. We weten dat we er iets aan moeten doen. En het ‘voordeel’ van deze vervuiling, we kunnen zeker een handje helpen.

Tips:

  • Stop of gebruik minder plastic. Gelukkig komen er steeds meer duurzame producten als alternatief op wegwerpplastic;
  • Gooi geen olie in de gootsteen;
  • Gebruik minder water. Omdat we nu weten hoe kostbaar het water is, kunnen we proberen het schone water minder te gebruiken. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen, de kraan uit met tandenpoetsen en niet al te vaak op de grote knop van de wc te drukken;
  • Stap over naar natuurlijke stoffen in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen voor bijvoorbeeld je tuin. 

Afvalvervuiling

Ook afval is een van de grote milieuproblemen die we hebben. Kijk onder het wandelen maar eens om je heen. Overal ligt afval wat daar niet zijn normale plek heeft. Vele initiatieven zijn al opgestaan om dit afval op te ruimen. Al dit zwerfafval komt terecht bij dieren, in het water en uiteindelijk dus ook weer bij ons mensen. Maar dat niet alleen. Ook het soort afval wat door elkaar wordt gegooid. Papier, plastic en het ‘normale’ afval. Alles gooien we op een hoop. 

Tips:

  • De makkelijkste tip: ruim je afval op in de afvalbak. Zo voorkom je dat je afval op de verkeerde plekken terecht komt;
  • Neem een stok en zak mee als je gaat wandelen. Zo kan je de ergste afval al een beetje opruimen. Aangezien we veel gebruik maken van de natuur, kunnen ook wel iets terug doen;
  • Het beginnen met recyclen;
  • Scheid het huisafval;
  • Probeer zoveel mogelijk over te stappen op herbruikbare producten zoals een duurzame waterfles
Milieuproblemen afvalvervuiling
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tips:

Aantasting van de ozonlaag

De directe oorzaak van de stijging van de temperatuur van de aarde. En dat niet alleen. Ook de belangrijkste oorzaak van de toename van huidkanker. Beide oorzaken die we liever niet willen zien. Wat dit kan veroorzaken zijn chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) en halonen die vaak worden aangetroffen in spuitbussen en koelmiddelen. Een andere oorzaak is stikstof wat terug ziet komen bij de landbouw.

Tips:

  • Gebruik wat minder CFK’s en halonen. Dus als voorbeeld de airconditioning, chemische reiniging en grondontsmetting;
  • Smeer je in. Oké geen tip voor het voorkomen van aatasting van de ozonlaag, maar wel een tip voor de gevolgen hiervan. Want hoe meer uv-straling hierdoorheen gaat komen, hoe beter wij ons moeten gaan beschermen. Smeer je dus goed en op tijd in. 

Ontbossing

Hier in Nederland zijn we niet direct betrokken bij ontbossing. Er worden hier geen bossen weggehaald om de landbouw te vergroten. Helaas gebeurd dit wel op andere plekken in de wereld. Door de verstedelijking worden er bomen omgekapt en daarna bezet om de groeiende bevolking op te vangen. Hiermee beschadigen we dus indirect het milieu. Door die ontbossing ontstaat er een onbalans in de biodiversiteit, die te maken heeft met alles en iedereen om ons heen. 

  • Plant wat meer bomen. Koop bijvoorbeeld van merken waarvan je weet dat zij bomen planten van een deel van de opbrengst;
  • Verminder het gebruik van hout waarvoor bomen expres zijn omgekapt.
Ontbossing
Photo by Justus Menke on Unsplash

Verlies van biodiversiteit

Alle milieuproblemen die wij hierboven genoemd hebben, zijn de oorzaken van het uitsterven van vele verschillende planten, dieren, vogels, insecten en andere organismen. En geloof het of niet, elk van deze soorten spelen een grote rol bij het in evenwicht houden van het levensonderhoud op aarde. Verstoring hiervan heeft een directe invloed op ons ecosysteem. 

Tips: 

  • Gebruik de tips die we hierboven hebben gegeven en de tips die we hieronder gaan geven. Dat is eigenlijk op dit moment het meeste wat je kunt doen.

Ik wil beter gaat leven

Toch best geschrokken van alle milieuproblemen? Snappen we, het zijn er ook niet weinig. Gelukkig is er bijna voor elk probleem wel een oplossing. Of in ieder geval een tip om de goede richting in te gaan. En ook wij delen graag nog meer tips om duurzamer te gaan leven.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.