Afrikaanse gletsjers zijn over 20 jaar gesmolten

door

Ja, je hoort het goed. Het gaat absoluut niet goed met de Afrikaanse gletsjers. Als er geen drastische maatregelen worden genomen zullen ze binnen 20 jaar gewoon helemaal zijn gesmolten. Dit werd dinsdag bekendgemaakt door de meteorologische organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Maar dat is niet het enige om je zorgen over te maken. Het smelten van de gletsjers veroorzaakt ook nog eens ernstige droogte in het oosten van Afrika.

Het krimpen van de Afrikaanse gletsjers

Momenteel zorgen de gletsjers voor verschillende waterstromen naar gebieden die onder de bergen liggen. Het gaat om de gletsjers op de Kilimanjaro in Tanzania, op Mount Kenya in Kenia en in het Rwenzorisgebergte in Oeganda. Volgens de WMO laat het snelle krimpen van de Oost-Afrikaanse gletsjers de dreiging van onomkeerbare verandering van het systeem op aarde zien.

Photo by Harshil Gudka 

Opwarming van de aarde

Afrika warmt minder snel op dan andere plekken op de aarde, maar helaas merkt het continent wel degelijk de gevolgen van de opwarming van de aarde. Afrika zorgt namelijk voor nog geen 4 procent van de broeikasgassen. Vooral andere plekken op aarde veroorzaken de verhoogde uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer. De gletsjers lijden hieronder. In 2020 was er in het oosten en westen sprake van overstromingen in gebieden die vooral afhankelijk zijn van landbouw.

Gevolgen van het smelten van Afrikaanse gletsjers

In 2030 zullen 118 miljoen zeer arme mensen te maken krijgen met grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan lange periodes van extreme hitte en droogte en vele overstromingen. Om dit te voorkomen moet het continent direct maatregelen nemen.

Tegengaan van klimaatverandering

De Afrikaanse landen moeten 25 tot 43 miljard euro investeren in het tegengaan van klimaatverandering ten zuiden van de Sahara. Dit adviseert de organisatie. Alleen zo kunnen ze de ergste scenario’s voor zijn. Wordt er niet gelijk actie ondernomen om het smelten van de Afrikaanse gletsjers tegen te gaan? Dan ziet de toekomst er niet roodkleurig uit.

Bron:
AfrikaDuurzaam levenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.