6 technieken voor koken op een zelfgemaakt vuur

door

Koken is een klus die je dagelijks mag doen, of je het nu leuk vindt of niet. Natuurlijk kan je je avondeten ook een keer afhalen, maar de meeste mensen staan toch echt dagelijks in de keuken te zwoegen. Elke dag is het weer een uitdaging om een lekker avondmaal op tafel te zetten. Is je inspiratie op of begint het koken te vervelen? Dan hebben wij een manier gevonden waarop je koken een stuk avontuurlijker kan maken. Door je avondeten te bereiden op een zelfgemaakt vuur maak je koken erg leuk en uitdagend. Daarnaast is het handig voor als je op kampeertrip bent. Wij leggen uit hoe het moet!

Safety first bij koken op vuur

Voor je begint aan het bereiden van de lekkerste kampvuur gerechten moet je eerst het een en ander voorbereiden. Zo moet je voor je het vuur aansteekt eerst checken of je op de gewenste locatie wel een vuurtje mag stoken. Dit is namelijk niet overal toegestaan. Vervolgens is het handig als je jezelf hebt georiënteerd in hoe je een kampvuur aansteekt. Heb je dit nog nooit gedaan? Lees hier dan hier hoe je dit op een goede en veilige manier doet en hoe je veilig houthakt.

kampvuur
Foto: Matt Whitacre

De voorbereiding van koken op vuur

Maak je tijdens het koken gebruik van pannen, dan is het belangrijk om de buitenkant van die pannen in te vetten met groene zeep voor je ze op het vuur zet. Dit doe je om te voorkomen dat ze zwart worden door de rook van het vuur. Last but not least is het belangrijk om te allen tijden voorzichtig te zijn, je bent met vuur bezig en daar kan je je flink aan verbranden. Oppassen dus!

Koken op vuur met verschillende technieken

Ben je helemaal klaar om te koken? Dan kan je bijna beginnen met kokerellen. Er is nog één ding dat je moet doen voor je van start kan gaan. Je moet nog een techniek kiezen waarmee je jouw lekkerste gerechten gaat bereiden. Koken op een kampvuur kan op verschillende manieren: met stokken, spiezen, roosters, aluminiumfolie, Dutch Ovens of een pot boven het vuur. Hieronder leggen we deze 6 technieken voor koken op vuur aan je uit!

1. Koken op vuur met een rooster

Ben jij de eigenaar van een grillrooster of een ander soort rooster dan kan je dit gebruiken bij jouw kook avontuur. Het rooster plaats je boven jouw zelf gemaakte kampvuur. Op die manier heb je eigenlijk een soort barbecue. Je kan jouw lekkernijen dan los op het rooster leggen of je zet pannen op het rooster. En braden maar! Ps, vergeet niet de pannen in te vetten.

Koken op vuur rooster
Foto: Gregorio Luiz Gomez

2. Maak gebruik van een Dutch Oven

Een tweede optie is het gebruiken van een Dutch Oven. Dit is een stevige gietijzeren pan met een deksel. Deze gebruik je als een soort oven. Je plaatst hem midden in de kolen van het vuur en bedekt ook de deksel met hete kolen. Met deze techniek kan je allerlei lekkernijen bereiden, bijvoorbeeld pizza of apple crumble. Als je geen Dutch Oven hebt, zou je ook een metalen koekentrommel kunnen gebruiken.

Koken op vuur Dutch Oven
Foto: Jared Berg

3. Pot boven het vuur hangen

Deze techniek zal geen vreemde voor je zijn. In sprookjes maken heksen hier vaak gebruik van. Hier kan je bijvoorbeeld soep in koken. Simpel is deze techniek helaas niet. Je moet namelijk een driepoot maken waar je de pot aan kan ophangen. Is dit gelukt dan hang je de pot boven het vuur. En het vuur doet de rest!

Koken op vuur pot
Foto: Tikkho Machiel

4. Koken op vuur met een spies of stok

De meest simpele techniek voor koken op vuur is door een spies of stok te gebruiken. Je prikt een lekkernij aan je spies of stok en houdt deze bij de gloeiende kolen. Zo rooster je bijvoorbeeld een worstje tot hij gaar is en dan smullen maar. Deze optie is ook heel handig voor als je bijvoorbeeld op een kampeertrip bent. Je kunt dan zelfs een tak uit het bos zoeken. Easy peasy lemon squeezy!

Koken op vuur spies
Foto: Josh Campbell

5. Koken met aluminium folie

Een andere vrij eenvoudige techniek is koken in het vuur. Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is aluminium folie. Je pakt je lekkernijen in met aluminium folie en legt je pakketje vervolgens in de hete kolen van het vuur. Na een tijdje draai je je pakketje om zodat de andere kant ook gaar kan worden. Het is belangrijk om het pakket goed in de gaten te houden, voor je het weet is je avondeten aangebrand. Een aantal dingen die je op deze manier kan bereiden zijn: bananen split met chocolade, een appel met kaneel en suiker of sinaasappel cakejes. Ook dit is een goede optie voor als je op een meerdaagse tocht bent. Smullen!

Koken op vuur alluminiumfolie
Foto: Roman fox

6. Koken met hete stenen

Bij de laatste techniek maak je gebruik van hete stenen. Deze techniek kan je gebruiken als je iets wil opwarmen in een pannetje. Zoek een aantal grote stenen in de natuur en leg deze in het kampvuur. Wacht tot de stenen verhit zijn. Om deze techniek te gebruiken moeten de stenen zo warm zijn dat je ze niet meer met de hand kan pakken. Je zal dus een voorwerp moeten gebruiken om de stenen uit het vuur te halen. Het pannetje zet je vervolgens op de hete stenen. Deze techniek werkt het beste wanneer je iets vloeibaars in het pannetje doet, bijvoorbeeld soep of thee.

Ben je inmiddels benieuwd geworden naar wat voor lekkere kampvuur gerechten je allemaal kan bereiden met deze technieken? Lees dan: De 15 lekkerste kampvuur recepten voor koken op vuur.

Koken op vuur hete stenen
Foto: Dan Dealmeida
TheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.