Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Alles wat jij moet weten over zonsopkomsten

door

Iedereen heeft het weleens gezien. De prachtige oranje gloed als de zon opkomt. Dit samen met de rust van de vroege morgen, maakt dit echt een speciaal momentje. Om optimaal van een zonsopkomst te kunnen genieten, zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Natuurlijk wil je ook weten waar je het beste naartoe kunt gaan voor de mooiste plekken om dit natuurverschijnsel te aanschouwen. Wij vertellen je alles over zonsopkomsten.

Zonsopkomsten, wat zijn het eigenlijk

Eigenlijk klopt het niet wat we zeggen. De zon komt niet op en gaat weer weg, maar wij als aarde draaien constant naar het oosten. De zonsopkomst is het teken dat de dag weer gaat beginnen. Dit kan een uniek momentje zijn. Op het moment dat het eerste stukje zon te zien is, kleurt de wereld al anders. Hoe werkt dit? Zodra de zon opkomt, kunnen wij dit natuurlijk zien, maar eigenlijk zien wij die zon al hoger dan dat ze in werkelijkheid staat. Door de reflectie van het licht is deze al eerder zichtbaar dan dat wij de zon daadwerkelijk kunnen zien. De periode tussen het verschijnen van het eerste ochtendlicht en het moment dat de zon zelf boven de horizon uitkomt, heet de ochtendschemering of dageraad.

Waar komt de zon op?

We kennen allemaal het ezelsbruggetjes wel. De zon komt Op in het Oosten en gaat Weg in het Westen. Zonsopkomsten zijn dus te zien in het oosten. Het is belangrijk dat als je naar een zonsopkomst gaat kijken, dat je weet waar het oosten is. Hiervoor kan je heel gemakkelijk je kompas op je telefoon gebruiken.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. In de gebieden rondom de evenaar zijn de dagen en nachten bijna altijd gelijk. De zon staat op gelijke hoogte aan de hemel. Op de Noord- en Zuidpool is dit juist weer helemaal anders. Hier is het namelijk zo dat de zon een half jaar niet opkomt, of een half jaar niet daalt. Een hele gekke ervaring, maar wel heel gaaf om mee te maken.

Zonsopkomsten
Photo by OC Gonzalez on Unsplash

Zonsopkomsten in verschillende seizoenen

We kennen allemaal de winter- en zomertijd wel. Deze heeft invloed op de zonsopkomsten. Omdat het langer of korter licht is, komt de zon ook eerder of later op. Dit is wel handig om van tevoren te weten, anders ben je misschien wel te laat. In de winter zijn de dagen korter, dus de nachten langer. De zon komt hierdoor later op dan in de zomer. Dit is ongeveer tussen 07.30u en 08.30u. In de zomer hebben we te maken met lange dagen. De zon komt dan eerder op. Dit is ongeveer tussen 05.30u en 07.30u. Een heel stukje vroeger dus.

Waar je op moet letten

Het is belangrijk dat je van tevoren goed voorbereid bent. Een zonsopkomst kan je niet even terugspoelen als je net te laat bent. Wij zetten wat tips voor je op een rij om goed voorbereid op pad te gaan:

  • Weet wanneer de zon opkomt. Hierdoor kan je gaan plannen hoe laat je er wilt zijn. En aangezien dit in de zomer en winter heel verschillend is, is dit handig om goed uit te zoeken.
  • Wees ruim op tijd. Zorg dat je niet op precies de tijd dat de zon opkomt aanwezig bent. Je kan dan het mooiste stukje al gemist hebben. Zorg dat je ongeveer 15/20 minuten te vroeg bent, zodat je alles meekrijgt.
  • Kies de juiste locatie. Er zijn een aantal locaties waar je het beste kan gaan staan voor mooie zonsopkomsten. Dit wordt verder in dit artikel uitgelegd.
  • Weet waar het oosten is. Is misschien een overbodige tip, maar we willen het toch even gezegd hebben. Het zou zonde zijn als je aan het wachten bent en naar de verkeerde kant kijkt als de zon al aan het opkomen is.
Opkomst van de zon landschap
Photo by v2osk on Unsplash

De beste plekken voor zonsopkomsten

Om optimaal te kunnen genieten van een zonsopkomst, is het slim om op een goede plek te gaan staan. Wij noemen een aantal plekken waar je gegarandeerd van een mooie zonsopkomst kan genieten:

  • Aan water. De weerkaatsing van het licht van de zon met het water kan iets heel moois opleveren. Zeker de moeite waard. In Nederland is de zee natuurlijk niet naar het oosten gericht, maar er zijn wel genoeg meren en andere wateren waar je de zonsopkomsten kunt bekijken.
  • Op een heuvel. Hier in Nederland hebben we een aantal heuvelachtige gebieden waar je hele mooie zonsopkomsten kan bekijken. Je krijgt hierdoor een grotere omgeving om te kijken. Dit hoeft geen torenhoge heuvel te zijn, maar een kleine verhoging is al voldoende.
  • Een open vlakte. Dit kan in combinatie met mist heel uniek zijn. Door de open vlakte zie je heel goed wat het effect van de lichtweerkaatsing is.

We hebben alvast een paar locaties in binnen- en buitenland voor je getest. Je leest hier meer over deze topplekken voor de mooiste zonsopkomst.

FotografieNatuurverschijnselenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.