Urban hike in Parijs

door

Hiken hoeft natuurlijk niet altijd in de natuur te zijn. Al zijn de meeste hikers wel liever in de natuur dan in de stad. Zelf houd ik wel van een combi. Regelmatig hiken in de natuur, afgewisseld met een city trip op z’n tijd. Maar je kunt het natuurlijk ook helemaal combineren. Ofwel, hiken door het groen, maar dan in een stad. Ik probeerde het in Parijs. Wist jij dat je Parijs van links naar rechts kunt oversteken en toch de helft van de tijd gras onder je voeten kunt hebben?! Met deze urban hike in Parijs lukt het je.

Urban hike in Parijs, that’s the secret

Een (nieuwe) stad ontdekken, is vaak iets dat gepaard gaat met gebruik van het openbaar vervoer. Super zonde! Want een stad ontdek je pas echt als je jezelf boven de grond verplaatst. Lopen, that’s the secret. Als je loopt, ervaar je het leven van de locals. Waar ze wonen, werken en hoe ze bewegen. Tijdens deze 18 kilometer lange ‘urban hike in Parijs’ bekijken we de vele toeristische attracties (die we toch allemaal even gezien willen hebben), terwijl je ondertussen de mooiste straatjes, mensen en objecten ziet. Kijk om je heen en geniet van de stad.

De eerste ‘Triomphe’

Deze urban hike in Parijs start in Bois de Boulonge en eindigt in Bois de Vincennes. Als je dan toch in Bois de Boulonge bent, raad ik je aan om eerst een bezoek te brengen aan het Fondation Louis Vuitton. Een prachtig gebouw, zowel van binnen als van buiten. Inclusief geweldig uitzicht. En ook de expo’s zelf mogen er wezen natuurlijk. Vanaf het Fondation Louis Vuitton begin je met hiken naar de Arc de Triomph. Je loopt via de groenstrook op Avenue Foch naar de beroemdste Arc van Europa (of zelfs van de wereld?).

Wereldberoemd en bemind; de Eiffeltoren

Een veelbelovend eerste stuk van de route, toch? En het wordt nog beter. Vanaf de Arc de Triomph vervolg je je weg naar het icoon van Parijs, de Eiffeltoren. Natuurlijk wil je een weidse view voor jouw kiekje van de ‘Tour Eiffel’, daarom loop je via Avenue Kléber naar Place du Trocadéro. Koop onderweg alvast een croissantje, want bij een bezoek aan Parijs hoort een croissantje onder de Eiffeltoren. Zigzag je vanaf Trocadéro een weg naar beneden, waarbij je de vele verkopers probeert te ontwijken (succes!). Eenmaal beneden aangekomen, kun je hem bijna aanraken! De Eiffeltoren is gebouwd in 1889 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. Inmiddels is het het meest bezochte monument ter wereld. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Eiffeltoren op te gaan. Dan raad ik je aan om vooraf online een kaartje te kopen. Daarmee voorkom je onnodig wachten in lange rijen.

De gouden zon komt je tegemoet

Achter de Eiffeltoren vind je een langgerekt park, waar het in de zomer heerlijk toeven is. Het park is dan vol met picknickende mensen die genieten van het goede leven. Aan het einde van het park, Champ de Mars, sla je linksaf naar Avenue de la Motte-Picquet en loop je door totdat je bij Hôtel National des Invalides aankomt. Je herkent het gebouw direct aan de prachtige gouden koepel. Dit museum (en de begraafplaats van Napoleon) werd in 1671 opgericht door Lodewijk XIV, de zonnekoning, en werd toen gebruikt als opvangcentrum voor hulpbehoevende (invalide) oud-soldaten. Ook Hôtel des Invalides is aangekleed met een langgerekt park dat tot aan de Seine rijkt.

Musea all over the place

Wij vervolgen onze tocht door het park en steken de Seine over via ‘Pont Alexandre III’. We lopen tussen het indrukwekkende Grand en Petit Palais (beiden musea) door naar Avenue des Champs-Élysées en slaan rechtsaf. Daar zien we direct onze volgende mijlpaal. Place de la Concorde. Dit historische plein is ruim 8 hectare groot. In het midden staat een obelisk, geschonken door Egypte. Maar eigenlijk komen wij niet voor dit chaotische plein vol steen. Het gaat ons om wat daarachter ligt: Jardin des Tuileries. De paden van deze prachtige tuinen leiden je vanzelf naar het fameuze Musée du Louvre, een van ’s werelds grootste musea. Heb je de tijd, sla dit museum dan niet over. De collectie met schilderkunsten is namelijk een van de meest complete overzichten ter wereld.

Tijd voor een rustmomentje in hét stadspark

Bij het Louvre slaan we rechtsaf en steken we de Seine weer over. Dit keer via een andere bekende brug, de Pont des Arts. Deze ‘brug van de liefde’ kende ooit een gigantische verzameling aan slotjes, die door geliefden aan de brug werden gehangen. Helaas kon de brug het gewicht van de slotjes niet meer aan, waardoor ze allemaal zijn verwijderd. Tijd om er bij stil te staan, hebben we niet. Het volgende grootse park wacht op ons. Rue de Seine loopt in één streep naar Jardin de Luxembourg. Maar liefst 23 hectare groot is het park. Eye-catcher is de gigantische vijver in het midden, waar je heerlijk omheen kunt zitten of met de kleine bootjes varen. In het stadspark vind je standbeelden, een openluchtcafé, muziektent, tennisbanen, poppentheater en zelfs een imkerschool.

De klokkenluider van de …

We verlaten Jardin du Luxembourg bij Rue Soufflot, zodat we recht op het Pantheon aflopen. Hier is geen strookje groen te bekennen, maar het is wel een van de bekendste gebouwen van Parijs. Zonde om over te slaan en het ligt toch ongeveer op de route. Vanaf het Pantheon loop je Noordwaarts tot aan de Seine. Je ziet vanzelf waarom. Daar op het eiland voor je ligt de Cathédrale Notre-Dame de Paris. Een fantastische kathedraal. Maar ook eentje met altijd lange rijen. Wat je ook kunt doen, is langs de zijkant van de kathedraal lopen. Daar vind je een fijn parkje, genaamd Square Jean XXIII.

Waan je in tropische sferen

Via Pont de l’Archevêché lopen we weer terug naar de zuidelijke oever van de Seine. Deze blijven we een tijdje volgen. We hebben de Seine immers al een paar keer gekruist, maar nog niet echt goed bekeken. De hike loopt al redelijk ten einde, maar eerst komen we nog langs Jardin des Plantes. Waan je even in tropische sferen in deze botanische tuinen. Krijg je nog geen genoeg van deze nieuwe culturele beleving, schroom dan zeker niet om het park helemaal door te lopen. Het brengt je bij de Grande Mosquée de Paris. De grote moskee is namelijk toegankelijk voor publiek.

Paris romantique

Je zult merken dat de tijd sneller gaat dan je lief is en dat de uren voorbij zijn gevlogen. Tijd om aan het laatste stuk van de urban hike te beginnen. We vervolgen onze tocht langs de Seine, richting het Oosten. Aan de Noordzijde van de oever komen we door het romantische Parc de Bercy, met rozentuinen, een wijngaard en een geweldige view over de Seine. Daar verderop zie je het al liggen. Het eindpunt van onze urban hike in Parijs. Bois de Vincennes. Helaas niet heel makkelijk te bereiken. Wil je het laatste stuk er toch naartoe hiken, steek dan ter hoogte van Bercy de vele spoorlijnen over en duik onder de Périphérique door. Het is de moeite waard.

Bekijk hier de 18 kilometer lange ‘urban hike in Parijs’ op Google Maps.

DagtochtFrankrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.