Wist-je-dat … ?! Alles en meer over TBE

door

De kans is groot dat het woord Tekenencefalitis geen belletje doet rinkelen in jouw hoofd. Bij het woord TBE begint er hopelijk iets meer te dagen? Beide woorden staan namelijk voor een ernstige infectie die mogelijk vergaande gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid. Een serieus onderwerp dat super relevant is voor alle outdoor liefhebbers in Europa, maar waar naar onze mening nog veel te weinig over wordt gesproken. Tijd om daar verandering in aan te brengen! Want wist-je-dat je jezelf met de juiste tools en informatie aardig kunt beschermen tegen deze nare ziekte?! We vertellen je daarom graag alles dat je moet weten over TBE.

TBE; wist-je-dat …

… TBE een ernstige ziekte is met mogelijk vergaande gevolgen?!

TBE heet officieel Tekenencefalitis, ofwel tick-borne encephalitis. Toch kennen de meeste mensen de ziekte als TBE. We hebben het hier over een serieuze infectie, als gevolg van een tekenbeet, die mogelijk heftige invloed kan hebben op jouw gezondheid. TBE is een infectie van het ruggenmerg, de hersenen en hersenvliezen en kan ernstige langdurige effecten met zich meebrengen zoals hoofdpijn of verlammingsverschijnselen. TBE is niet te genezen, enkel te voorkomen. Sterker nog: de ziekte kan soms fataal zijn. Gelukkig ’telt een gewaarschuwd mens voor twee’. Dus ‘Teek the challenge‘ en lees nog even door. Dan weet jij straks precies wat je moet doen om een tekenbeet te voorkomen en het risico op Tekenencefalitis te beperken.

… een tekenbeet de oorzaak kan zijn van TBE?!

TBE kan worden overgedragen op mensen door een tekenbeet van een met TBE-geïnfecteerde teek. Teken zijn zwarte, kleine, spinachtige beestjes die zich in de mensenhuid vast kunnen bijten. De meeste tekenbeten zijn onschuldig en pijnloos. Maar dat zijn ze zeker niet allemaal! Heb je pech en tref je een teek die is geïnfecteerd met tekenencefalitis, dan heb je zomaar kans dat je daardoor de ziekte TBE oploopt. Je kunt op iedere buitenlocatie en op ieder moment van het jaar zo’n tekenbeet oplopen. De kans is echter het grootste in het voorjaar en de zomer en in groene omgevingen. Let dus goed op je lichaam als je gaat hiken, biken, rennen, picknicken of kamperen.

… je TBE kunt voorkomen als je de juiste maatregelen neemt?!

Heb je TBE opgelopen, dan is er helaas geen specifieke behandeling mogelijk. Hier geldt dus boven alles: ‘Voorkomen is veel(!) beter dan genezen’. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een tekenbeet, en daarmee een TBE-infectie, te verkleinen. Regel nummer één: draag een lange broek en stop de pijpen in je sokken. Als we dat massaal met z’n allen gaan doen, komt het wellicht zelfs nog in de mode. Sowieso is nauwsluitende, bedekkende kleding een aanrader. Draag dus ook lange mouwen laat je shirt of trui nauw aansluiten op je hals en nek. Daarnaast helpt het om een insectenwerend middel zoals DEET te gebruiken. En last but not least: controleer je lichaam regelmatig op teken, zodat je het beestje snel en vakkundig kunt verwijderen. Hoe je dat doet, lees je hier.

… de symptomen van TBE heel onschuldig lijken?!

Het gevaarlijke is dat de meeste mensen die besmet zijn met TBE geen (duidelijke) symptomen ervaren. Dat komt omdat de symptomen ook een hoop andere redenen kunnen hebben. Veel mensen verwarren ze bijvoorbeeld met een zomergriepje. Eerste symptomen zijn namelijk hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid, braken en (hoge) koorts. Vaak verdwijnen deze klachten na 2-4 dagen weer. Dat klinkt nog te overzien, maar vergis je niet. Na een goede week zonder klachten, kun je opeens in de volgende, ernstigere fase van TBE komen. In deze fase is de kans 10% dat er als gevolg van TBE verlamming optreedt en wel 50% dat je hersenvliesontsteking krijgt. 2% van de personen die symptomen hebben van de infectie overlijden er zelfs aan. Gelukkig komt TBE, in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, zelden voor. Maar het zou je toch maar gebeuren…

… teken zowel TBE als de ziekte van Lyme kunnen overdragen?!

Waarschijnlijk heb je ook weleens gehoord van de ziekte van Lyme. Dat is een andere ziekte die je kunt oplopen door een tekenbeet. Zowel TBE als Lyme zijn gemene infecties, maar niet hetzelfde. Het voornaamste kenmerk van een door Lyme geïnfecteerde tekenbeet is een verkleuring van de huid rondom de beet. Die verkleuring kan tot drie maanden na de tekenbeet nog verschijnen. Wanneer dit gebeurt, raden we aan direct contact op te nemen met je zorgverlener. Ook kun je meer informatie vinden op www.hoevoorkomjetbe.nl en/of contact op te nemen met de GGD.

Om jullie van zo goed en accuraat mogelijke informatie te voorzien, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met en gecheckt op juistheid door Pfizer.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.